Mercedes i Ferrari: Ne želimo spriječiti ulazak Porschea

Automoto 19. srp 202213:58 > 13:58
Podijeli:
Hoch Zwei via Guliver Images

Šefovi Mercedesove i Ferrarijeve F1 momčadi Toto Wolff i Mattia Binotto negiraju da pokušavaju spriječiti Porsche da uđe u Formulu 1 kao proizvođač motora i vjeruju da su pristali na dovoljno kompromisa da olakšaju ulazak novim proizvođačima 2026.

Nova pravila za pogonske jedinice za 2026. već se dugo spremaju i uskoro bi trebala biti dovršena konačna verzija pravila, a sve s ciljem da se ohrabri ulazak novih proizvođača poput Porschea i Audija, donosi MAXF1.net.

Na sastanku F1 Komisije na Red Bull Ringu objavljeno je kratko priopćenje koje kaže da se na sastanku raspravljalo o pogonskim jedinicama i da je potvrđeno da je ‘paket pravila blizu finalnoga oblika’.

Osnova bi trebao biti 2,6-litreni motor s turbinom uz dogovoreno odbacivanje skupoga i složenog MGU-H, ali i dalje se raspravlja o ograničenju troškova i drugim detaljima.

Porsche i Audi dugo su dio rasprava oko nove generacije pogonskih jedinica koje stižu 2026. i dugo se govori o mogućem partnerstvu Porschea i Red Bulla dok je Audi imao razgovore s McLarenom i Sauberom.

Zbog odugovlačenja oko finalizacije pravila za motore 2026. pojavile su se sumnje da trenutni proizvođači žele usporiti ili blokirati ulazak Porschea i Audija što su Binotto i Wolff odlučno odbacili.

“Mi smo jako pozitivni oko toga jer je to sjajno za F1, sjajno je imati još proizvođača i imati Volkswagen Audi grupaciju unutar našega biznisa i F1 prvenstva,” rekao je Binotto.

“Mislim da smo učinili sve što smo mogli da se prilagodimo i da se pobrinemo da budu sretni. Odbacili smo [MGU] H, samo zato da im pomognemo da uđu u F1, jer vjerujemo da je za nas odbacivanje H nešto što možda nije najbolji izbor.”

“Riječ je o kompromisu i raspravljamo o ograničenju troškova. Mislim da smo općenito vrlo pozitivni i konstruktivni [oko ulaska novih proizvođača].”

“Zašto onda ovo traje tako dugo? Jer mislim da je potrebno vrijeme da se stvari naprave kako treba i jednostavno još nismo spremni. Ne samo mi, kao trenutni proizvođači, nego i FIA jer su oni ti koji vode diskusije.”

“Mislim da isto vrijedi i za Audi i Porsche, pravila nisu spremna, i dalje su otvorena, a njih i dalje tek treba dogovoriti.”

Wolff je jednako odlučno odbacio glasine da trenutni proizvođači odugovlače finalizaciju novih pravila i ulazak novih proizvođača.

“Baš suprotno, mi ne želimo odgoditi ta pravila, želimo ih imati na stolu, odrekli smo se H, što je bila ogromna stvar da ugostimo nove proizvođače,” rekao je Wolff.

“Rekli su nam da ćemo na kraju godine imati potvrdu da će se pridružiti. Tu potvrdu do danas nismo dobili, ne znam zašto.”

“Želimo ih imati kao dio našega sporta, oni su već neko vrijeme dio pregovora, ali još se nisu obvezali.”

Komentari

Vaš komentar