AlphaTauri odradio prve kilometre u novom AT02

Formula 1 24. velj. 202119:04 > 19:05
Podijeli:
(Photo by Peter Fox/Getty Images)

Momčad AlphaTaurija pokazala je novi nos na novom F1 bolidu iz 2021. nakon što su na prezentaciji i studijskim fotografijama koristili stari nos, a novi nos prvi su put testirali u Imoli gdje su odradili dan za snimanje promotivnih materijala.

Imola je česta testna destinacija za talijansku momčad sa središtem u Faenzi, a staza je poslužila za prve testne kilometre za novi AT02 s Hondinom pogonskom jedinicom koji je ujedno pokazao i novi nos.

AlphaTauri svoja je dva razvojna tokena potrošio na novu strukturu nosa koji sada više liči na Mercedesov, što je posljednjih godina trend među sve više F1 momčadi.

Novi nos je zaobljen na vrhu, ali se ne sužava prema iza kao kod prošlogodišnjeg Mercedesova nosa te ima maksimalno široko postavljene nosače za razliku od Mercedesa koji ih drži bliže sredini.

Momčad se novim nosom pridružila rastućem broju momčadi koje imaju nos po uzoru na Mercedes, bez središnje ekstenzije koja zadovoljava pravilo o minimalnom poprečnom presjeku i bočnim kanalima između maksimalno širokih nosača koji omogućuju da više zraka prođe ispod nosa.

Osim AlphaTaurija, sličan nos imaju i Renault (2020.), McLaren (2020. i 2021.) i Racing Point (2020.), a Mercedes ovakav tip nosa koristi od početka hibridne ere 2014.

Nos je na Mercedesu W06 postao uži 2015. i zaobljeniji 2016. na W07, a kasnije su ga sužavali odmah iza zaobljenoga vrha kako bi više zraka prošlo pokraj nosa gdje se od 2017. nalazi aerodinamički profilirana ‘kapa’.

Momčad je 2017. pod imenom Toro Rosso već koristila ovakav tip nosa, ali su 2018., 2019. i 2020. koristili stari tip nosa sa središnjom ekstenzijom i bočnim kanalima ispod nosa.

AlphaTauri je jučer imao privatan testni dan na istoj stazi na kojem su smjeli prijeći neograničen broj kilometara s dvije godine starim bolidom, ali novi bolid testirali tu tek danas.