Alonso kažnjen zbog nepoštivanja FIA-inog kodeksa

Automoto 20. lip. 202214:05
Podijeli:
ActionPlus12388436 Doug Murray

Fernando Alonso kažnjen je s pet sekundi kazne jer je prilikom obrane pozicije od Valtterija Bottasa više od jednom mijenjao smjer pa je zato pao sa sedmoga na deveto mjesto.

Alonso je agresivno branio poziciju od Bottasa u pretposljednjem krugu, u čemu mu nisu pomogli problemi s pogonskom jedinicom, a na najdužem pravcu nekoliko je puta promijenio smjer kako bi mu razbio zavjetrinu, donosi MAXF1.net.

Alonso je uspio završiti sedmi s oko tri desetinke prednosti, ali suci su ga nakon utrke pozvali na saslušanje oko sporne obrane pozicije.

Nakon saslušanja, suci su odlučili da je Alonso ‘uzastopno mijenjao smjer’ i prisilio Bottasa da pusti gas što je u suprotnosti s FIA-inim međunarodnim sportskim kodeksom.

Zato je Španjolac dobio pet sekundi kazne i izgubio dvije pozicije u konačnim rezultatima pa je pao iza oba vozača Alfa Romea Bottasa i Zhoua.

Osim gubitka bodova, Alonso je dobio i kazneni bod pa ih u posljednjih 12 mjeseci ima šest. Ako vozač u bilo kojem trenutku ima 12 bodova mora propustiti jednu utrku.