Alonso danima ili tjednima neće moći nositi kacigu

Automoto 14. velj. 202119:08 > 19:09
Podijeli:
Foto: Bryn Lennon/Getty Images

Dvostruki svjetski prvak Fernando Alonso zbog operacije gornje čeljusti danima ili tjednima neće moći nositi kacigu, ali će vrlo brzo moći nastaviti s umjerenom fizičkom aktivnošću i vratiti se pripremama za novu F1 sezonu.

Alonso je u biciklističkoj nesreći zadobio napuknuće gornje čeljusti i oštetio nekoliko zubi, ali doktori vjeruju da će se vrlo brzo moći vratiti umjerenoj fizičkoj aktivnosti.

Dr. Federico Hernandez Alfaro sa Sveučilišta u Barceloni smatra da takve ozljede mogu vrlo brzo zacijeliti, ali da pacijenti moraju pokazati disciplinu i svakodnevno uzimati antibiotike i protuupalna sredstva.

“Povratak normalnom životu ne bi trebao predugo trajati, tri do četiri tjedna”, smatra Hernandez Alfaro.

“Takve ozljede često dolaze s upalama lica tako da je nemoguće nositi kacigu danima ili tjednima. Osim toga, profesionalna sportska aktivnost može biti nastavljena relativno brzo.”

Hernandez Alfaro kaže da se u prvih nekoliko dana nakon operacije treba izbjegavati intenzivna aktivnost, ali preporučuje da se osoba kreće i lagano vježba.

“Kod takvih ozljeda fizička aktivnost je korisna za oporavak.”

Dr. Fernando Almeida Parra iz španjolskoga udruženja za maksilofacijalne ozljede kaže da je vrijeme oporavka obično između deset i 14 dana.

“Ali uvijek ovisi o intenzitetu ozljede, vrijeme oporavka značajno varira od slučaja do slučaja.”

“Važno je držati striktnu oralnu higijenu, usta ne smiju biti kontaminirana ostacima hrane.”

Alpine još nije objavio datum predstavljanja novoga F1 bolida za 2021., a Alonso bi trebao imati dovoljno vremena za oporavak do početka predsezonskih testiranja 12.3. koja traju tri dana.