Bottasov sudar mogao bi napraviti velike probleme Mercedesu

Automoto 21. tra. 202116:07
Podijeli:
Izvor: Giuseppe Cacace - Pool/Getty Images

Posljedice velikoga oštećenja koje je Mercedes Valtterija Bottasa pretrpio u sudaru s Georgeom Russellom mogle bi usporiti razvoj bolida zbog ograničenja troškova koje je na snagu stupilo uoči ove sezone, smatraju Toto Wolff i Andrew Shovlin.

Zbog sudara Bottasa i Russella na prethodnoj utrci u Imoli Mercedes F1 W12 pretrpio je velika oštećenja čije posljedice Mercedes još uvijek analizira, a to bi se moglo odraziti i na razvojni program tijekom sezone.

Mercedes je u velikoj borbi s Red Bullom u kojoj bi pobjednika mogle odlučiti stotinke, a obje momčadi naporno rade kako bi na idućim utrkama donijele što je moguće više poboljšanja i što prije se usredotočile na razvoj potpuno novih bolida za 2022.

Zbog ograničenja budžeta od 145 milijuna dolara za 2021. sudari poput ovoga mogli bi imati veći utjecaj nego inače jer su velike momčadi poput Mercedesa, Red Bulla i Ferrarija na samoj granici potrošnje budući da su dosad trošili i triput veće iznose godišnje.

“Bio je to prilično velik sudar, bolid nam je gotovo za otpis, a u okruženju ograničenja budžeta to nam sigurno nije trebalo i vjerojatno će nam ograničiti nadogradnje koje ćemo moći isporučiti,” rekao je Wolff.

“Jako smo na granici po pitanju troškova i ono čega sam se najviše bojao je totalni otpis jednoga od bolida. Ovo neće biti totalni otpis, ali skoro jest. I to nije nešto što smo htjeli.”

Mercedesov glavni inženjer za operacije na stazi Shovlin kaže da tek trebaju analizirati što mogu spasiti iz Bottasova bolida.

“Šteta je velika, tek trebamo vidjeti postoji li šteta na pogonskoj jedinici. Budući da nije završio utrku mjenjač nije problem [neće dobiti kaznu od pet mjesta ako ga budu morali mijenjati]. Ali novost ove sezone je što smo svi ograničeni budžetom,” rekao je Shovlin.

“Ako imate seriju ovakvih velikih incidenata koji vam naprave značajnu štetu – a ovo je za nas bilo loše jer smo imali i štetu na prednjem krilu s Lewisom – onda će nam to definitivno ograničiti iznos koji imamo za potrošiti na dijelove.”

“U idealnom svijetu dijelove koristite do kraja životnoga ciklusa, ne lomite ih. Ali to definitivno nije slučaj ovdje. To je zaista važan čimbenik kod ograničenja budžeta, novac [za popravak] mora odnekud doći.”

“Nažalost, ako to postane veliki problem može vam utjecati na budžet za razvoj.”

Motorsport-Total prenosi da im je izvor iz Mercedesa potvrdio da šteta na Bottasovom bolidu iznosi oko 1.15 milijuna eura što je značajan iznos u ograničenju budžeta ove sezone.

Komentari

Vaš komentar