Alonso jedini s novim elementima na svom bolidu

Podijeli:
HOCH ZWEI

Fernando Alonso dobio je novi ispušni sustav uoči druge utrke sezone u Imoli nakon što je odustao na prvoj utrci u Bahrainu zbog oštećenja uzrokovanih pregrijavanjem stražnjih kočnica.

FIA je objavila da je Alonso zasad jedini vozač koji je uzeo novi element pogonske jedinice, a riječ je o ispušnom sustavu koji je ove sezone prvi puta ograničen po pitanju broja dopuštenih komponenata koje se smiju koristiti tijekom sezone, donosi MAXF1.net.

Vozači ove godine na raspolaganju imaju tri motora s unutarnjim izgaranjem (ICE), tri turbo punjača (TC), tri toplinska motor-generatora (MGU-H), tri kinetička motor-generatora (MGU-K), dva spremnika energije (ES), dvije kontrolne elektronike (CE), a novost za 2021. je ograničen broj ispušnih sustava (EX) kojih svaki vozač smije koristiti u osam primjeraka.

ICE – motor s unutarnjim izgaranjem, TC – turbo punjač, MGU-H – toplinska motor-generator jedinica, MGU-K – kinetička motor-generatorska jedinica, ES – spremnik energije, CE – kontrolna elektronika, EX – ispušni sustav

Vozači na raspolaganju imaju 3 ICE, 3 TC, 3 MGU-H, 3 MGU-K, 2 ES, 2 CE i 8 EX tijekom F1 sezone 2021.

Ukoliko broj utrka F1 prvenstva 2021. padne na 19 ili manje, broj dopuštenih MGU-K jedinica smanjuje se na 2.

U slučaju da vozač koristi veći broj bilo kojega od elemenata dobit će 10 mjesta kazne na startu utrke na kojoj je dodatni element prvi puta korišten, a za svako idući prekomjerni element toga tipa vozač će dobiti 5 mjesta kazne.

Ukoliko broj kaznenih mjesta dobivenih na ovaj način bude veći od 15 vozač mora startati s posljednjega mjesta.

Smatra se da je vozač koristio bilo koji od sedam elemenata pogonskih jedinica kad transponder na bolidu pokaže da je napustio stazu boksa.

Tijekom trkaćega vikenda, ukoliko vozač uvede više od jednoga primjerka istoga elementa pogonske jedinice koji dovede do kazne, samo posljednji element smije se koristiti na idućim utrkama bez dobivanja kazni.

Ukoliko je vozač zamijenjen drugim vozačem tijekom prvenstva, novi vozač naslijedit će njegovu alokaciju elemenata pogonske jedinice.

Utrke Formule 1 pratite na Sportklubu.

Komentari

Vaš komentar