Jurčević za SK: Kovačića jako bole kritike

Reprezentacija 8. ruj 202015:46 > 15:52
Podijeli:
Christian Hofer, Bongarts

Hrvatska nogometna reprezentacija večeras igra utakmicu drugog kola Lige nacija kod svjetskih prvaka Francuske.

Nakon debakla protiv Portugala i nikad gore igre Dalićevih izabranika, Hrvatska danas ima priliku popraviti stvari protiv Francuske koja će vjerojatno nastupiti u kombiniranom sastavu.

Povezano

Sigurno im neće biti najboljeg igrača Kyliana Mbappea koji je pozitivan na koronavirus, dok će izbornik Deschamps dati šansu i nekim igračima koji nisu nužno u prvom planu.

Da nam najavi taj susret, nazvali smo Nikolu Jurčevića, bivšeg reprezentativca i čovjeka koji je bio prvi pomoćnik Slavenu Biliću na klupi reprezentacije.

SPORTKLUB: U ovih nekoliko dana smo već uzduž i poprijeko prošli utakmicu protiv Portugala, ali koje su vaše impresije iz tog dvoboja?

JURČEVIĆ: Ne treba se ponavljati, ali jasno je da je to bila najgora utakmica u eri Zlatka Dalića. Izgledali smo razbijena vojska od početka do kraja utakmice i Portugalci su izgledali kao da su za tri klase bolji od nas. Gotovo svaki napad je bio velika opasnost za naša vrata i to je nešto što je i mene iznenadilo kod Portugalaca. Ta njihova kombinatorna igra za koju Hrvatska nije imala rješenja.

HNS

SPORTKLUB: Koji je razlog tako slabe igre naše reprezentacije?

JURČEVIĆ: Ako ćemo iskreno, imam dojam da smo preopušteno ušli u utakmicu. Igrači su izgledali kao da su mislili da zato što se radi o Ligi nacija da će Portugal krenuti lagano u utakmicu, ali dogodilo se potpuno suprotno. Gledajte, Hrvatska ima jednu specifičnost – a to je motivacija i pristup. Ako je pristup dobar, možemo se nositi sa svima u svijetu, međutim ako je pristup loš kao protiv Portugala onda smo prosječna reprezentacija. To je nešto što kod velikih reprezentacija nećete vidjeti.

SPORTKLUB: Večeras nam slijedi svjetski prvak Francuska. Kako vidite tu utakmicu i hoće li Hrvatskoj biti nešto lakše nego u Portugalu?

JURČEVIĆ: Mislim da hoće, a razlog je to što Francuzi ne igraju tako kombinatorno kao Portugalci. Oni su ekipa koja nemaju inicijativu u utakmici, često puštaju protivnika i onda pokušavaju preko svojih vrhunskih pojedinaca riješiti utakmicu. Još jedan razlog zašto mislim da neće biti loše kao neki dan je činjenica da se Hrvatska uvijek nakon teškog poraza predstavi u dobrom svjetlu. Sjetimo se kako je bilo nakon poraza 6:0 protiv Španjolske, mjesec dana poslije u Zagrebu smo ih pobijedili. Pomoći će naravno što će u prvom sastavu biti bitni igrači poput Brozovića i Perišića i vjerujem da će Hrvatska večeras izgledati bolje.

SPORTKLUB: Kakav nastup očekujete od Matea Kovačića koji je pod velikim pritiskom nogometne javnosti zbog loših igara za reprezentaciju?

Laszlo Balogh/Getty Images

JURČEVIĆ: Iza Kovačića je jako dobra sezona u Chelseaju, ali jako se bori sa svojom formom u reprezentaciji, Da se razumijemo, njega jako bole kritike i nije mu se lako nositi s tim, ali mora pokazati da je jači od toga jer će zajedno s Brozovićem morati predvoditi reprezentaciju kada Modrić i Rakitić odu, a to bi moglo biti jako brzo.

SPORTKLUB: Dotaknuli ste se Brozovića i Kovačića kao nasljednike Modrića i Rakitića. No, imaju li oni te karakteristike vođe kao što to ima ponajprije Luka, a onda i Rakitić?

JURČEVIĆ: Gledajte, Luka i Ivan su digli ljestvicu toliko visoko da to nije lako sustići. Brozović i Kovačić igraju na vrhunskom nivou već nekoliko godina i oni imaju kapacitet da postanu vođe ove reprezentacije, ali hoće li se to dogoditi to je teško reći. To su neka otvorena pitanja na koja nije lako dati odgovor, međutim treba vremena kako bi stvari sjele na svoje mjesto. Tu su i Vlašić, Brekalo, Pašalić od kojih se također očekuje da nose reprezentaciju u sljedećih 7,8 godina.

SPORTKLUB: Rekli ste kako mislite da nećemo odigrati još jednu lošu utakmicu kao protiv Portugal. Međutim, što ako se to ipak dogodi, kakve će biti posljedice?

JURČEVIĆ: Ako budemo loši kao protiv Portugala onda će to znatno utjecati na atmosferu u reprezentaciji i na samopuzdanje igrača za sljedeće utakmice. Bit će to loše za igrače koji se tek trebaju nametnuti u reprezentaciji i zbog toga je današnja utakmica jako bitna. Moramo pokazati zašto smo svjetski doprvaci i da je ono samo bio loš dan.