Kukoč: Jordan jednu stvar nikako nije mogao shvatiti…

NBA 3. lip 202020:08 > 20:09
Podijeli:
SK

"Moram reći da sam recimo prvi put čuo da je Jerryja Krause rekao to što je izašlo u dokumentarcu", objasnio je - između ostalog - Toni Kukoč u ovom ekskluzivnom razgovoru...

Popularni BiH komentator Sabahudin Topalbećirević u SK podcastu ugostio je istaknutog gosta, bivšeg NBA košarkaša i člana zvjezdane generacije Chicago Bullsa.

Dolje je video cijelog intervjua, ako vam se ne gleda, u nastavku pročitajte sažeti transkript razgovora…

U nastavku pročitajte transkript najzanimljivijih dijelova razgovora.

BAHO: Toni, želim vam dobar dan i dobro jutro, u Chicagu je jutro, nadam se da ste dobro.

KUKOČ: Nisam loše, dobar dan i svima vama.

BAHO: Znam da rano ustajete, jesu li se nakon karijere stvari promijenile?

Andrew D. Bernstein/NBAE via Getty Images

KUKOČ: Nakon karijere još se kraće spava, ja sam na nogama svako jutro oko 5, pola 6. Ne znam zašto, 5, 6 sati spavanja mi je dovoljno, valjda zato se ne umaram puno tijekom dana.

BAHO: Onda vam je dan dobro ispunjen?

KUKOČ: Da, sad je svakodnevno ispunjen sa Bullsima, sa svakodnevnim treninzima. Tu su i utakmice, šteta što ih više nema zbog korone. Ljeto je manje više ispunjeno zbog golfa, čitav dan sam na golf terenima.

BAHO: Sad vam je golf prvi sport?

KUKOČ: To mi je sad prvi i jedini sport, pošto sam limitiran s kretnjama, to mi je jedina rekreacija. Drukčiji je nego momčadski sportovi, sam si i možeš samo sebi pomoći.

BAHO: Prije ozbiljnijih tema, da vas pitam kako ste proveli posljednja tri mjeseca?

KUKOČ: Kod kuće sam, dosta su bile stroge mjere protiv korone, manje više smo bili u kući, izišli bi ujutro malo prošetati čisto da izađemo na zrak. Dosta nam pomaže što nismo u centru grada, malo smo izvan centra. Ujutro i nije neka gužva, malo je bilo lakše nositi se s time. Zadnjih par dana ima dosta prosvjeda i ljudi koriste sve to za druge stvari pa je u sve uključeno dosta politike i vojske.

BAHO: Mogao bih s vama pričati 3, 4 sata, ali moramo skratiti. Za grčku televiziju ste nedavno rekli da se u posljednjih 20 godina niste toliko javljali novinarima koliko danas zbog filma Last Dance, film je nestvaran dokumentarac, moramo iskoristiti ovu priliku da porazgovaramo o tome. Prošlo je mjesec dana otkad je Netflix emitirao film. Kako je sve na vas djelovalo?

KUKOČ: Dobro je bilo prisjetiti se svih tih stvari nakon toliko godina, ali moram reći da sam recimo sad prvi put čuo da je komentar Jerryja Krausea bio da čak i ako Phil Jackson ostvari omjer 82:0, nebi se vratio kao trener. Izašli su neki memoari, saznaju se brojni detalji u vezi tog razdoblja. Jako je zanimljivo vidjeti cijelu ekipu kako reagira na sve s obzirom na svu dramu koja se događala oko te ekipe. Svi smo imali zdravu glavu i odigrali smo najbolju sezonu dotad.

Getty Images/Mike Powell

BAHO: Je li po vama moguće ostvariti 82 pobjede?

KUKOČ: Mi smo bili blizu, ali teško je reći. Treba to biti savršena sezona, situacija s ozljedama, ne smiju se dogoditi dva jaka protivnika između kojih će biti dugačko putovanje. Ne bih rekao da je 100 posto nemoguće, ali je sigurno vrlo teško. Mislili smo da nitko neće proći 72:10, ali prije par godina je Golden State imao 73:9. Ali možda su zato izgubili finale i mislim da bi to mijenjali.

BAHO: Film se krenuo snimati 97′, 98′? Oni su ušli u vašu svlačionicu i pitali vas mogu li vas pratiti cijelu sezonu, je li to istina?

KUKOČ: Je, počelo se pričati da bi to mogla biti naša zadnja sezona, NBA Inside Stuff televizija je došla na ideju da nas njihova 3, 4 kamermana i reportera počnu pratiti na svim putovanjima, biti na treninzima i u svlačionici da sve dokumentiraju i ako sezona bude išla dobro, ako osvojimo prvenstvo da nešto naprave. Eto, sad vidimo plodove svega toga.

BAHO: Na kraju je Jordan dobio pravo amenovati što se može koristiti. Taj njegov utjecaj je tek sada vidljiv, mnogi su podijelili mišljenje o Jordanu nakon filma. Neki kažu da je bio tiranin. Da nije bio takav, vjerojatno ne bi bio to što jest.

KUKOČ: Prvo su pitali gazdu Bullsa je li OK da se to prati, a sve je bilo zbog Jordana i njegove karijere. Ja ću vam reći da je Jordan kao osoba bio odličan, ali to su neke stvari koje se događaju u svakoj momčadi, postoji određena hijerarhija i neko provjeravanje mladih igrača u momčadi. On je rekao da nikad od suigrača nije tražio da rade nešto što on nije učinio. To je istina, ali opet kažem on je posebna vrsta atlete i nemaju svi te fizičke i mentalne predispozicije. Njemu je bilo teško razumjeti zašto netko ne može dosegnuti njegovu razinu, a to nije svima ni moguće. Ali kao vođa i lider bio je poseban i najzaslužniji za 6 prvenstava.

Getty Images

BAHO: Toni, kad se pojavila uvodna špica na kojoj su trener i četiri igrača, reakcije su stigle iz Hrvatske, ali i iz Amerike, svi su se pitali zašto ste izostavljeni. Ima li neki pravi razlog ili je to zato jer vi niste Amerikanac?

KUKOČ: Ne vjerujem da je to razlog, ja živim u Americi. Vjerojatno zato jer je Steve Kerr aktualan, on je trener Golden Statea, pojavljuje se u medijima često pa je sve skupa za gledatelje i za marketing značajnije bilo da se on pojavi, iako je i on sam rekao da ne zaslužuje biti na tom posteru, da bih trebao biti ja. Ali to je toliko nevažno da me uopće ne dira. Ja jednostavno nemam potrebu nametati se, mislim da sam napravio svoje dok sam igrao.

BAHO: Prisjetite se one utakmice protiv New Yorka kad ste uzeli zadnji šut, a Pippen je odbio ući u igru.

KUKOČ: To je jedna zanimljiva situacija, ali prije svega da kažem kako ono što se priča o lošem odnosu između Scottieja i mene nije istina. Taj čovjek mi je najviše pomogao kad sam stigao u NBA ligu, sjajna je osoba i puno mi je značilo što sam igrao uz njega. 

Svi su znali što ćemo odigrati. Četvorica budu na vrhu reketa, trojica se rastrče, a četvrti primi loptu i pokuša pogodi. Kada je Phil rekao Scottieju da će on izvesti aut, a ne šutirati, Scottie se naljutio i rekao da će ostati na klupi. To nas je malo šokiralo. Srećom, ja sam pogodio taj šut. Da nisam, svašta bi bilo. Mislim da je Phil to odlučio jer je Pippen tri-četiri napada prije toga pokušao sam završiti i promašio je.

BAHO: Što kažete o današnjem vrednovanju košarke, napad se cijeni, ali se zanemaruje skok igra, defanzivna igra? Vi ste recimo obožavatelj Vlade Divca?

David E. Klutho / Contributor

KUKOČ: Košarka nisu samo poeni, ima ona puno više stvari u sebi i ja volim i cijenim trenere i stručnjake koji košarku gledaju kao cjelinu, ne volim one koji kažu ‘on je danas dao 30 poena, on je bio najbolji’. U 30 posto slučajeva je to istina, ali ima puno utakmica u kojima najbolji igrači nisu bili najbolji strijelci, ali su sve ostalo radili pozitivno i mora ih se ocijeniti kao najbolje. Ja sam jako cijenio trenere koji su prepoznali moje dobre utakmice iako sam zabio samo 2, 7 ili deset poena, ali su prepoznali ostale kvalitetne stvari za ekipu.

BAHO: Uključili ste se malo u rad hrvatske reprezentacije zajedno s Vrankovićem i Rađom, malo se poremetio olimpijski ciklus, teško je znati tko će igrati u Splitu. Velika je želja da se Hrvatska ponovno plasira na Olimpijadu?

KUKOČ: Naravno da je velika želja za time. Mi smo pričali tijekom sezone sa svim igračima, osjećaj je bio da su svi željni i voljni igrati za reprezentaciju. Te utakmice igrale bi se u Splitu, trebale su biti za par dana, ali korona ih je odgodila, kao i Olimpijadu.

BAHO: Mnogi ne vjeruju da još niste ušli u Kuću slavnih u Americi. Smeta li vam to uopće, ima mnogih koji vole na svaki način istaknuti svoje ime, ali mislim da ste vi to zaslužili?

KUKOČ: Iskreno, ne zamaram se time previše. Mislim da sam došao u neke godine kad me malo toga može uzbuditi i razočarati, tako i to. To više nije moja stvar, mislim da sam ja svoje napravio u 20 godina karijere. Smatra li netko da trebam ući u Kuću slavnih, super, ako ne, nikome ništa. Moja želja jest ući u Hall of Fame, ali čekao sam dosad, pa eto, mogu još malo pričekati. Stvarno nisam pametan kako to prokomentirati.