Osaka: Kaepernick šalje praktički istu poruku od 2016.

WTA 10. lip 202011:04 > 11:10
Clive Brunskill Getty Images Sport

Japanska tenisačica i dvostruka Grand Slam pobjednica izjavila je kako će i dalje aktivno angažirati u borbi protiv rasizma

Dvostruka “Grand Slam” pobjednica i bivša prva tenisačica svijeta, 22-godišnja Naomi Osaka, čiji otac je s Haitija, a majka iz Japana, izjavila je kako se i dalje namjerava aktivno angažirati u borbi protiv rasne neravnopravnosti te je pozvala i druge poznate sportaše da se uključe.

Osaka, koja je jedna od najplaćenijih sportašica na svijetu, javno je podržala pokret “Crni životi vrijede” nastao u SAD-u nakon smrti nenaoružanog tamnoputog Amerikanca Georgea Flyoda u Minneapolisu 25. svibnja.

“Glasno izražavam svoju podršku jer vjerujem u pokret i želim pridonijeti promjeni. Ubojstvo Georgea Floyda i sveopća situacija u Americi imaju veliki utjecaj na mene. Šutnja nikada nije odgovor, svi bismo se trebali oglasiti po ovom pitanju”, izjavila je Osaka dodavši kako je bila s prosvjednicima u Minneapolisu te kako namjerava sudjelovati i u prosvjedu u Los Angelesu gdje živi.

Mlada je Japanka dodala kako se klima u SAD-u promijenila od 2016. godine kada je igrač američkog nogometa Colin Kaepernick klečanjem tijekom intoniranja američke himne prosvjedovao protiv policijske brutalnosti prema tamnoputom stanovništvu. Kaepernick je zbog svog aktivizma ostao bez angažmana u NFL-u.

“Colin šalje istu poruku od 2016., ali bili su potrebni pandemija, ekonomska kriza i ubojstvo snimljeno kamerom kako bi ga ljudi stvarno čuli. Stvari ne bi trebale tako funkcionirati. Kako bi pokazala kako joj je uistinu stalo, NFL bi trebala kolektivno kleknuti i vratiti Colina na posao. To što neki ljufdi govore kako bismo se mi sportaši trebali ograničiti samo na bavljenje sportom je uvredljivo”, dodala je Osaka koja se osvrnula i na uvrede kojima je bila izložena putem društvenih mreža zbog iznošenja svojih stavova:

“Znam da ne bih trebala čitati sve poruke od kojih su mnoge i provokativne, ali teško ih je izbjeći. Više me rastužuje njihovo neznanje i rasizam, jer zasigurno je teško živjeti u mržnji i neznanju, nego što sam tužna zbog uvreda nanesenih meni”.