Agassi: Tko zna s čim se Novak bori, nije više isti...

Izvor: Ed Mulholland/Getty Images

Amerikanac, koji je u svojoj karijeri osvojio osam Grand slam titula, putem video-linka razgovarao je s novinarima više od pola sata i tom prilikom dotaknuo se više interesantnih tema.

Najveće iznenađenje dosadašnjeg tijeka turnira jest eliminacija Novaka Đokovića.

“Mislim da mu je trebala kava u petom setu“, našalio se Agassi na početku jer je cijeli događaj organizirao njegov sponzor “Lavazza“.

“Putovao sam u Švedsku i Indiju, pa nisam gledao meč, ali ja sam možda iznenađen rezultatom i više od svih jer sam Novakove uspjehe slavio do točke da sam predviđao da će osvojiti doslovno sve. Pogotovo je iznenađenje to što je izgubio u Melbourneu“, rekao je 47-godišnji Agassi i dodao:

“Ne postoji razlog da on ne vrati formu jednako brzo kao što se čini da ju je izgubio. Svatko ima svoj jedinstveni put – vi novinari gledali ste mene kako sam pao na samo dno tijekom dvije godine, a uvjeravam vas da Novak neće imati tako težak put. On je fantastičan sportaš, još ima vremena pred sobom, jedan je od najvećih svih vremena – dajem mu velike šanse da se vrlo brzo vrati tamo gdje je bio“.

Izvor: Clive Brunskill, Getty Images

Govoreći o usponu Andya Murraya na prvo mjesto na svijetu, Agassi kaže da je ključno to što je Škot zaigrao nešto agresivnije.

“Impresivno je ono što je on učinio – govorio sam oduvijek o njemu kao o nekome tko nije dostigao ili izvukao maksimum iz svoje igre. Toliko je dobar u pojedinim stvarima da ga to čak čini neodlučnim i da nekada sve njegove kvalitete ne dolaze do izražaja. Govorio sam: ’Kada bi za 5% bio slabiji defanzivno, bio bi bolji kao igrač jer bi bio odlučniji’. Sada je agresivniji, više se oslanja na ofenzivu i ne želi samo gledati kako protivnik gubi, iako i dalje često prolazi kroz nepotrebne muke. Očekujem da će biti još bolji, djeluje spremno i jako. Također, volio bih da bude sretniji na terenu – da imam njegovu igru, više bih se smijao“.

Na pitanje predstoji li nam period Murrayeve dominacije u narednu godinu-dvije, osvajač osam Grand slam titula je odgovorio:

“Ovo je velika prilika za njega, došao je u zenit, ali ne možemo otpisati Novaka prerano. Djelovalo je da će Đoković osvojiti sve, a onda se probudio jednog dana i sve je bilo drugačije, kao da se desilo preko noći. Samo Bog zna što se događa i sa čime se Novak bori i zašto sada izgleda kao samo polovica onog igrača koji je bio jako dugo. Ipak, ono u što sam siguran jest da isto tako Novak se vrlo brzo može vratiti na staro mjesto“.

Izvor: Darrian Traynor/Getty Images

Agassi je imao ambivalentan odnos prema tenisu, tijekom većeg dijela karijere čak ga je i mrzio, što je priznao u autobiografiji “Open“ – s obzirom na to, jedan je od pozvanijih da ponudi svoje mišljenje u slučaju Nicka Kyrgiosa.

“Ne želim davati generičke savjete kada ga ne poznajem. Ono što znamo je da je izuzetno talentovan, ali i od njega smo čuli da se muči sa željom i ljubavlju prema tenisu. Meni je trebalo dugo da shvatim osjećanja prema tenisu i zato mu odajem priznanje što je priznao što se događa, jer ja o tome nisam želio govoriti u tom trenutku“, kaže Agassi i dodaje:

“Nick je buntovnik na neki način, ali najveći broj njegovih borbi jesu one sa samim sobom – volio bih da se više bori s protivnicima i da radi na svojoj igri. Svačiji proces je poseban, ali on je još mlad i ima vremena srediti sebe i srediti stvari, ali ne mogu mu davati savjete dok ne poznajem njegove konkretne ’demone’, to ne bi bilo od koristi nikome“.

Jedan novinar konstatirao je da je Agassi u knjizi priznao da je jednom zloupotrebio drogu (konzumirao je crystal-meth), kao i da se jednom nije dovoljno trudio na meču u Melbourneu kako ne bi igrao u finalu s Borisom Beckerom.

Izvor: Getty Images/Mike Powell

Kako to da ste vi toliko priznati i cijenjeni širom svijeta, a da Kyrgiosa preziru, glasilo je pitanje – Andre Agassi se nasmijao i rekao:

“Ja vas ne mogu vidjeti, ali siguran sam da ste mlađi novinar i vjerojatno se ne sjećate koliko su mene prezirali. Prošao sam kroz mnogo godina u kojima su me smatrali jednim od igrača koji nikada neće ispunili potencijal. Još se sjećam teksta Boba Costasa, analitičara čije sam tekstove volio čitati – kada je pisao o mojoj reklami sa sloganom ’image is everything’, na kraju je je rekao: ’Andre, imamo pitanje za tebe – koliko si glup?", rekao je Agassi i dodao:

"To je odjeknulo u meni jer sam ga poštovao i tada sam shvatio kolika je razlika između onoga što jesam i između onoga kako sam se prikazivao drugima. Bilo mi je puno više stalo do toga što se piše, nego što sam zapravo pokazivao, to je bio moj obrambeni mehanizam. Zato savjetujem da budete pažljivi kada pišete o Nicku – ne znam kako se on nosi sa svime, ali vodite računa, on je u procesu učenja“... - završio je veliki Andre Agassi.

Loading...