Tenis

12.01.2019 | 20.50

U sjeni AO: Na pomolu veliki sukob unutar ATP Toura

Autor

U ovoj vijesti

Stan Wawrinka

Manje od 48 sati prije nego teniski svijet usmjeri poglede prema Melbourneu, u pozadini ATP Toura događa se veliki sukob.

Proteklih godinu dana podosta je turbulencija prošlo svjetskim tenisom, početak lanjske sezone obilježio je govor Novaka Đokovića kao predsjednika Vijeća igrača kako je vrijeme za promjene u odnosima tenisača i čelnika Toura. Najbolji svjetski tenisač pozvao je igrače na formiranje Udruge koja će funkcionirati izvan aktualnog sustava u kojem postoji Glavni odbor koji sadrži šest članova. Trojica predstavljaju svojevrsno udruženje turnira, a druga trojica igrače.

Chris Kermode aktualni je predsjednik ATP Toura, njegov mandat ističe krajem siječnja, a kako bi se produžio potrebno je dobiti četiri glasa Glavnog odobra, po dva s obje strane pozornice. Igrače u tom sustavu predstavljaju osramoćeni bivši tenisač i aktualni trener Johna Isnera, Justin Gimelstob (optužen za nasilje u SAD-u), zatim dobar Gimelstobov prijatelj David Egdes te bivši direktor komunikacija Sportradara (tvrtka koja opskrbljuje kladionice statističkim servisima) Alex Inglot.

Vasek Pospisil

Photo by Alex Pantling/Getty Images)

Vasek PospisilKako je na pomolu veliki sukob između dobrog dijela igračkog tijela i ATP Toura, odnosno Chrisa Kermodea potvrdio je email koji je poslao Kanađanin Vasek Pospisil, trenutno 71. igrač svijeta. Pospisil je poslao elektronsku poštu igračima koji su rangirani između 50. i 100. pozicije na svjetskoj listi, a njegova poruka je vrlo jasna:

"Vrijeme je da se krenemo ponašati kao profesionalci, a ne preplašena djeca. Potreban nam je Izvršni predsjednik koji će štititi naše interese, a ne one raznih turnira. Moramo postati ujedinjeni i zahtjevati ono što nam pripada."

Pospisilova poruka izravno se nadovezuje na onu Novaka Đokovića koji traži od igrača udruživanje po principu NBA lige gdje postoji Udruga igrača koja svakih nekoliko godina s NBA ligom pregovara oko kolektivnog ugovora, raspodjele financijskog kolača i sličnih stvari.

Ipak, ne slaže se svaki igrač s tom Đokovićevom željom. Otprije je svoj stav iskazao Roger Federer, a sada se javio i njegov sunarodnjak, trostruki Grand Slam pobjednik Stan Wawrinka.

"Ako pogledate što se događalo s tenisom posljednjih godina, napredak koji je ostvaren, mislim da sve kreće od našeg predsjednika. Ukoliko ćemo sagledati tenisku stranu priče, nagradne fondove, ugled ATP Toura, učinjeno je mnogo pozitivnih stvari, Chris Kermode je odradio odličan posao. Čini mi se kako se igraju neke zakulisne igre, kao da netko ima svoje privatne interese, nimalo mi se ne sviđa takav način djelovanja."

Kako će priča završiti vidjet ćemo uskoro, Chris Kermode ispred sebe ima vrlo izazovna dva tjedna, a dok se ta situacija ne riješi, teniskim fanovima ostaje uživanje u Australian Openu koji počinje u noći s nedjelje na ponedjeljak po hrvatskom vremenu.

Komentari (0)

Komentar je uspješno poslan.

Slanje komentara nije uspjelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

* Sva polja su obavezna

Loading...