Džeko ekskluzivno za SK: Srbija i Hrvatska idu dalje

Vijesti 19. lip 201819:41 > 19:48
Catherine Ivill Getty Images Sport

Fenomenalna sezona je ostala iza Rome i Edina Džeke. Rimljani su osigurali mjesto u Ligi prvaka za sljedeću sezonu osvajanjem trećeg mjesta, a Roma je u polufinalu elitnog natjecanja zaustavljena od Liverpoola. Prije toga je napravila pravo čudo protiv Barcelone.

Jedan od najzaslužnijih za odličnu sezonu Rome bio je jedan od najboljih golgetera planete Edin Džeko. Reprezentativac Bosne i Hercegovine, nije imao dovoljno sreće kako bi se dokopao Mundijala u Rusiji, a presudna je bila utakmica pretposljednjeg kola u kojoj je BiH na svom terenu poražena od Belgije s 4:3.

U doigravanje je s dva boda više otišla Grčka koju je Hrvatska u dvomeču pregazila sa 4:1 i 0:0. Bosna i Hercegovina je na mjesto selektora postavila Roberta Prosinečkog, a cilj koji je zacrtan je plasman na Europsko prvenstvo. Džeko trenutno odmara i prati događanja na Mundijalu.

​”Srbija i Hrvatska su u prvim utakmicama pokazale da imaju čemu nadati se na Mundijalu, s obzirom da su za razliku od mnogih favorita, u prvom kolu ostvarili pobjede. Hrvati, čini mi se, igraju mnogo strpljivije nego ranije i djelovali su sigurno na terenu i na kraju su prilično lako stigli do pobjede, koja je još bitnija ukoliko se u obzir uzme činjenica da je Argentina remizirala s Islandom. Međutim, tek sada im slijede pravi ispiti, baš kao i Srbiji koja je remekdjelom Kolarova svladala Kostariku” rekao je Edin Džeko za Sportklub i nastavio:

Ukoliko zadrže ovu razinu forme i Srbija i Hrvatska imaju se čemu nadati, a uvjeren sam da će proći grupnu fazu”.

Na pitanje tko su glavni favorit na Mundijalu, Džeko je rekao:

Favoriti u modernom nogometu više ne postoje. To su dokazali i rezultati u dosadašnjem dijelu Svjetskog prvenstva. Iako to zvuči kao floskula, ali danas svatko svakoga može pobijediti. Upravo se to u Rusiji i događa. U jednoj utakmici sve je moguće, pogotovo kad je turnirski sistem u pitanju. Nema više popravnog, jer već za nekoliko dana slijedi drugi protivnik. Uz to, mnogi igrači su imali teške sezone i to se osjeti na velikim momčadima, pa otud i malo umora kod pojedinih reprezentacija. Međutim, vjerujem da će favoriti, kako prvenstvo bude odmicalo, doći do izražaja, s obzirom na dužinu klupe, jer će biti jako teško pratiti njihov ritam. ​Naravno, tradicionalno, favoriti su Brazil, pa i Njemačka, bez obzira na poraz od Meksika, zatim Španjolska, ali i Belgija i Francuska

U dosadašnjoj karijeri Edin Džeko poznat i pod nadimkom Dijamant je branio boje Željezničara, Teplica, Wolfsburga, Manchester Cityja i Rome. Za reprezentaciju Bosne i Hercegovine je odigrao 89 utakmica i postigao 52 gola. Sada se nada plasmanu na Europsko prvenstvo.

Nastojat ćemo svim silama otići na Europsko prvenstvo. Imamo individualnu i timsku kvalitetu za taj poduhvat. Dobili smo i novog izbornika i svima nam je cilj plasman na Europsko prvenstvo. Oprostili smo se od nekoliko bitnih igrača u prošlosti i trenutno je ekipa u fazi rekonstrukcije i pomlađivanja. U prijateljskim utakmicama je izgledalo dobro​, ali vidjet ćemo kako će sve to izgledati kada počnu kvalifikacije. Iskreno, imamo talentiranu generaciju, jako dobar spoj mladosti i iskustva, te uz novi vjetar u leđa, kada su u pitanju novi igrači, vjerujem da možemo ostvariti plasman na smotru najboljih selekcija Starog kontinenta”, naglasio je Edin Džeko.

Ljubitelji nogometa u Srbiji i Hrvatskoj sigurno ne bi imali ništa protiv da se prognoze Edina Džeke obistine i da Srbija i Hrvatska odu u nokaut-fazu Mundijala. Pored toga, svi ljubitelji nogometa u BiH se nadaju da će njihova reprezentacija pod komandom Roberta Prosinečkog uz asove kakvi su Edin Džeko i Miralem Pjanić uspjeti stići do Europskog prvenstva.