IRAN Oni su svoje napravili 1998.

Vijesti 13. lip 20180:38 > 1:11
Amin M. Jamali/Getty Images

Islamska Republika Iran je država u jugozapadnoj Aziji. Država se proteže na 1,648 mil. km² što je čini 18. najvećom u svijetu. U njoj živi 70,5 milijuna stanovnika koji godišnje zarade nešto više od 11 tisuća dolara po glavi.

Bez dvojbe najveća zvijezda Irana bit će njihov izbornik. Reprezentacija je to koja se dosadašnjim nastupima na svjetskim smotrama reklamirala kao čvrsta, defenzivno dobro organizirana momčad bez dovoljno talentiranih igrača na ostalim dijelovima terena. Ali, izvještaji govore da bi se to sada moglo promijeniti. Tako kaže i Carlos Queiroz, portugalski stručnjak koji ih vodi još od 2011. godine.

POVIJEST NA SP: Prvi put su se Iranci na SP plasirali one lako pamtljive 1978. u Argentini, ali ni tada, a niti u sljedeća tri pokušaja nisu uspjeli dohvatiti drugu fazu natjecanja. Dapače, u svih 12 nastupa samo su jednom došli do pobjede, ali ta je vrijedila više nego bi vrijedilo ostalih 11, da su ih nekom čarolijom ostvarili!

Dogodila se 1998. godine protiv Sjedinjenih Američkih Država, geopolitičkog suparnika kojeg već desetljećima ne mogu smisliti, a koji im sve više i više otežava život, što smo nedavno zorno mogli vidjeti i na primjeru bizarne afere s kopačkama.

Osim te utakmice protiv mrskog neprijatelja sa Zapada, iranski žitelji sigurno najviše pamte onu protiv Messijeve Argentine na prošlom Prvenstvu. Tek u 91. minuti Leo je postigao prekrasan pogodak iz velike udaljenosti i tako razbio fantastičan otpor ove azijske momčadi.

STANJE  MOMČADI: Queiroz se može pohvaliti kako na raspolaganju ima nekoliko ofenzivnih opcija koje igraju dobar nogomet u posljednje vrijeme. Od Brazila 2014. nekolicina nogometaša uspjela se nametnuti u srednje jakim europskim ligama, što je povećalo apetite za promjenom već tradicionalnog reakcijskog načina igre.

Ali, u drugim dijelovima momčadi postoje razlozi za zabrinutost, prije svega na poziciji defenzivnog veznog igrača. Saeed Ezatolahi nema pravo nastupa protiv Maroka, što je svakako ključna utakmica ako Iran ikako misli do osmine finala. A u središnjoj obrani Hosseini je ispao iz sastava što dovelo do određenih nesigurnosti, kako u igri, tako i u rješenjima izbornika.

No, najveća prepraka za Queiroza je stanje u kojem su igrači iz domaće lige, koja je završila malo prerano. Potrebno im je barem 40 dana žestokog drila kako bi se doveli do razine potrebne za Svjetsko prvenstvo, rekao je sam Portugalac.

TAKTIKA: Dugo vremena Iran je njegovao kontraški nogomet koji se zasnovao na formaciji 4-2-3-1, ali za povijesni prolaz do druge faze ovogodišnjeg turnira, momčad će morati pokazati nešto više, jer igra u strašno teškoj skupini za svoje narasle ambicije. U nedavnim prijateljskima Queiroz je isprobavao 4-1-4-1, formaciju kojom se nada da će doći do recepta za poneko iznenađenje.

Odlični ofenzivni Sardar Azmoun privukao je pažnju mnogih europskih klubova, ali glavna ‘faca’ bez dvojbe je Alireza Jahanbakhsh, najbolji strijelac nizozemske Eredivisie i vrlo važan igrač AZ Aalkmara, koji je vrlo dobro plovio ovogodišnjim prvenstvom. Tu je Karim Ansarifard, drugi najbolji strijelac u Grčke, a Rezaei i Ghoddos nametnuli su se partijama u Belgiji i Östersundu.

Amin M. Jamali/Getty Images

Izbornik Queiroz, koji je ranije vodio Portugal, Real Madrid i dvaput bio u ulozi pomoćnika na klupi Manchester Uniteda, teško je čitljiv strateg koji puno rotira u svojim momčadima.

TRŽIŠNA VRIJEDNOST: Ukupna vrijednost Irana procijenjena je na 48 milijuna eura, što je gotovo pa okruglih deset puta manje od ‘kilaže’ Portugala, a usporedba sa Španjolskom nije ni pristojna. Jahanbakhsh (12) i Azmoun (9) su daleko najvrijedniji aduti i bez obzira što je riječ o mladićima koji još nisu dosegli zenit u karijeri, možda ih uskoro ugledamo u nekim od klupskih velikana – treba reći da bi se mogli upiškiti u gaće kad se susretnu sa zvijezdama nakrcanim momčadima Portugala i Španjolske.

ŠTO OČEKIVATI: A što bismo trebali očekivati u ovakvoj skupini, pa i sami Iranci gotovo su prekrižili ovaj nastup i nadaju se dohvaćanju jednog ili dva boda u grupnoj fazi. Kada to kaže njihov novinar, jasno vam je kakvo je stanje duha pred nastup u Rusiji. Međutim, zašto ne bi svladali Maroko? Nedavno su igrali protiv kvalitativno vrlo slične reprezentacije Tunisa i izgubili 1:0 tek u samoj završnici, autogolom.

SPORTKLUBOV TIP: Pobjeda protiv Maroka i remi protiv Portugala, uz još jedno kaotično izdanje europskog prvaka u skupini i njegov težak poraz protiv Španjolske nije toliko teško zamisliti! Ukupan prolaz Irana na gol-razliku? Nikako ne treba podcijeniti genijalnog Queiroza, ali isto tako treba biti realan i reći da bi prolaz ove azijske momčadi bio jedno od najvećih čuda prvog kruga.

Procjenjuje se da postoji 57% izgleda da Iran zauzme posljednje mjesto u skupini B, rekao bih da je to ipak malo pretjerano, Iranci su sposobni složiti takav prekrasni bunker koji će u slučaju pozitivnog ishoda protiv Maroka izluditi Ronalda i ekipu, kao što je onomad Mesija.