RUSIJA Domaćin, potencijalna zagonetka

Vijesti 8. lip 201811:37 > 11:44
Photo by Stu Forster/Getty Images)

Rusija je u potrazi za drugim krugom, do kojeg kao samostalna zemlja nikada nije stigla na svjetskim prvenstvima. Objektivno, šanse postoje, ali samo zato što će igrati na svojim terenima.

Photo by Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)

O reprezentaciji: Pitanje je, i to vrlo otvoreno – bi li se „Zbornaja Komanda“ uopće kvalificirala na ovogodišnju svjetsku smotru da nije njen domaćin. U usporedbi s nekim prošlim generacijama ruskih nogometaša, ova je u značajnoj mjeri ispod tih razina. To potvrđuju i rezultati prijateljskih utakmica u recentnom razdoblju. Naime, nakon očekivane pobjede od 2:0 na startu lanjskog Kupa konfederacija protiv Novog Zelanda, u sljedećih će 10 utakmica do danas trupe Stanislava Cherchesova upisati tek jednu pobjedu. Grozna forma nastavila se i u 2018. godini u kojoj Rusi imaju tri poraza i jedan mršavi remi. Dogodio se on u posljednjoj provjeri uoči nastupa na Mundijalu – moskovskih 1:1 s Turcima u šarenim sastavima. Stanje unutar momčadi definitivno ne ulijeva nikakvo povjerenje, ali domaćine svakog velikog natjecanja treba respektirati. Tim više što je u momčadi ipak prisutna određena doza talenta kojeg možda i neće trebati pretjerano zazivati.

Ključni izostanci: Još jedna prednost u odnosu na dobar dio ostalih suparnika u skupini, ali i potencijalnih protivnika u drugom krugu jest širina ruskog kadra. Iako će se mnogi složiti da u rosteru, kako među pozvanima za SP, tako i na onom proširenom popisu nema igrača ekstra-vrijednosti, brojnost je ipak prisutna. To se vidi već kod izbora trojice vratara. Prednost nad čuvarom mreže prvaka iz moskovskog Lokomotiva dobio je Gabulov iz belgijskog Club Bruggea. U obrani nema Kombarova, Kambolova i Vasina koji bi, da ih ozljede ne muče, sigurno bili unutra. Možda se moglo naći mjesta i za iskusnog Glushakova u sredini terena, no najveći je „miss“ Aleksandra Kokorina. Napadač Zenita ima problema s ozljedom pa će ruska nacija zapravo počivati na dva prava napadača. Smolov iz Krasnodara ili Dzyuba kojeg je njegova indolentnost dovela do Arsenala iz Tule… Ne zvuči obećavajuće.

Vrijednost igrača: Ukupna je vrijednost momčadi prema Transfermarktu odmjerena na 161.8 milijuna eura. Četiri igrača prelaze svojevrsnu psihološku granicu (uvriježeni termin) od 15 milijuna. To su Aleksandr Golovin (CSKA, 18 milijuna), Fedor Smolov (Krasnodar, 16), Mario Fernandes (CSKA, 16) i Alan Dzagoev (CSKA, 15).

Izbornik: Stanislavu Cherchesovu su 54 godine. U nekadašnjoj je nogometnoj karijeri bio vratar, a najveći je trag ostavio u moskovskom Spartaku za kojeg je nastupao od 1989. do 1993. godine. Najveći trenerski uspjeh predstavlja mu dvostruka kruna ostvarena u sezoni 2015/16 u Poljskoj, kao predvodnika momčadi varšavske Legije. Klupu ruske reprezentacije preuzeo je prije dvije godine, u kolovozu 2016. kada je zamijenio Leonida Slutskog. Do sada je Rusiju vodio na 20 utakmica i ostvario omjer od tek pet slavlja, šest remija i devet poraza. Ugovor mu ističe nakon ove akcije.

Očekivanja nacije: Kao domaćin, Rusija će svakako imati golemi pritisak na njihovim leđima. Pitanje prolaska u osminu finala nameće se kao imperativ, još pogotovo ako se pogleda sastav skupine u kojem kvalitativno odskače tek Urugvaj. međutim, svjesni određenog izostanka prave kvalitete u momčadi, ruski navijači oprezni su i „pušu na hladno“. Kažu, bilo je i boljih igrača, ali se nije prolazilo dalje…

Povijest na svjetskim prvenstvima: Ako izuzmemo period Sovjetskog saveza, što bi makar zbog povijesnog konteksta bilo logično, ruska nogometna reprezentacija niti jednom nije prošla skupinu na svjetskim prvenstvima. U SAD-u 1994. godine nisu bili bolji od Brazilaca i Šveđana, dok su osam godina kasnije u Japanu bili iza istoimenih domaćina, kao i Belgijanaca. U posljednjem pokušaju, baš onom s brazilskog tla – novi neuspjeh. Belgijanci prvi, Alžir drugi, Rusija tek treća.

Pripremne utakmice: O njima smo već ponešto i rekli. Puste rotacije Cherchesovu vjerojatno nisu ponudile odgovore na mnoga pitanja. Kroz godinu su se najprije događali teški porazi od Brazila i Francuske, bilo je to u ožujku. OK, to može proći pod celofanom isprobavanja Luzhnikija i Krestovskog, ali mašte ruskih navijača već su se dijelom mogle početi rasplinjati. Nema igre, nema prepoznatljivosti, fali i borbenosti. Možda su sve sačuvali za Svjetsko…

Prognoza plasmana: Ako za Egipat u međusobnom dvoboju (2. kolo) ne bude igrao Salah, proći će skupinu. Jasno, kao drugi.