Rukomet

14.01.2019 | 14:59

Vujoviću, Lino vrijedi malo više od vožnje u 'gepeku'!

Na dnu teksta prenosimo velike Červarove misli o rukometu, koje je prije tri godine stavio na raspolaganje cijeloj javnosti. Pročitajte ih pa sami stvorite, prilagodite ili zadržite sliku o najtrofejnijem hrvatskom izborniku...

červar

Martin Rose/Bongarts/Getty Images

Lino Červar najlakša je meta koja postoji. Čovjek je to koji se u danima najveće slave često znao pogubiti u pokušajima da zauzda (opravdano?) nabujali ego; komunicirajući s predstavnicima javnosti, ulazio bi u rukavce u koje jedan sportski trener ne bi trebao ići.

Nije ga neki problem bio isprovocirati, samo ste trebali pokazati premalo respekta za njegova ostvarenja. I nije se libio svakom prilikom naglasiti da je upravo on bio vrlo zaslužan za sve medalje koje je pokupio s Balićevom generacijom.

Odakle je takav nastup dolazio, ne želim nagađati. Ono što znam, a znamo to svi koji smo ikako bili vezani uz rukomet tih sretnih godina - Lino među širim krugom pratitelja rukometa nije uživao neko veliko poštovanje. 

Mnogima je, s vremenom sve više, smetalo što nikada iz njegovih usta na time-outu nije izašlo ništa konkretno. Taktička, tehnička ili ina uputa koja bi donijela opipljiv i primjetan učinak na terenu. Njegovi govori svodili su se na motivacijske budnice. Kad su počeli stizati porazi, Lino je - očekivano - odjednom postao neznalica koja koči supernadarenu generaciju.

Nedorasli trener kojeg bi Onesta svakom važnom prilikom taktički potpuno nadigrao, a Hrvatskoj uzeo barem dva zlata koja su joj trebala pripasti...

Veselin Vujović

Getty Images, Alex Grimm

Jutros smo prenijeli razgovor Veselina Vujovića za Indeks u kojemu je dosta kritički govorio u izgledu hrvatske reprezentacije na ovom prvenstvu, iako su prošle tek dvije utakmice. Ili bi možda pravednije bilo reći - jedne i pol.

Hrvatska, po crnogorskom stručnjaku, taktički ne izgleda dobro. Nije to trebao reći, piše među redovima - ni blizu kao što bi izgledala da je vodi on. Međutim, Vujović je svoju priliku da pokaže što zna imao. Nije je htio prihvatiti...

Poznato je da se Vujo i Lino nikad nisu podnosili, a njihovo suparništvo za vrijeme makedonskih dana nabujalo je do sfera koje su se mogle podvesti i pod crnu kroniku. Tako je Veselin jednom posredno zaprijetio Lini vožnjom u gepeku!

Njegova trenerska karizma je neosporna, možda i veća od Červarove. No, pitanje na koje bismo svi voljeli dobiti odgovor jest - je li Linolada svojevremeno rukometom vladala samo zbog kvalitete igrača koje je imala na raspolaganju i bi li ta vladavina bila izraženija da je na njegovom mjestu sjedio, recimo, Vujović?

Takve odgovore nećemo dobiti, ali prije nego još jednom prihvatimo javni poziv na Linin linč - ili barem pripremu za isti - možda bi bilo zgodno makar ponuditi priliku da nešto zariba.
Zasad još nije.

A ako ćete o njegovom nasljeđu suditi prema onome što govori za vrijeme predaha, tada morate imati na umu jednu stvar: po tom kriteriju neki početnici će vam izgledati kao velikani, ali njihove ekipe se neće sukladno tome ponašati. Osnovni taktičko-tehnički koncepti uigravaju se na treninzima, a uvijek me zanimalo koliki postotak čičkarija s ploča za time-outa usvoje igrači s pulsom 120 i adrenalinom na 100%?

červar

Martin Rose/Bongarts/Getty Images

Možda bismo, 16 godina nakon što je osvojio ono nevjerojatno zlato u Portugalu, Červara konačno trebali gledati kroz druge naočale? 

Kao čovjeka koji je u rukomet donio puno inovacija, ali prije svega viziju. Kakvu? Mogli smo vidjeti još za vrijeme dok je Balić igrao i dok su Kauboji dominirali obranom koju su mnogi nazivali "intelektualnom", kad su se branili samo nogama, praktički bez prekršaja. To je umnogome baš Červarov 'patent'.

Lino možda i nije veliki taktičar, ali nekog vraga je ovom sportu ostavio. Ako ništa, uspio je uobličiti svoju viziju o budućnosti rukometa u članku kojeg je 2015. objavio EHF. Dijelove iz tog rijetko citiranog uratka donijet ćemo na kraju ovog teksta, a vama ćemo prepustiti da zadržite ili eventualno korigirate sliku o rukometnom Woody Allenu i putem možda primijetite kako se one poklapaju se nekim recentnim trendovima u evoluciji ovog sve globalnijeg sporta...

sunce, ideja

Andy Lyons/Getty Images

PRVA MISAO:
"Ovih dana, možemo govoriti o dva različita rukometna sustava, dva pristupa strategiji igre. Jedan se temelji na kontroli i maksimalnoj taktičkoj disciplini, s manje tempa i rizika. Drugog obilježava dominacija kontinuirane igre, stalno ubrzavanje igre, održavanje visokog tempa, brza tranzicija".

Za oba sustava nužno je generirati igrače koji mogu brzo razmišljati i rješavati probleme u igri".
DRUGA MISAO:
"Budućnost će dominirati dinamička igra, brzina igračkih kretnji i složene promjene pozicija. Više nećemo imati specijaliste za obranu i napad, već pretežno univerzalne igrače".

TREĆA MISAO:
"Da bi to bilo moguće, igrači će se morati usavršiti u svojim kognitivnim sposobnotima, jer brzina i taktička reakcija 70% ovise o kognitivnim i mentalnim sposobnostima, a 30% o motoričkim vještinama".

ČETVRTA MISAO:
"U obrani neće biti grubosti. Osim bočne brzine, igrači će morati ograničiti protivnički prostor i vrijeme koristeći širinu i dubinu. To će moći samo oni koji će znati čitati suparničke namjere".
PETA MISAO
"Prototip rukometaša kakvog želim u budućnosti morat će imati jednako brze misli kao što su mu brze noge".

Komentari (2)

Komentar je uspješno poslan.

Slanje komentara nije uspjelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Jose

Sve je to on lijepo uzeo i samo implementirao u rukometnu igru od drugih spotova kao od kosarke npr, i velikih trenera kao Phil Jackson npr tako da pricati da je Cervar genijalac je malo deplasirano i preuvelicano.... Ima on svoje zasluge u rukometu, ali kazem nije to ono da kazes je genijalac je Lino Červar...

Odgovori 0 1

nen

u kojoj je to utakmici phil jackson podizao tempo? On baš voli pozicijsku igru i taktičku disciplinu. Suprotno od line. Jacksonova igra danas više ne prolazi u suvremenom nba. Do promjene trendova =)

0 1

* Sva polja su obavezna

Kad trener dobije ultimatum, vrijeme je za crnu magiju!

Kad trener dobije ultimatum, vrijeme je za crnu magiju!

Kad trener dobije ultimatum, vrijeme je za crnu magiju!

Uprave pred trenere vole postavljati rezultatske ciljeve, posebno kada stvari ne idu u dobrom smjeru. Tako su izvori bliski Valenciji prenijeli da je tamošnja klupska vrhuška postavila ultimatum treneru Marcelinu Garciji Toralu. To nas je ponukalo na reakciju...

Kad je, zapravo, puklo između Rafe i Noleta?

Kad je, zapravo, puklo između Rafe i Noleta?

Kad je, zapravo, puklo između Rafe i Noleta?

"Đoković se zalaže za promjene koje štete tenisu", rekao je danas Nadal, referirajući se na djelovanje Savjeta teniskih profesionalaca, čini predsjednik je srpski tenisač i vodeći na ATP ljestvici...

Što će prije: Miura u penziju ili GNK dobiti stadion?

Što će prije: Miura u penziju ili GNK dobiti stadion?

Što će prije: Miura u penziju ili GNK dobiti stadion?

Jednog dana, možda i prije Miurine mirovine, maksimirski stadion mogao bi biti preporučen za dobivanje statusa Unescove svjetske baštine, kao spomenik na mračno razdoblje pretvorbe i privatizacije na smjeni dvaju tisućljeća na ovim prostorima...

NFL NA SK: Ovu noć u Chicagu prepričavat će naši unuci!

NFL NA SK: Ovu noć u Chicagu prepričavat će naši unuci!

NFL NA SK: Ovu noć u Chicagu prepričavat će naši unuci!

Ako ste prespavali ogled Bearsa i Eaglesa, pročitajte ovaj izvještaj, nećete požaliti. To mora da je bila najluđa završnica utakmice koju smo ove sezone pogledali u programu NFL-a, ali i Sportkluba! Uz totalni kaos i neviđenu dramu, prvaci su prošli kroz Chicago!
Loading...