8. IPC Svjetsko atletsko prvenstvo – London 2017

Oleksandr Rupeta/NurPhoto via Getty Images

U London je doputovala hrvatska atletska reprezentacija s 11 atletičara i dvije atletičarke koji će nastupiti na 8. IPC Svjetskom atletskom prvenstvu za osobe s invaliditetom.

Damjan Sedić izbornik hrvatske atletske reprezentacije, kojemu je ovogodišnje prvenstvo debi, izjavio je po dolasku u London ,  da je Konkurencija na Svjetskom prvenstvu vrlo jaka. Od Hrvatskih atletičara i atletičarki koji nastupaju očekujem rezultate na nivou njihovih najboljih rezultata u ovoj sezoni uz maksimalan angažman i borbenost. Mi imamo svoje favorite za odličja koji su nas malo i naviknuli da se ne vraćaju s velikih natjecanja bez medalja. To su Mikela Ristoski, Zoran Talić i Velimir Šandor. Vrlo visoko na godišnjoj listi rezultata stoje Ivan Katanušić, Matija Sloup i Miroslav Petković, koji sigurno imaju kvalitetu za više od samog sudjelovanja na SP. Svi ostali naši reprezentativci (Marija Vidaček, Mladen Tomić, Josip Slivar, Albin Vidović, Marijan Presečan, Deni Černi i Miljenko Vučić) ostvarili su kvalitetan rezultat kako bi se kvalificirali za ovo prvenstvo i siguran sam kako će pokušati ostvariti svoje najbolje rezultate, naglasio je Sedić.

Ovogodišnje prvenstvo održat će se od 14. do 23. srpnja na stadionu u Queen Elizabeth Olympic Parku, dje su se održale atletske priredbe tijekom olimpijskih i paraolimpijskih igara 2012. godine. Biti će to po pPrvi put da je jedan grad domaćin svjetskih atletskih prvenstava za sportaše s invaliditetom i bez invaliditeta, jer se Svjetsko prvenstvo za atletičare bez invaliditeta održava od 04. do 13. kolovoza.  Na istim borilištima.  Na IPC Svjetskom prvenstvu za atletičare s invaliditetom očekuje se sudjelovanje oko 1300 sportaša iz 100 zemalja koje se natječu za 213 kompleta medalja. Nakon završetka dnevnog programa održavati će se svečanosti podjela medalja na trgu uz stadion. Ovogodišnje prvenstvo je prvo veliko atletsko međunarodno natjecanje nakon paraolimpijskih igara u Rio de Janeru  2016 gdje su sportaši postavili veličanstvenih 69 svjetskih rekorda.

Posljednje IPC Svjetsko atletsko prvenstvo održano je u listopadu 2015. u katarskoj Dohi, gdje je nastupilo 1282 atletičarki i atletičara iz 97 zemalja. Hrvatske boje branilo je 12 atletičara i dvije atletičarke, koji su osvojili dva zlata, dva srebra i jednu broncu te postavili dva svjetska rekorda. Šezdeset šest država osvojilo je najmanje jednu medalju, a Kina je bila najuspješnija s osvojenih 85 medalja. U Dohi su bila postavljena impresivna 54 svjetska rekorda.

IZVOR: HPO