Ostalo

12.02.2020 | 18.00

Dalić se odrekao 24 tisuće kuna HOO-a

Autor

Razvojni programi Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), u kojima je trenutačno 411 sportaš i sportašica te 92 trenera, obilježili su 36. sjednicu Vijeća HOO-a, održanu u Zagrebu pod predsjedavanjem predsjednika HOO-a Zlatka Mateše.

 Na sjednici je prihvaćeno Programsko i financijsko izvješće HOO-a za 2019. godinu s realiziranim prihodom od 99,75 posto ili 162,7 milijuna kuna te izmijenjeni Prijedlog financijskog plana za olimpijsku 2020. godinu s umanjenim iznosom za 1,4 milijun kuna (na sadašnjih 193,9 milijuna kuna).

Prihvaćene su i sve dopune programa poticanja sporta i olimpizma na lokalnoj razini, a u razmatranju o statusnim pitanjima NSS-a, potvrđeno je da je Hrvatski pikado savez ispunio uvjete za punopravno članstvo u HOO-u, a Hrvatski padel savez i Hrvatski go savez za privremeno članstvo.

Na sjednici je prihvaćeno niz izvješća, među kojima je bilo i ono Nadzornog odbora koji je konstatirao da je nacionalna olimpijska udruga u prošloj godini poslovala sukladno zakonskim odrednicama RH, ali "zeleno svjetlo" tek treba dobiti na skorašnjoj skupštini.

Puno je izmjena i dopuna u pravilima, a potom i na listama sportaša i sportašica korisnika razvojnih programa HOO-a.

U Olimpijskom programu Tokio 2020. trenutačno je 110 kandidata, a 26 ih je s ostvarenom olimpijskom normom. Sukladno planu, HOO je u 2019. godini sufinancirao rad 100 trenera iz 40 sportova, razvrstanih u šest kvalitativnih kategorija, za što je izdvojeno oko 11 milijuna kuna. S početkom olimpijske 2020. godine u HOO-ovu programu potpore rada trenera 92 su korisnika. Inače, među 11 vrhunskih trenera nema nogometnog izbornika Zlatka Dalića koji je još prošle godine zahvalio HNS-u na nominaciji i HOO-u na pokušaju uvrštenja u program. Dalić je ostao dosljedan sam sebi, odrekavši se tog statusa, s kojim bi od 1. siječnja ove godine imao i pravo na 24.000 kuna mjesečno u bruto iznosu.

U Razvojnom programu III (mlađi seniori i seniorke) ukupno su 92 korisnika, od čega čak 79 sa stopostotnim korištenjem programskih sredstava.

U Razvojnom programu I (kadetski uzrast) od 1. siječnja 2020. godine ukupno su 72 korisnika, od čega je gotovo polovica (35) novouvrštenih.

U Program poticaja sportašicama mlađih dobnih kategorija u ekipnim sportovima (I/2) od 1. siječnja 2020. uvrštene su četiri ženske kadetske reprezentacije: u košarci, vaterpolu (U-15), hokeju na travi i sinkroniziranom plivanju.

Ukupno je 57 korisnica sa 75-postotnim iznosom korištenja programskih sredstava. Razvojni program II/1 (juniorski uzrast) od početka je godine "pojačan" sa 32 nova korisnika pa je u njemu ukupno 96 sportaša i sportašica.

U Razvojnom programu II/2 od 1. siječnja je ukupno pet mlađedobnih reprezentacija sa 64 sportaša i sportašice: ženska košarkaška U-16 reprezentacija (12 sportašica) sa 100-postotnim korištenjem programa te četiri ekipe/momčadi sa 75-postotnim korištenjem programa: muška košarkaška U-18, ženska odbojkaška U-19 te ženska U-16 i muška U-19 vaterpolska reprezentacija.

Hrvatski nogometni savez dobio je pozitivno mišljenje Vijeća HOO-a za pokretanje postupka primitka u hrvatsko državljanstvo dviju nogometnih vratarki - 24-godišnje Kanađanke Stephanie Bukovec, trenutačno članice amsterdamskog Ajaxa, i vrlo perspektivne 15-godišnje Amerikanke Savanah Sabo.

Osim hrvatskih korijena i iskazane želje za nastupanjem za domovinu svojih baka i djedova, obje su - prema procjeni struke u HNS-u, kvalitetna rješenja za prilično deficitarnu poziciju nacionalne čuvarice mreže u postavama "ženskih Vatrenih".

Vijeće HOO-a potvrdilo je termin i mjesto održavanje sjednice Skupštine HOO-a, koja je zakazana za 27. veljače 2020. u Zagrebu.

olimpijska zastava, hoo, olimpijski odbor

Joe Scarnici/Getty Images

Komentari (1)

Komentar je uspješno poslan.

Slanje komentara nije uspjelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Trance

Uhljebistan

Odgovori 0 0

* Sva polja su obavezna

Dalić: Razgovarali smo, došla je korona pa novi klub...

Autor

Dalić: Razgovarali smo, došla je korona pa novi klub...

Dalić: Razgovarali smo, došla je korona pa novi klub...

Izbornik Vatrenih ne skriva da će mu novi član Seville jako nedostajati ,ali da poštuje njegovu odluku

Dalić objavio popis, ima nekih iznenađenja

Autor

Dalić objavio popis, ima nekih iznenađenja

Dalić objavio popis, ima nekih iznenađenja

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić objavio je popis igrača za sljedeće utakmice Hrvatske u Ligi nacija, ali i za prijateljski dvoboj sa Švicarskom

Dalić oštro kritizirao Brunu Petkovića

Autor

Dalić oštro kritizirao Brunu Petkovića

Dalić oštro kritizirao Brunu Petkovića

Nakon dva teška poraza u Ligi nacija hrvatska sportska javnost želi znati u čem je bio problem

Dalić: U reprezentaciji nam trebaju novi ljudi

Autor

Dalić: U reprezentaciji nam trebaju novi ljudi

Dalić: U reprezentaciji nam trebaju novi ljudi

Jučerašnja igra protiv Francuske veseli, ali i dalje je to sve pokvareno s osam golova u dvije utakmice. Ipak, izbornik Dalić optimistično gleda na budućnost
Loading...