Kvalifikacije za Europsko prvenstvo u odbojci 2019.

Odbojka 17. lis 201715:40 > 16:15
(Photo by Claudio Villa/Getty Images)

U Luksemburgu održan ždrijeb kvalifikacija za Europsko prvenstvo za odbojkaše i odbojkašice 2019. godine.

Hrvatski odbojkaši i odbojkašice saznali su protivnike u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2019. godine. Ždrijeb se održao u Luksemburgu. 

Sustav kvalifikacija kod odbojkašica je takav da su podijeljene u šest skupina gdje je u svakoj po četiri ekipe od kojih će plasman na Europsko prvenstvo izboriti dvije prvoplasirane reprezentacije, Naše igračice ždrijeb je smjestio u skupinu B u kojoj će igrati protiv reprezentacija Švicarske, Austrije i Albanije. Budući da je reprezentacija Hrvatske najbolje plasirana na sadašnjoj FIVB-inoj ljestvici, svi se nadaju još jednom uspjehu Hrvatske te plasmanu na Europsko prvenstvo nakon ovogodišnjeg ispadanja u osmini finala EP-a od NIzozemki. 

Što se tiče muškog dijela natjecanja, oni su podijeljeni u sedam skupina od kojih se u pet skupina nalaze po četiri reprezenztacije, a u preostale dvije skupine po tri ekipe. Plasman na Europsko prvenstvo izborit će pobjednici svih skupina kao i pet najboljih drugoplasiranih. Naši odbojkaši igraju u skipini D protiv Portugala, Austrije i Albanije. U skupini u kojoj je Hrvatska, najbolje plasirana momčad na FIVB-inoj ljestvici je Portugal koji je na 30.mjestu, Austrija je 48., Hrvatska 50, a Albanija na 118.poziciji. 

Ono što je možda zanimljivije i drukčije od ostalih sportova je način organizacije Europskog prvenstva u odbojci. Ženski dio turnira igra se u čak četiri države, a to su Turska, Poljska, Mađarska i Češka. Muškarci će svoj turnir igrati u Francuskoj, Sloveniji, Belgiji i Nizozemskoj. 

Kvalifikacijske utakmice igrat će se tek u kolovozu 2018.godine te u siječnju 2019.