FIFA danas odlučuje gdje će se igrati SP 2026.

FIFA World Cup 13. lip 201811:30 > 11:33
Paolo Bruno, Getty Images Sport

U Moskvi se tijekom današnjeg dana održava 68. Kongres FIFA-e na kojem bi trebao biti izglasan domaćin Svjetskog prvenstva 2026.

Claudio Villa/Getty Images

Dan prije početka Svjetskog prvenstva, Moskva će ugostiti 68. Kongres FIFA-e na kojem bi se trebao izglasati domaćin svjetske smotre 2026. godine.

Kandidati su SAD, Kanada i Meksiko s jedne strane, a Maroko s druge. No, kako saznajemo trebalo bi se dogoditi veće čudo da Maroko dobije najveći broj glasova. Nedavno je FIFA na oba kontinenta poslala peteročlanu ekspediciju koja je tjedan dana obilazila stadione, infrastrukturu i ostale važne elemente potrebne da bi se na visokoj razini održalo Svjetsko prvenstvo. Sjeverno-američki partneri oduševili su FIFA-ine ljude što se ne može reći za Maroko čiji stadioni, njih 14 potrebnih za SP, morali bi biti ili u potpunosti renovirani ili novo izgrađeni što je trošak koji bi mogao premašiti 15 milijardi dolara. S druge strane, SAD, Kanada i Meksiko već imaju izgrađenu vrhunsku infrastrukturu i skupi zahtjevi bi bili izbjegnuti. Moguća je i treća opcija, da niti jedna strane ne dobije potreban broj glasova, u tom slučaju FIFA bi raspisala novi natječaj. Nakon završetka Kongresa započinje i novi ciklus za izbor predsjednika FIFA-e, pozicija koju trenutno obnaša Gianni Infantino.

Podsjećamo, na prvenstvu 2026. godine prvi će put sudjelovati 48 reprezentacija, a svjetsku smotru četiri godine ranije organizirati će Katar. Hrvatsku će na 68. Kongresu FIFA-e predstavljati Davor Šuker, Damir Vrbanović i Ivančica Sudac (voditeljica odjela međunarodnih poslova i licenciranja).