Maroko želi organizaciju Mundijala 2026.

FIFA World Cup 17. ožu 201819:38 > 19:48
Steve Bardens/Getty Images

Maroko je službeno podnio kandidaturu za organizaciju Svjetskog prvenstva u nogometu 2026. godine. Ta zemlja obećava "kompaktan" turnir jer će svi gradovi u kojima će se igrati utakmice biti blizu jedan drugome.

Svjetsko prvenstvo 2026. godine će biti prvo s 48 reprezentacija. Maroko želi ugostiti najbolje selekcije svijeta, a kao svoju prednost ova zemlja vidi to što će gradovi domaćini biti jako blizu jedan drugome. Avionski let između bilo kojeg grada trajao bi najviše 75 minuta, a automobilom bi se stizalo za tri sata. 

Na ovaj način utakmice u Maroku bi bile dostupnije europskim navijačima čije će reprezentacije biti najbrojnije na prvenstvu. Kanada, Meksiko i Sjedinejne Američke Države nemaju tu prednost kakvu ima afrička država. 

Maroko inače pokušava već peti put doći do organizacije Svjetskog prvenstva, a svi dosadašnji su bili neuspješni 1994, 1998, 2006 i 2010. godine. Maroko je jedna od najbogatijih zemalja Afrike, a čak nije bio ni prva zemlja s crnog kontinenta koja je organizirala natjecanje. 

Marokanski nogometaši su igrali na četiri prvenstva do sada, a 1986. u Meksiku su imali najbolji rezultat kada su bili u osmini finala. Marokanci su se kvalificirali za Mundijal u Rusiji i tako prekidaju post još od 1998.