VI Images via Getty Images
Nogomet 13.11.2017 | 01:04

Komentar: Čarolija ispisana na jutarnjoj kavi

Prije no što je na poziv iz Splita krenuo prema zagrebačkom aerodromu, uzeo je papir i u pola sata napisao nacrt plana po kojem bi Hrvatska sljedeće godine trebala postati svjetski prvak. Dogodilo se to samo dan nakon riječkog remija s Finskom. Ostalo već znate...

Hrvatski reprezentativci

Catherine Ivill/Getty Images

Hrvatski reprezentativci

Trebalo bi ovih dana još jednom otvoriti udžbenike i radne bilježnice pisane od strane velikih trenerskih imena nogometnoga sporta. Posvetiti vrijeme proučavanju tematike koja se u današnje, nikad sistemski raširenije, ali opet informacijski nezrelo vrijeme nepravedno relativizira. Kako se kao trener pripremiti za nogometnu utakmicu u kojoj vaša momčad mora pobijediti? Pitajte trenera niželigaškog kluba iz vašeg kvarta. Jedni igraju Football Managera, drugi koriste razne programe bazirane na nekom od matematičkih algoritama, ali rijetko će vam tko u bilo kojem trenutku moći na stol staviti sve ono što zna. O protivniku ili o nogometu općenito. Iz glave, dok oko njegovog trenerskog posla, ali i oko uspjeha jedne od najpotentnijih reprezentacija gori vatra koja sve želi progutati.

Tekst o hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji i njenom novom, jubilarnom desetom plasmanu na neko veliko natjecanje nismo uzalud započeli blago-filozofskim naklapanjem o umu jednog čovjeka. Jer, u njemu su, dakle u pojedincu, sazdani svi uspjesi kolektiva, na bilo kojem području života. Naš je heroj podsjetio na slavne dane kada ste, ako ste imali sreće, s nekim od trenerskih magova na jednoj jutarnjoj kavi mogli saznati sve o igri koju volite.

Zlatko Dalić je doslovno, na jednoj kavi, hrvatskoj javnosti objasnio kako se igra kad je zadatak pred vama. Naveo je, u svoja tri nogometna izlaganja da neće misliti na prošlost i da će s druge strane svjesno posegnuti za kestenjem u vatru, koliko god velika ona bila. Došao je u situaciju, baš iz najpoznatije računalne simulacije jednog "trenera". U tri utakmice izazova, on je prihvatio opciju kodnog imena "Alarm" kojoj je u podnaslovu stajalo da će mu u ovoj misiji do kraja preostati možda jedna, a u najboljem slučaju tri utakmice u kojima će moći pokazati svoje neupitno znanje.

Ovo međutim, ipak neće i ne smije biti još jedan u nizu autorskih radova o novom izborniku. Posložile su se uz tu i još neke komponente u slagalicu koja je konačno počela izgledati nalik puzzlama, a ne promašenoj partiji tetrisa. Uveden je red, makar bio i privremen i zapravo prividan. Ali, red je red, a jed je jed, kako će jednom objasniti jedan od najplodnijih tekstopisaca s ovih prostora. Ipak, nakon što se skijaš-skakač u kockastom kombinezonu s propisnom brzinom odlijepio od zaletišta te velikog vjetra u zraku, telemark je izveden perfektno.

Ocjene igračima, ali i stručnom stožeru već su pokazane adekvatnom reakcijom predsjednika HNS-a koji je potvrdio da će Zlatko Dalić ostati na klupi u Rusiji. Na taj je način pravovremeno upućena nota zadovoljstva na više adresa, a to je ono što je potrebno nakon nekoliko kvalifikacijskih ciklusa s dodatkom kojekakvih šok-terapija. Odigrane su utakmice pod Dalićem samo pokazale snagu kolektiva koji se u svakoj od situacija znao nositi s problemima postavljenih pred njega.

Grčka je apsolvirana. Dalić je svoju kavu začinio nečim što bi mu u dogledno vrijeme moglo postati zaštitnim znakom. Na komadu papira ispisao je slova pobjede i predstavio nam Hrvatsku kakvu želimo gledati. U nekom bi šarenom brodvejskom mjuziklu to mogla biti prva stepenica koju smo zajedno prešli na putu do nogometnog neba. Tamo gdje su i igra, ali i infrastruktura, politika centralne nogometne kuće i nogometni djelatnici na ponos zemlje koju predstavljaju.

Kad se jednom dođe do vrha, neće se više brojati uspjesi u dodatnim kvalifikacijama za velika natjecanja, nego trofeji i zvijezdice iznad grba nacionalnog saveza.

Komentari (0)

Komentar je uspješno poslan.

Slanje komentara nije uspjelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

* Sva polja su obavezna

Jordan - što s njim?

Jordan - što s njim?

Utakmica s Engleskom bila je službenog karaktera. Uzeli smo bod u komornoj atmosferi. Sada će doći ljudi. I što će vidjeti?

Bod - napredak koji to još nije (KOMENTAR)

Bod - napredak koji to još nije (KOMENTAR)

Očekivao sam, kao i mnogo puta u listopadu - hladnu riječku večer. Iako je krasi jedna polovica blage, tople mediteranske klime, ova je druga odavala stranu koje smo se plašili. Bit će zima, oko srca naročito. Trebali su golovi da nas ugriju, ali njihove isporuke nije bilo. Dostavljači su zakasnili.

Snaći ćemo se, kako god

Snaći ćemo se, kako god

Utakmica 3. kola Lige nacija između Hrvatske i Engleske na riječkoj Rujevici igra se bez gledatelja, a ova slika jasan je dokaz toga koliko neki vole nogomet.

Grci u džepu pored papira za Rusiju

Grci u džepu pored papira za Rusiju

Hrvatska je uspjela. Razbiti stigmu o neuigranosti velikih igrača, dovesti publiku na teren, vratiti nogomet u središte jutrošnjih priča u kvartovskim kafićima.
Loading...