Vatreni nositelji u novim kvalifikacijama za SP 2022.

Christopher Pike/Getty Images

UEFA je na sastanku Izvršnog odbora odredila sistem kvalifikacija za plasman na Svjetsko prvenstvo u Kataru, koje će se odigrati od 21. studenog do 18. prosinca 2022. godine.

Reuters, Handout

Europa će u Kataru imati 13 predstavnika, najviše od svih članica FIFA. Deset reprezentacija direktno će se plasirati na SP, a tri vize osigurat će i pobjednici dodatnih kvalifikacija, koje će se održati po novom sustavu.

U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo sudjelovat će 55 reprezentacija iz Europe, podijeljenih u 10 grupa, od kojih će u pet biti po pet zemalja, a u preostalih pet po šest reprezentacija. Kvalifikacije će se igrati u periodu od ožujka do studenog 2021. godine, a baraž u ožujku 2022.

Hrvatska će, kao šesta na Fifinoj ljestvici, biti u prvoj jakosnoj skupini prilikom ždrijeba.

Pobjednici deset grupa direktno će se plasirati u Katar, a drugoplasiranim timovima pridružit će se i dvije najbolje reprezentacije iz Lige nacija, koje do tog trenutka nisu izborile mjesto na SP, ili u baražu. To znači da će se 12 reprezentacija boriti za posljednja tri “europska” mjesta na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

UEFA je potvrdila i to da neke reprezentacije se neće moći sastati u grupama, pa tako Bosna i Hercegovina i Srbija ne mogu da igraju protiv Kosova, Rusija ne može igrati protiv Kosova, ali ni Ukrajine, dok Španjolska ne može biti u grupi sa Gibraltarom, a Armenija sa Azerbejdžanom.

Ždrijeb grupa održat će se 29.studenoga 2020. godine, a za završni turnir u travnju 2022.