Nogomet

04.12.2019 | 18.18

FIFA: Posrednicima rekordna zarada

Posrednici u međunarodnim prijelazima nogometaša ostvarenim u 2019. godini od uključenih klubova zaradili su 653,9 milijuna američkih dolara, stoji u izvješću Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA), koje je objavljeno u srijedu.

FIFA

Getty Images/Philipp Schmidli

FIFA

Izvješćem je obuhvaćeno 17 896 međunarodnih prijelaza nogometaša, a u njih 3558 bio je uključen barem jedan posrednik, stoji u podacima prikupljenim kroz FIFA sustav za praćenje transfera (ITMS).

Posrednici su zaradili 105,5 milijuna dolara više (19,3 posto) u odnosu na 2018. godinu, kad je njihova zarada bila 548,4 milijuna USD.

Najveći 'potrošači' su europski klubovi, od kojih su posrednici zaradili 95,7 posto od ukupnog iznosa, odnosno 625,9 milijuna dolara. Za prijelaze u koje su bili uključeni južnoamerički klubovi na posrednike je potrošeno 14,6 milijuna dolara, a za azijske transfere iznos je bio 13 milijuna dolara.

Klubovi iz Italije, Engleske, Njemačke, Portugala, Španjolske i Francuske najčešće posežu za posredničkim uslugama pa su oni uplatili 523,6 milijuna.

Hrvatska se našla na popisu prvih deset zemalja u kojima su posredničke usluge koristili klubovi iz kojih su igrači prelazili u momčadi iz drugih država. Iz klubova HNL-a zabilježeno je 10 inozemnih transfera u kojima je korišten posrednik. Od ukupnog broja međunarodnih prijelaza samo ih je 395 bilo u kojima su posrednici bili korišteni od klubova koji su prodavali igrače. Broj je tako malen, jer se radi o igračima koji su pod ugovorom, a čak dvije trećine međunarodnih transfera odnosi se na igrače koji nisu bili pod ugovornom obvezom.

No, u takvim transferima su iznosi za posredničke usluge bitno veći od prosječnih pa je u 36,8 posto slučajeva naknada bila veća od pet milijuna dolara, a u 18,7 posto iznos je bio između jednog i pet milijuna dolara.

Najveći broj naknada, bilo da se radi o klubu iz kojeg igrač odlazi ili u koji dolazi, njih 607 nalazilo se u rasponu od 10 000 do 100 000 dolara. Za 563 transfera naknada je bila između 100 000 i milijun dolara, a za 148 transfera posredničke usluge plaćene su više od milijun dolara.

U izvješću su obrađeni podaci i za prijelaze nogometašica u 2019. godini. Od ukupnog broja od 828 međunarodnih transfera, u 242 slučaja korištene su posredničke usluge. Posrednike je angažirao 51 klub koji je dovodio pojačanja, a nije zabilježen nijedan slučaj posredovanja u ime kluba iz kojeg su nogometašice odlazile. Angažmanom u prijelazima nogometašica posrednici su od klubova ukupno utržili 216 000 američkih dolara, a nijedna od pojedinačnih naknada nije iznosila više od 20 000 dolara. (HINA)

Komentari (0)

Komentar je uspješno poslan.

Slanje komentara nije uspjelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

* Sva polja su obavezna

FIFA odustala od svog strogog pravila

Autor

FIFA odustala od svog strogog pravila

FIFA odustala od svog strogog pravila

Krovna nogometna organizacija također je izrazila poruku podrške, odnosno stala je u obranu igrača koji su ovih dana slavili svoje golove pozivom na otpor

Predsjednik saveza seksualno zlostavljao igračice

Predsjednik saveza seksualno zlostavljao igračice

Predsjednik saveza seksualno zlostavljao igračice

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) privremeno je suspendirala predsjednika Nogometnog saveza Haitija (FHF) Yvesa Jeana-Barta (72) zbog sumnji u seksualno zlostavljanje mladih nogometašica.

FIFA organizira humanitarku za razvoj cjepiva

Autor

FIFA organizira humanitarku za razvoj cjepiva

FIFA organizira humanitarku za razvoj cjepiva

Kako je Infantino rekao, trenutačno se proučavaju različiti scenariji u skladu sa zdravstvenim propisima i preporukama vlada.

Bivši klub dužan Biliću isplatiti 15 milijuna dolara!

Autor

Bivši klub dužan Biliću isplatiti 15 milijuna dolara!

Bivši klub dužan Biliću isplatiti 15 milijuna dolara!

Slaven Bilić u nekoliko bi dana mogao riješiti svoju egzistenciju do kraja života, i ne samo svoju.
Loading...