Nogomet

11.09.2019 | 19.19

'Nestvarne' svote novca odlaze nogometnim menadžerima

Autor

Tokom ljeta 2019. godine u najjačim evropskim ligama je viđen veliki broj transfera, a suma novca koji je "promijenio ruke" je ogromna.

Alexander Hassenstein / Staff

Zanimljivo je međutim da je tijekom ljeta menadžerima i različitim posrednicima u transferima isplaćeno gotovo pola milijarde eura, na ime provizija.

Kako je izračunao Inside World Football koristeći FIFA TMS (Transfer match sistem), menadžeri i posrednici su tijekom ljeta zaradili ukupno 478.2 milijuna eura.

To znači da oni igraju ogromnu ulogu u trendu astronomskog rasta cijena nogometnih transfera u posljednje vrijeme.

Cifra koju su inkasirali različiti menadžeri je drastičnu narasla u odnosu na prošlogodišnji ljetni prelazni rok, a 64.9% od nešto više od 478.2 milijuna eura su isplatili klubovi koji su kupovali igrače.

Jorge Mendes

Gonzalo Arroyo Moreno, Getty Images Sport

Jorge Mendes

Također, statistika pokazuje da je za 47% već pomenute svote "odgovorno" 50 najvećih transfera.

Iako se dovođenje igrača bez ugovora smatra odličnim i isplativim potezom jer nije potrebno platiti naknadu drugom klubu, vrhunski nogometaši ipak nisu besplatni.

Naime, značajan dio od skoro pola milijarde eura je isplaćen i u obliku provizija za predstavnike i posrednike u transferima slobodnih igrača.

U tim slučajevima klubovi se natječu za postpis, a kao sredstvo "nagovora" samom igraču i njegovim predstavnicima se isplaćuju visoke provizije, bonusi itd...

Komentari (0)

Komentar je uspješno poslan.

Slanje komentara nije uspjelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

* Sva polja su obavezna

Loading...