Pool, Getty Images Sport
Košarka 13.03.2018 | 21:45

Dino Meneghin: Ćosić bi i danas dominirao

Autor

Legendarni Dino Meneghin je u razgovoru za "Nezavisne" govorio o najboljim trenucima karijere, velikom rivalu iz Jugoslavije Krešimiru Ćosiću i današnjoj košarci.

Dino Menegin

Pier Marco Tacca/Getty Images

Najbolji talijanski igrač je sa sedam europskih titula apsolutni rekorder, 28 sezona profesionalno se bavio košarkom, a najveće uspjehe imao je u dresu Varesea.

S reprezentacijom Italije osvojio je prvenstvo Europe 1983, olimpijsko srebro 1980. u Moskvi i dvije bronze na kontinentalnim natjecanjima 1971. i 1975. godine. U tom periodu Jugoslavija je dominirala i redovno je pobjeđivala "azzurre".

"Dobili smo ih samo na tom EP u Francuskoj i jednom na predolimpijskom turniru za OI u Montrealu, sve ostalo su lako pobjeđivali. Imali su nešto pobjedničko u sebi, osim odličnih tehničkih i fizičkih karakteristika igrali su i glavom. Bilo je tu dosta fantazije u igri. Uvijek su ih vodili vrhunski treneri. Bili su jednostavno prejaki za nas," priznaje Meneghin.

Najveći utisak od jugoslovenskih igrača na njega je ostavio Krešimir Ćosić.

"Bio je moj omiljeni igrač i idol. Mogao je igrati na svih pet pozicija, čak i kao play se dobro snalazio. Nije bio previše snažan, ali bio je igrač budućnosti. Kada bi se pojavio u današnje vrijeme opet bi bio jedan od najboljih igrača Europe. I ostali jugoslovenski visoki igrači poput Trajka Rajkovića i Ratka Radovanovića bili su zaista dobri i bilo je vrlo teško igrati protiv njih."

Broj dominantnih centara je sve manji, a Meneghin smatra da za to odgovornost snose treneri.

"Puno zavisi od toga što treneri hoće od njih. Gotovo svi igraju licem prema košu, treneri ih tjeraju da igraju dosta izvana kako bi pravili blokove i pozicije za niže igrače za šut. Stalno se vrti pick and roll unedogled. Ne volim to. Ako imam velikog igrača, želim ga staviti pod koš, gdje će raditi sve stvari tipične za centra, kao što su skok šutevi, driblinzi i finte. Ćosić je to mogao, kao i Radovanović i Petar Skansi. Današnji igrači nemaju te stvari, imaju samo vrhunske fizičke predispozicije", naveo je Meneghin, koji je 2010. primljen u FIBA kuću slavnih.

BaSKet 4 Kids: Postaja druga - Poreč

Autor

BaSKet 4 Kids: Postaja druga - Poreč

Drugi turnir za Hrvatsku je u Poreču 13. i 14. listopada. Kastav, FSV Rijeka, Crikvenica i Poreč sačinjavaju skupinu A, a Pula 1981, Cres, Otočac i Pazin su u skupini B

Amerikanke prvakinje svijeta, Stewart MVP

Autor

Amerikanke prvakinje svijeta, Stewart MVP

Ženska košarkaška reprezentacija SAD osvojila je zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj, uvjerljivo svladavši Australiju sa 73:56.

Armaniju Superkup, Micov MVP

Autor

Armaniju Superkup, Micov MVP

Košarkaši Armanija iz Milana pobijedili su Torino u finalu Superkupa Italije rezultatom 82:71.

Žestoka tučnjava navijača na košarkaškoj utakmici

Autor

Žestoka tučnjava navijača na košarkaškoj utakmici

Uzvratna utakmica kvalifikacija za plasman u FIBA Ligu prvaka između belgijskog kluba Spirou Charleroi i izraelskog Hapoela iz Tel Aviva prekinuta je zbog sukoba između navijača dvaju klubova.
Loading...