2. ABA liga – prednosti, problemi i budućnost

Sljedeći logičan potez, koji se trebao i ranije dogoditi, je početak piramidalne strukture, tj. uvođenje ABA 2. lige – ona počinje 10. listopada i njen prvak plasirat će se u ABA 1. ligu.

“Mislimo da će se kroz drugu ABA ligu oporaviti još nekoliko centara na prostoru bivše SFRJ – recimo, s područja Srbije sudjeluje Borac iz Čačka koji je poznat kao košarkaški grad, kao i Vršac, koji ima i tradiciju i infrastrukturu“, kaže prvi čovjek predsjedništva ABA lige Nebojša Čović.

Osim njih, na mala vrata vraćaju se i sarajevska Bosna, Split i ostali, regionalno natjecanje prilika je da se udahne novi život klubovima da se postepeno pojača konkurencija. Natjecanje je zamišljeno tako da svaka od bivših republika SFRJ ima po dva predstavnika – međutim, iz makedonskog Rabotničkog rečeno je da još nisu spremni, dok je Šibenik odustao iz unutrašnjih razloga, tj. njihovi sponzori trenutno nemaju pozitivno mišljenje o ABA 2. ligi.

Slično je bilo i s prvom Jadranskom ligom, pa je ona sada prihvaćena među klubovima u regiji. Očevidne su prednosti druge ABA lige – jače utakmice i time bolja prilika za afirmaciju mladih igrača, kao i lakša prohodnost u prvu ABA ligu, što bi potom bila dodatna injekcija klubu. Apsolutno svi treneri u oba ranga suglasni su da je ABA 2. liga odlična ideja i da odgovara na potrebe klubova.

“Liga je odlična stvar za klubove koji razvijaju mlade igrače i koji žele nešto više osim domaće lige i Kupa“,
sumirao je kapetan Splita Mateo Kedžo.

Potencijalni problemi ne leže u košarkaškom aspektu, već u financijama i formatu natjecanja. Kako ih prebroditi?

ABA liga potpisala je sponzorski ugovor sa kompanijom Myd i on bi trebalo pomoći  funkcioniranju financijski krhoj regiji. 

“Za prvu ABA ligu pokriveni su troškovi službenih lica, smještaj i troškovi putovanja (1,3 eura po kilometru). Za drugu ABA ligu pokriveni su troškovi službenih lica i pokriven je smještaj, u prvoj sezoni nisu pokriveni troškovi putovanja dok ne vidimo kako će sve to krenuti – računamo da će marketinški i TV potencijal rasti, pa da ABA lige mogu više zaraditi. Za sada je pripremljeno toliko“, kaže Čović.

Na prvi pogled, logično bi bilo da se više pomogne klubovima iz 2. ABA lige, ali iskustvo nas uči da nije rijetkost da se i timovi iz 1. ABA lige financijski raspadnu na sredini sezone, što samo govori sa kolikim problemima se suočavaju svi klubovi. Spomenuta pomoć je ozbiljna i trebala bi omogućiti manje-više nesmetano funkcioniranje oba natjecanja.

“I pored velike želje, jasno je da klubovi sami to ne bi uspjeli financirati. To je zaista značajna pomoć i sjajna odluka čelnika ABA lige, od koje će koristi imati ABA, klubovi koji se natječu i igrači koji će imati priliku napredovati i razvijati se kroz jake utakmice. Vjerujem da će dvorana na Cetinju ponovno kao nekada biti ispunjena do posljednjeg mjesta“, kaže trener Lovćena Dragan Radović, a nadovezuje se šef stručnog kadra ekipe Teodo Zoran Glomazić:

“Puno, zaista puno nam znači ta pomoć – poznato je u kakvoj se situaciji nalaze klubovi u regiji u gotovo svim sportovima i izvjesno je da bi Teodo samostalno jako teško uspio skupiti sredstva za sudjelovanje u ABA 2. ligi. Isto važi i za sve ostale klubove u regiji. Imali smo i veliku pomoć općine Tivat i prijatelja kluba kako bismo napravili dobru momčad."

U poslednjoj Glomazićevoj rečenici krije se dio rješenja – ABA 2. liga trebala bi biti atraktivnija i za sponzore i za lokalne zajednice, sport je lijep i pozitivan način da se afirmira određena sredina. Košarka i na europskom nivou uglavnom počiva na plećima država ili inspiriranih i u košarku zaljubljenih pojedinaca, ali to ne znači da klubovi trebaju sjediti prekriženih ruku. 

“Klubovi se moraju boriti da prodaju svoj proizvod, a njihov proizvod je igra, tj. utakmice. Ekonomsko stanje građana takvo je da ne možemo imati europske cijene karata, ali ipak možemo zaraditi dnevnim i sezonskim ulaznicama. Tu su i TV prava i transferi igrača“, ističe Čović.

Sve to stoji, ali činjenica jest da su financije u sportu odraz ekomonskog stanja država. Muče se i velikani poput Partizana, Zvezde, Cibone, Olimpije i ostalih, a kamoli manji klubovi – nema izgleda da će se to promijeniti u skorije vrijeme, ali ABA 2. liga novo je područje za razvoj mladih igrača, dopadljivija je svim sudionicima i može donekle ublažiti te muke.

Nisu se opravdanim pokazale sumnje da će regionalno natjecanje  negativno uticati na nacionalne timove, dovoljno je samo pogledati nedavno završeni Eurobasket (finale Srbija – Slovenija, Hrvatska i Crna Gora u drugom krugu), a isto tako 2. ABA liga treba da bude poboljšanje, a ne pogoršanje u odnosu na sadašnju situaciju – dakle, treba funkcionirati na istoj valnoj duljini s nacionalnim savezima.

“Kalendari su usuglašeni s nacionalnim prvenstvima svih šest republika. Nismo se željeli miješati u odluke klubova hoće li će paralelno igrati i nacionalno prvenstvo, ali smatram da u čitavj regiji treba napraviti dobre odnose između ABA i nacionalnih saveza – u protivnom, regija postaje poligon na kojem se nadmeću FIBA i Euroliga, a vidjeli smo kako to izgleda u nekim drugim sferama života, valjda smo nešto naučili“, kaže Čović.

Prethodnih dana događa se nešto upravo suprotno tome, došlo je do nesuglasica između Košarkaškog saveza Srbije i predstavnika u 2. ABA ligi (Dinamik, Vršac, Borac).

“Bit će problematično ako budemo igrali KLS imajući u vidu da su ABA gostovanja dosta dugačka i naporna i da ćemo imati jako malo prostora za treninge. Verovatno ćemo morati u tom slučaju proširiti sastav za nekoliko igrača kako bi sve to imalo nekog smisla. Još ne znam da li se igra KLS, ali i ako se igra, pitanje je ima li nekog rezultatskog značaja“, rekao nam je nedavno trener Dinamika Oliver Popović.

This is team @hkkzrinjski for the 2017/18 #ABALiga2 season! pic.twitter.com/LPrs6irAXy

— ABA Liga 2 (@ABA_League2) October 3, 2017


Tu smo zašli na područje drugog problema – formata natjecanja.

Trenutno su na snazi principi da nijedna država ne može imati manje od jednog predstavnika, da je pet maksimalan broj predstavnika iz jedne zemlje i da se prva ABA liga popunjava na sljedeći način – po tri ekipe iz Srbije i Hrvatske, po jedna iz preostale četiri zemlje, plus ekipa iz zemlje sa najboljim koeficijentom i šampion ABA druge lige.

Sistem koeficijenata za sada je na snazi, ali razmišlja se i o drugačijem konceptu. Pogotovo u svjetlu 2. ABA lige, koeficijenti i zaštićeni broj predstavnika zemalja narušavaju sportski aspekt, pa evo prijedloga kako riješiti taj problem: 

Prva ABA liga trebalo bi funkcionirati kao nekadašnja liga SFRJ sa sudionicima koji samo ispadanjem putem lige mogu izgubiti mjesto, ne i putem nacionalnih prvenstava. Posljedično, kako se liga ne bi “zatvorila“, trebalo bi dati još veći značaj 2. ABA ligi tako što bi iz nje u 1. ABA ligu prolazila dva kluba, uz mogućnost da prođe i treći (da se igra doigravanje za prolaz između desetog u prvoj i trećeg u drugoj ABA ligi) – ovdje ne bi postojala nikakva ograničenja u smislu zemlje iz koje klub dolazi i tako bi se sačuvao sportski aspekt i ne bismo dolazili u situaciju da neki klub ostaje u ligi (ili u nju ne ulazi) samo zato što dolazi iz određene države.

Isti ili sličan sustav ulaska i ispadanja iz 2. ABA lige nemoguće je uspostaviti jer bi to podrazumjevalo formiranje još nižih regionalnih nivoa natjecanja, tako da bi se timovi u 2. ABA ligu plasirali putem nacionalnih prvenstava, uključujući i one timove koji su ispali iz 1. ABA lige te iste sezone. Tu bi na snazi ostao sustav koeficijenata kako bi se osiguralo da u 2. ABA ligi sve bivše republike imaju predstavnike i mogućnost da se plasiraju u 1. ABA ligu. Takođe, onaj ko bude posljednji u 2. ABA ligi nema pravo vraćanja bez obzira na učinak u nacionalnom prvenstvu, što je pravilo koje će važiti i ove sezone.

Make sure to follow the official #ABALiga2 social media.

Facebook: https://t.co/TKRkZd8AE9

Instagram: https://t.co/8cLodsrk6Ypic.twitter.com/19CnnGwl0r

— ABA Liga 2 (@ABA_League2) August 28, 2017


U pretrpanom košarkaškom kalendaru i budućnost nacionalnih prvenstava u regiji dolazi u pitanje, ali ta tema je prilično osjetljiva i diskusija o tome još je daleko, iako je cijeli taj proces pokrenut onog trenutka kada je ABA postala prioritet najjačim klubovima.

Za sada treba iskorisiti vjetar u leđa koji će cijeloj regiji dati 2. ABA liga i uspostaviti održiv sustav natjecanja– za to je potreban spomenuti konsenzus između nacionalnih saveza i ABA liga, a vidimo po svađi na relaciji KSS-Dinamik, Vršac, Borac da neće ići lako.

Jasno je da prostora za poboljšanja, otvorenih pitanja i problema koje treba riješiti i dalje ima, pojavili su se već na prvoj stepenici, ali 2. ABA liga u svakom slučaju je korak naprijed – ključna riječ trebala bi biti “odgovornost“ i ako se svi budu ponašali u skladu s njom, situavija će pistati bolja za regionalnu košarku.

Sudionici 2. ABA lige (kapacitet dvorane) 

AV Ohrid (4.000)
Borac Čačak (4.000)
Bosna Royal Sarajevo (5.616)
Dinamik Beograd (5.000)
Krka Novo Mesto (2.500)
Lovćen Cetinje (1.500)
Rogaška (1.100)
Sixt Primorska Koper (5.000)
Split CO (3.500)
Teodo Tivat (1.500)
Vršac (4.400)
Zrinjski Mostar (1.000)

Loading...