SP: Litva ispala, Amerikanci se poigrali s Grčkom

Vijesti 7. ruj 201916:02 > 16:03
fiba.basketball

Košarkaši Francuske osigurali su plasman u četvrtfinale Svjetskog prvenstva, nakon što su u prvom susretu druge faze savladali Litvu, koja je završila natjecanje.

Franuzi su slavili sa 78:75, čime su ostvarili četvrtu pobjedu na prvenstvu u Kini. Iz grupe L će natjecanje još nastaviti Australija, koja je ranije u toku dana savladala Dominikansku Republiku.

Francuzi su savladali Litvance zahvaljujući odlično odigranoj prvoj dionici, koju su dobili sa 26:14. Velika borba vodila se u nastavku, ekipe su bile prilično izjednačene. Litvanci su preuzeli inicijativu u posljednjoj četvrtini, sjajno je igrao Jonas Valančiunas.

Na tri minute do kraja Litva je imala 72:70. Igralo se koš za koš u završnici, ali su Francuzi poveli sa 76:74 poslije koša Fourniera. Nisu odustajali Litvanci, ali nisu mogli ni do koša. Na 15 sekundi do kraja De Colo je postavio konačni rezultat.

Fournier je meč završio sa 24 poena, dok je De Colo ubacio 21. Što se tiče poraženog sastava, Jonas Valančiunas je imao 18 poena i 8 skokova, dok je Mantas Kalnietis imao 12.

U drugoj utakmici SAD je slavio uvjerljivo protiv Grčke sa 69:53.