Juraj Pajvot

02.04.2020 | 19.52

Ovo su tri opcije za rješavanje zavrzlame u Dinamu

Autor

U ovoj vijesti

GNK Dinamo Zagreb

GNK Dinamo prolazi kroz jako turbulentno razdoblje. Ponovno su se javili neki stari 'demoni' i situacija je jako napeta dok nema nogometa zbog pandemije uzrokovane koronavirusom.

Nenad Bjelica

Clive Brunskill/Getty Images

Nenad Bjelica

U nešto manje od dvije godine Nenad Bjelica i igrači su podigli Dinamo na vrlo reprezentativan nivo u Europi, dok su u Hrvatskoj potvrdili status daleko najboljeg kluba u ovom trenutku.

Sve je bilo bajno do trenutka kada je vodstvo kluba na čelu sa Zdravkom Mamićem odlučilo igračima i trenerskom stožeru bez ikakvih konzultacija smanjiti plaće za čak 2/3 ukupnog iznosa. Ta situacija još nije rješena, zadnje što se zna je da su ugovori poslani na kućne adrese igrača i da se čeka da oni to potpišu.

Vjerojatno znate što se dogodilo sa stručnim stožerom Nenada Bjelice. Svih šest članova je dobilo otkaz dok je Bjelica ostao trener samo zato jer Mamić ne želi treneru isplatiti vrlo veliku odštetu u slučaju otkaza. Osječki stručnjak zasad šuti, nije se oglasio i bit će zanimljivo što će napraviti dok se smiri situacija sa koronavirusom.

Opcija broj 1: Bjelica ostaje trener do isteka ugovora u lipnju 2021. godine.

Ova opcija možda nije najrealnija s obzirom kako se brzo promijenio odnos Bjelice i Mamića. Sigurno neće pomoći i činjenica da je glavni trener Dinama ostao bez svih svojih suradnika uključujući Renea Pomsa i Martina Mayera s kojima radi dulje vrijeme. Međutim, novac koji bi Bjelica 'bacio u vodu' otkazom apsolutno nije zanemariv bez obzira na činjenicu da je dosad već zaradio skoro 25 milijuna kuna u nešto manje od dvije godine provedene na klupi Dinama. Posao trenera nije lak i bez pravog stručnog stožera gotovo je nemoguće funkcionirati u profesionalnom nogometu.

Kada bi Bjelica bio tvrdoglav i ostao na klupi do isteka ugovora, uprava kluba bi trebala pronaći novi stručni stožer što bi moglo biti vrlo škakljivo. Postavlja se pitanje tko bi birao taj stožer? Vjerojatno ne Bjelica jer je uprava s razlogom smijenila njegov stožer. Vjerojatnija je opcija da bi uprava birala stožer, a to bi mogao biti bilo tko s obzirom na stav uprave i činjenicu da je glavni čovjek kluba odjednom promijenio mišljenje o glavnom treneru koji je napravio velike stvari otkad je u klubu. Ne treba ni govoriti koliko bi se ugled kluba srozao kada bi došlo do toga da Bjelica radi sa stručnim stožerom kojeg nije htio i da jednu sezonu praktički 'tankira' i pričeka da mu sjednu milijuni do isteka ugovora.

Dinamo

Clive Brunskill/Getty Images

Dinamo

Dolazimo do zaključka da ova opcija i nije najrealnija, ali nikad se ne zna. Nenad Bjelica ima pravo na svoj novac, koliko god se običnom čovjeku to činilo puno, ali on je to pošteno zaradio i zakon je na njegovo strani. S druge strane Dinamo ima dovoljno novca da rješi ovu zamrzlamu odmah i da uruči otkaz i optremninu Bjelici, ali pitanje je hoće li se tvrdoglavi šef iz Međugorja s time složiti.

Opcija broj 2: Bjelica u sljedećih nekoliko tjedana daje ostavku, gubi dosta novca, ali odlazi uzdignute glave iz Dinama

Ova opcija nam se ipak čini najizglednija. Potpuno je narušena maksimirska idila u ovom teškom razdoblju za cijeli svijet i u svega nekoliko dana Dinamo je od ponosa hrvatskog nogometa došao u situaciju da mu se svi smiju. Nitko nije mogao očekivati da će Zdravko povući tako rigorozan potez nakon što nije došlo do suglasja s igračima i trenerskim stožerom oko smanjenja plaća. Za Nenada Bjelicu je ovo vrlo nezgodna situacija jer ostankom u Dinamu do isteka ugovora dobiva veliki novac kao što je već napisano, ali i gubi godinu dana u svojoj karijeri. On je trener ispred kojeg je još mnogo godina uspješne karijere ako nastavi ovako kao u Dinamu.

Anketa

Kako će se riješiti situacija u Dinamu?

Odgovor na pitanje je obavezan
Glasaj Rezultati

Kako će se riješiti situacija u Dinamu?

Kako će se riješiti situacija u Dinamu?

39.38%

Bjelica će ostati u Dinamu do isteka ugovora

102

34.75%

Mamić će odmah isplatiti Bjelicu i dati mu otkaz

90

25.87%

Bjelica će dati ostavku i izgubiti milijune

67

Nenad Bjelica je čovjek s izraženim karakterom, čovjek koji želi imati slobodne ruke u vođenju momčadi. Do sada je to očito imao, bez obzira što se u povijesti Dinama ponavljalo da se Zdravko Mamić često uključuje u rad trenera što nikako nije dobro za uspješno funkcioniranje kluba.  Ne kaže se bezveze 'vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada', jer upravo se to dogodilo u ovoj situaciji. Mamiću se nije svidjelo što Bjelica uživa sve veću popularnost, ali i bogati ugovor koji mu je sam dao te je odlučio pod svaku cijenu riješiti se jednog od najuspješniji trenera Dinama.

Čini se da bi ova opcija mogla biti najizglednija. Bjelica je već zaradio ozbiljan novac u Dinamu, samo je ovdje zaradio za cijeli život tako da mu možda i neće biti problem odreći se još desetak milijuna kuna koliko bi mu trebalo sjesti na račun do isteka ugovora. Ostao je bez stožera, moguće da će ostati i bez nekih bitnih igrača te je dosta izgledno da sljedeće sezone neće voditi Dinamo.

Opcija broj 3: 'Odbjegli Django' poseže duboko u džep te daje otkaz i Bjelici

Zdravko Mamić zaradio je novaca za 'tri života' otkad je u Dinamu. Dobar dio zaradio je svojim odličnim menadžerskim sposobnostima i to mu ne možemo osporiti. Međutim, isto tako ogromnu svotu novaca zaradio je na ilegalan način. Donesena je nepravomoćna presuda da su Zdravko i Zoran Mamić, te Damir Vrbanović na ilegalan način izvukli iz Dinama čak 118 milijuna kuna. Trenutno traju još dvije optužnice za ukupno 217 milijuna kuna za koliko su navedeni oštetili Dinamo.

Zdravko Mamić

Getty Image

Zdravko Mamić

Mamići su zaradili silne milijuna otkad su u Dinamu, međutim kao što je Zdravko pametno poručio iz Međugorja: "Štedi se kada se ima, a ne kada se nema". Tu dolazimo do ovoga zašto mu je teško do kraja isplatiti Bjelicu, jednostavno mu uručiti otkaz i po tko zna koji put pokrenuti rekonstrukciju momčadi sa novim trenerom. Zdravko je pohlepan, Zdravko voli novac više od ičega i on neće olako dati niti jednu kunu ako ne treba. Tako da je ova solucija malo izgledna, koliko god ti milijuni koje Bjelica treba dobiti ne predstavljaju Mamiću veliki problem.

Sve tri opcije su izgledne, ali ipak bi rekao da je najizglednija ona u kojoj Nenad Bjelica izabire brzi odlazak uzdignute glave, ali i nešto praznijeg novčanika. Rješenje ove situacije trebalo bi brzo doći na dnevni red, a mi se to tada možemo zabavljati ovakvim nagađanjima i zamišljati što će se dogoditi.

Komentari (3)

Komentar je uspješno poslan.

Slanje komentara nije uspjelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Grga 60

Zašto jednostavno nitko ne razmišlja da je i to nači na koji Mamić izvlaći novac. Nije prvi puta da se treneru digne plaća , a uskoro puknr ljubav , pa se plaća odšteta. Možda će jednostavno i Bjelica nešto donirati u torbi proroku iz Međugorja.

Odgovori 0 0

Željac

Treba stavit bro4 da će Mamići ostaviti Dinamo na miru

Odgovori 0 0

Miso Markovski

Ima samo jedna jedina i ispravna opcija a ta je da taj Mamic jednom i zauvijek ode iz kluba.Ako toliko voli klub i drzava ne bi se skrivao u BiH.Upamtite Mamic je kriminalac 😎

Odgovori 8 1

* Sva polja su obavezna

Bračun za SK: Jovičević neće biti glavni, zna se tko je

Autor

Bračun za SK: Jovičević neće biti glavni, zna se tko je

Bračun za SK: Jovičević neće biti glavni, zna se tko je

Igor Jovičević danas je i službeno postao trener GNK Dinamo Zagreba. Nakon što je vrlo uspješno vodio drugu momčad Dinama, ali i mladu momčad u Ligi prvaka ovaj rođeni Zagrepčanin dobio je priliku života. Što o tome misli bivši Dinamovac Milivoj Bračun pročitajte u članku

KOMENTAR Ovdje se ni Pep ne bi zadržao, kamoli Bjelica

Autor

KOMENTAR Ovdje se ni Pep ne bi zadržao, kamoli Bjelica

KOMENTAR Ovdje se ni Pep ne bi zadržao, kamoli Bjelica

Nenad Bjelica više nije trener Dinama. Nakon četiri sata mukotrpnih pregovora o odšteti, osječki stručnjak napustio je kormilo najboljeg hrvatskog kluba.
Loading...