Juraj Pajvot

24.03.2020 | 19.07

NBA liga će tek sad pokazati svoje pravo lice

Autor

Pandemija koronavirusa zamrznula je gotovo cijeli svijet sporta, pa tako i NBA ligu.

NBA

Ethan Miller Getty Images Sport

NBA

Veliki gubitci se očekuju u svim sportovima, a pogotovo od toga strahuju u najboljoj košarkaškoj ligi svijeta. NBA iz godine u godinu raste i zarađuje sve više novaca zbog popularnosti te lige diljem svijeta. Gledatelji obožavaju pratiti atraktivne poteze i utakmice sa puno poena u kojima sudjeluju najbolji svjetski igrači, te se NBA liga u posljednjih 15-ak godina prometnula u jednu od najvećih svjetskih 'tvornica novaca'.

Jučer je jedan od najbogatijih ljudi u SAD-u Mark Cuban izjavio da vjeruje da će se liga nastaviti vrlo brzo. Cuban je inače vlasnik Dallas Mavericksa 'težak' četiri milijarde dolara i novac mu je sigurno na pameti. Ta njegova rečenica da se nada da će liga početi sredinom svibnja ili početkom lipnja graniči s ludilom s obzirom na stanje u svijetu. Sve je više zaraženih, sve je više žrtava od virusa i ljudima nije na kraj pameti misliti na sport. Bitno se osigurati, ostati doma dok se cijela situacija ne smiri.

NBA liga iz dana u dan trpi velike gubitke jer se ne igra i njima je u interesu da se to što prije promjeni. Jedna od opcija je da se igra bez publike što je nekako sigurnije, ali za jednu takvu spektakularnu insitituciju kao što je NBA to bi bilo gore nego da se ne igra. Istina, novac od TV prava bi ponovno počeo sjedati na njihov račun, ali bi se imidž lige dosta srozao u očima običnog čovjeka.

Prvi čovjek lige Adam Silver dosadašnje probleme rješavao je vrlo mirno i staloženo, ali ovo je sigurno najveća prepreka s kojoj se suočio otkad je početkom 2014. godine naslijedio preminulog Davida Sterna na toj poziciji.

LeBron James, Adam Silver

Michael Loccisano/Getty Images

LeBron James, Adam Silver

Zna se da novac pokreće svijet, pogotovo svijet vrhunskog sporta koji u posljednje vrijeme okreće nevjerojatne svote novaca, ali u trenutku kada je cijeli svijet ugrožen zbog koronavirusa trebala bi se naći neka zlatna sredina.

Najveća zvijezda lige LeBron James na početku problema sa koronavirusom rekao je da ne može zamisliti dvorane bez navijača, ali nakon što je situacija eskalirala i on je malo promijenio mišljenje rekavši da je možda bolje da se igra bez navijača nego da se uopće ne igre.

Najbolji NBA igrači zarađuju skoro 50 milijuna dolara godišnje, što je zaista nevjerojatno povećanje u odnosu na desetak godina ranije, klubovima cijena raste iz godine u godinu. Ovo je zlatno doba za NBA i sigurni smo da bogati vlasnici klubova, a i sve bogatiji igrači mogu neko vrijeme bez svojih punih prihoda. Philadelhia 76ersi su prvi klub koji je odlučio smanjiti plaće svima za 20 posto i to je samo početak onoga što je neminovno - a to je da svi klubovi počnu smanjivati plaće igračima i osoblju.

NBA tim decenije

NBA

Washington Post je objavio članak u kojem su došli do izračuna da bi NBA liga mogla izgubiti čak milijardu dolara ako se sezona ne nastavi. To je zaista velika svota novaca i sigurno da čelnici lige imaju to na umu. Međutim, tempom kojim NBA raste, taj iznos bi se mogao vrlo brzo nadoknaditi iako se ova sezona ne nastavi. Time bi liga očuvala svoj integritet, ali bi morala strpljivo čekati da izgubljeni novac vrati.Sada je odluka na njima, hoće li ići za time da se liga nastavi bez obzira na moguće žrtve i gubitak integriteta samo da bi se ipak namaknulo nešto novca u ovo krizno doba ili će ipak pričekati dok zaista ne bude sigurno igrati sa punim tribinama na što smo navikli u NBA ligi. 

NBA

Komentari (0)

Komentar je uspješno poslan.

Slanje komentara nije uspjelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

* Sva polja su obavezna

Loading...