Michael Regan/Getty Images

Igor Flak

25.03.2020 | 12.18

Poljubio sam ruku Kumu, na redu su neki novi klinci

Autor

Državu imamo tri desetljeća, kao novinar radim 28 godina, a pokušat ću vam u sljedećim danima otkriti kroz što sam sve prolazio, koji su događaji i sportaši ostavili dubok trag u mojoj novinarskoj karijeri

Što će stvarno Slaven pozvati Nikicu Jelavića u reprezentaciju? - pitao me jedan nogometni menadžer. 

- I ja sam nešto čuo, ali ne vjerujem - uzvratio sam.
No, nekoliko dana nakon toga sletio je popis reprezentativaca i Nane je Jelaviću odjenuo dres Vatrenih.
Bilo je to vrijeme kada je on bio daleko od svjetla reflektora, daleko od igre i prezentacije koja će ga kasnije odvesti do Evertona i Glasgow Rangersa.
Otrovnom tintom sam tada dopisao upitnik iza Bilićeve odluke. I možda sam bio strog, ali vidio sam i bolje igrače koje je izbornik toga dana zaboravio.

Nije prošlo puno vremena i Kum me pozvao na kavu. Otkrio sam to ocu koji mi je šapnuo:

- 'Odigraj bunker, nije vrijeme da igraš s tri napadača'.
I tako se Kum dovezao u limunzini, nismo otišli na kavu, ali iza tamnog stakla je nekadašnju juniorski prvak Jugoslavije u boksu otkrio da ga je nažuljala moja opaska. I da bi trebao malo bolje pogledati kako to igra njegov 'netjak'. Bio je trenutak kada je na kušnji bio moj karakter, toliko me ta spoznaja učinila sićušnim da nikad prije i kasnije nisam toliko razmišljao o - prekvalifikaciji.

Pisati o hrvatskom nogometu a ne bistriti mutnu vodu nešto je što te tjera iz profesije. Znam, često su mi rekli - ne možeš promijeniti svijet, ali koje je to onda naše poslanje, što mi zapravo ovdje radimo. Ako je tako onda smo mi samo njihovi osobni zapisničari.

Slaven Bilić

Lewis Storey, Getty Images Sport

Dvadeset i pet godina susretao sam se s bahatim tajkunima, samozvanim menadžerima, korumpiranim sucima, vlasnicima kladionica, danas glavonjama u raznim nogometnim izvršnim odborima. Tek je poneki od njih završio iza rešetaka, ali prije zbog gospodarskog, nego nogometnog kriminala. Rade po istoj špranci, igra se po njihovim pravilima, a svi oni zajedno od toga i te kako dobro i unosno žive. A kad tkogod od pera progleda i usudi se napisati istinu, njime žele obrisati pod.

U slučaju Nikice Jelavića sam 'promašio ceo fudbal' - ako pričam o njegovoj nogometnoj kvaliteti, jer za Vatrene su i prije, a i nakon njega igrali i slabiji nogometaši. Doista je nekadašnji napadač Hajduka, Zulte Waregema, bečkog Rapida, Glasgow Rangersa, Evertona, Hull Cityja i West Hama te nekoliko kineskih klubova napravio pristojnu nogometnu karijeru. I zaslužio je u konačnici i nositi hrvatski dres. Jer je to radi na pošten način. No, kada je dobio prvi poziv?

I tako sam odlučio poljubiti ruku Kumu, nakon niza godina i otići na pričuvni položaj. Sakrio sam se u malu komentatorsku kućicu, gdje me neće zvati i prozivati svi oni kojima sam kad tad sjeo na žulj. Ušao sam u posljednju trećinu radnog vijeka, a tu više neću 'igrati za raju, a zanemariti taktiku'.
Na redu su neki novi klinci...

Komentari (0)

Komentar je uspješno poslan.

Slanje komentara nije uspjelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

* Sva polja su obavezna

Loading...