Sportsfile/Corbis via Getty Images

Vladimir Vesić

19.09.2019 | 14.44

Rugby SP samo na SK: Od kuda sad taj Japan?

Čekanju je došao kraj. Nakon četiri godine pauze jajasta lopta opet će biti u centru pažnje svetske sportske javnosti, jer u petak počinje Svjetsko prvenstvo. Domaćin devetog izdanja je zemlja izlazećeg sunca.

Rugby World Cup 2019 Japan

Toru Hanai/Getty Images

Vijest da će Japan organizirtai natjecanje koje je tradicionalno najgledanije nakon SP-a u nogometu o  Olimpijskih igara, s jedne strane nije bila toliko senzacionalna, ali se svakako može tretirati ipak kao povijesni potez, Japan se već dokazao kao odličan organizator sportskih manifestacija, a kako je za 2020. dobio organizaciju ljetnih Olimpijskih igara,  postat će prva zemlja u ovom stoljeću koja ima tu čast da organizira sva tri najgledanija sportska tnatjecanja, pošto su 2002. bili suorganizatori nogometnog SP-a zajedno s Južnom Korejom.  

Japanci su se za organizaciju kandidirali 2008. kako bi pokušaki dobiti domaćinstvo za turnir 2015. ili 2019.  Engleska i Wales su dobile SP 2015., a Japan je dobio organizaciju ispred Južne Afrike i Italije.

Rugby World Cup 2019 Japan

Toru Hanai/Getty Images

Šta to Japan može ponuditi kao organizator? Za početak vrhunske i moderne stadione. Od ukupno 12 na kojima će biti odigrano 48 utakmica, na pet je igrano Svjetsko prvenstvo u  nogometu. Samo dva stadiona sagrađena su u prošlom stoljeću, najranije 1995. Dva su renovirana u posljednje dvije godine i izgrađen je jedan potpuno novi stadion. Ove brojke su mnogo impozantnije kada se usporedi  sa SP-om  od prije četiri godine i Engleskom i Walesom,  a samo tri stadiona imaju manji kapacitet od 30.000 mjesta. Gradovi domaćini su: Tokio, Jokohama, Osaka, Saporo, Fukuroi, Fukuoka, Tojota, Oita, Kumamoto, Kobe,  Kumagai i Kamaisghi.

Rugby World Cup 2019 Japan

Toru Hanai/Getty Images

Prva utakmica na Svjetskom prvenstvu  između Japana i Rusije igra se u Tokiju (petak, 20. rujna, Sportklub 3). Ipak, glavna scena, točnije finale igra se u Yokohami. Zdanje sa kapacitetom od 72.327 mjesta bilo je poprište finala Svetskog prvenstva u nogometu, a biti će i domaćin sedam utakmica i na ovom prvenstvu zaključno sa finalom.

Iako Japan nije poznat kao ragbi nacija, već u danima prije početka prvenstva oseća se euforija kod domaćeg stanovništva. Najbolja personifikacija takvog odnosa je čak 15.000 gledatelja na treningu reprezentacije Walsa.

Ipak, ono što najviše zanima ljubitelje ragbija je pitanje kako će domaćin izgledati na terenu. Igraju  u skupini sa Irskom, Škotskom, Rusijom i Samoom, a iako na prvi pogled izgleda da su Irska i Škotska favoriti za četvrtfinale, Japan je pokazao da nikako ne sme biti potcijeniti. Ove godine su dobili sve tri utakmice na Kupu pacifičkih zemalja, na kojem pored njihigraju  Samoa, Fidži, SAD i Tonga i to nakon pet godina, a pažnju na velike mogućnosti skrenuli su na prošlom SP-u, kada su u skupini savladali jednu od najvećih sila Južnu Afriku.  

Prvo SP odigramo je 1987. godine a naslov je pripao Novom Zelandu. Kao i posljednja dva (2015. godine i 2011. godine). Australija i Južna Afrika su osvojile još po dva naslova, a jedan je pripao Engleskoj. 

Dvoboje sa superprestižnog natjecanja uživo možete pratiti samo na programima Sportkluba. 

Komentari (0)

Komentar je uspješno poslan.

Slanje komentara nije uspjelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

* Sva polja su obavezna

Ništa od rješenja: Otkazan sastanak Talijanskog saveza

Ništa od rješenja: Otkazan sastanak Talijanskog saveza

Ništa od rješenja: Otkazan sastanak Talijanskog saveza

Sastanak Nogometnog saveza Italije na kojem se trebalo raspravljati o nastavku sezone neće biti održan u petak kako je najavljeno.

Post Berlusconijev Milan - zločin koji traje

Post Berlusconijev Milan - zločin koji traje

Post Berlusconijev Milan - zločin koji traje

Pandemija koronavirusa prekinula je nogometnu sezonu u Italiji. Međutim, mnogo prije je bilo jasno da jedan od najvećih klubova na Čizmi Milan, ne da nije napravio željeni iskorak, već je u ovoj sezoni samo produbio krizu
Loading...