Odigrao najkraći meč desetljeća zbog – javne sramote?!

Vedran Ljubej 3. srp 20191:33 > 1:36
Clive Brunskill/Getty Images

Bernard Tomić mogao bi opet ostati bez nagradnog fonda. Naime, za današnji poraz u 1. kolu Wimbledona od Tsonge 'radio' je čitavih 58 minuta!

U ovom tekstu: 
1) Koji su kraći porazi od Tomićevog?
2) Bio je sudionik društva optuženog za drogiranje djevojaka
3) Optužen je i za posjedovanje velikih količina kokaina
4) Čovjek koji je usporio travu – kakva je njegova veza s kontroverznim Australcem?

* * *

Prva dva seta završena su za opasnih 36 minuta u kojima je Jo Tsonga krstario prema drugom kolu, a čudni Australac uglavnom se nezainteresirano prešetavao terenom, čak i servirao s pola truda.

Pružio je nešto bolji otpor u trećem setu, ali unatoč tome, bio je to najkraći meč u Wimbledonu u posljednih 15 godina!

Apsolutno najkraće mečeve teško će biti nadmašiti, još 1881. William Renshaw je pobijedio Johna Hartleya sa 6:0, 6:1, 6:1 u finalu Wimbledona (!) za samo 36 minuta!

Posljednji engleski pobjednik u All England Clubu, Fred Perry, 1936. je pobijedio von Cramma za 40 minuta, također u finalu Wimbledona!

– Igrao sam užasno, ali to je bilo najbolje što sam mogao – pravdao se Tomić na kritike koje nisu prestajale stizati sa svih strana.

Uostalom, Tsonga je u meču ubacio 21 as od ukupno 78 osvojenih poena, što je 27% ukupno osvojenih bodova i 37% svih poena na svom servisu!! Ti podaci reći će vam sve što trebate znati o meču!

wimbledon.org

Prije 15 godina Federer je za 54 minute pobijedio Fallu u Wimbledonu, a dobrim dijelom današnjeg susreta činilo da će biti nadmašen.

U jednom trenutku tijekom prijenosa osjetio sam se dužnim istražiti što bi moglo moriti šašavog Bernieja i bio je to puni pogodak, bingo!

Naime, nešto se posebno dogodilo u australskoj javnosti prije koji dan – tada je na očevid svim zainteresiranima izvjesna Thalia Green, po zanimanju medicinska sestra, objavila transkripte poruka koje je putem Facebooka dugo vremena primala od 96. tenisača svijeta.

– Postao je moja najgora noćna mora! – požalila se.

Prema navodima te 28-godišnje djevojke, Tomić ju je još prošlog listopada počeo obasipati ljubavnim porukama koje su nakon nekog vremena prešle svaku granicu.

– Nisam imala pojma tko je on. Prijatelj i ja smijali smo se zbog poruke koju mi je poslao u kojoj mi je predložio da ga ‘izguglam’.

U tom trenutku ponos mladog (26) Bernarda sigurno je bio dramatično narušen, jer ako smo nešto o njemu dosad zaključili, to je da mu je jako važno da ga ljudi prepoznaju. To i bankovno stanje najjače su karte na koje igra izvan terena…

Kada je Green sve pojedinosti ove osobne i prilično jednostrane konverzacije predočila medijima, a ovi ih bezobzirno diseminirali ususret Wimbledona, možete samo zamisliti kako se neugodno Bernie morao osjećati.

Možda je i zato čim prije htio nestati i otići po taj ček od 45 tisuća funti za ispadanje u prvoj rundi. Koji je sada vrlo upitan, jer za koji dan sastat će se odgovarajući odbor i vjerojatno mu oduzeti nagradu zbog “nedostatka zalaganja i profesionalnosti”. Uostalom, pažnju je na taj problem skrenuo i vječito gunđalo John Lloyd, njuška s donje fotografije:

ss

Gornji snimak zaslona izvađen je iz priloga o usporavanju wimbledonske trave od prošle godine, pogledajte ga NA OVOJ POVEZNICI (time code: 32:30) – glavni lik fotke je John Lloyd, kojeg smo tada pomalo šaljivo označili jednim od krivaca za usporavanje trave.

Sada je ugledni komentator na BBC-u:

– Zanimljiviji meč mogao sam gledati u lokalnom parku – kukao je Lloyd zbog Tomića.

womansday.com

Australac je u spomenutim porukama koje je slao gospođici Green išao toliko daleko da joj je nudio plaćanje dolaska u njegovu kuću u Gold Coastu, pritom ne propustivši istaknuti kako vrijedi 10 milijuna dolara. Zatim joj je slao emotikone u obliku trudnice, popraćene porukom da bi je volio poslati u drugo stanje, a jednom je napisao i da će je zaključati kako bi mogla biti samo njegova.

Međutim, najbizarnija stvar koju je toj djevojci napravio bila je kada ju je, prema njenim navodima, uključio u live stream iz jednog noćnog kluba u Melbourneu u kojem je sjedio potpuno sam i u mračnom kutu prostorije kao u transu ponavljao:

– Postojim li ja stvarno? Postojim li ja stvarno?

Prije nešto više od godinu dana, g. Tomić imao je ozbiljnih problema zbog jedne slične situacije. Tada su dvije djevojke otišle na policiju i prijavile slučaj podmetanja droga za silovanje u svoja pića, uslijed kojih je jedna ostala paralizirano ležati na podu. Kasnije su priznale da im sam Bernard nije ponudio ta pića, ali su ih konzumirale za stolom poznatog tenisača gdje je bilo prisutno ukupno dvadesetak osoba.

Policijska istraga nije pronašla dokaze da su se tvrdnje djevojaka temeljile na činjenicama.

Julian Finney/Getty Images

Prije četiri godine, pak, jedna je djevojka pred sudom u Australiji izrekla kako joj je Bernard Tomić priznao kako posjeduje kokaina vrijednog 50 tisuća dolara. Ta se izjava pojavila kao dio dokumentacije u slučaju protiv vlasnika noćnih klubova Pickeringa s kojim je Bernard vrlo prisan, a jedno vrijeme je i dolazio na njegove mečeve!

Prošle godine nakon što se nije uspio kvalificirati za Australian Open, sudjelovao je u jednom reality showu, odakle je otišao nakon tri dana, shvativši da mu je mjesto na terenu, iako je ranije pred cijelom svijetom izjavio da nikada nije volio tenis.

– Ja samo brojim svoje milijune. Probajte vi zaraditi 13-14 milja, da vas vidim – govorio je pomalo uvrijeđeno tih dana.

Što je još činio Tomić tijekom karijere i ‘karijere’? Popis je dug, jednom (2013.) je snimljen kako mu u noćnom klubu djevojka pleše u krilu, drugi put je navodno prijetio smrću Lleytonu Hewittu, izborniku australske reprezentacije, treći put je priznao da se na terenu samo dosađuje…

Ovo je, međutim, neistraženo područje. Šteta što danas nije bio samo malo bliže rušenju onih naizgled nesrušivih rekorda od 36 i 40 minuta. Jednog u toj kategoriji ionako već posjeduje.

Nikada nitko, naime, nije tako brzo izgubio na jednom Masters turniru kao Tomić 2014. od Jarkka Nieminena. Za poraz 6:0, 6:1 u Miamiju trebalo mu je samo 28 minuta.

Tek mu je 26 ljeta, ima još vremena za nova povijesna dostignuća…