Oni su pravi razlog zbog kojeg će Trump napasti Iran!

Vedran Ljubej 16. lip 201919:43 > 19:43
Alexandre Loureiro/Getty Images

Koliko Amerikanci ne vole ovu naciju, moglo se vidjeti prošle godine otprilike u ovo vrijeme, ususret početka ljeta. Tada je FBI tri sata maltretirao trenutno najbolju reprezentaciju Lige nacija!!!

Alexandre Loureiro/Getty Images

Znate li tko su Milad Ebadipour, Amir Ghafour, Purya Fayazi, Seyed Mousavi, Mir Marouflakrani, Mohamad Manavinejad…

Pazite, na samom kraju prethodne rečenice ne stoji Ahmadinejad, već Manavinejad ili skraćeno, i prepoznatljivije – Manavi.

Je li vam poznato ime i prezime ili barem skraćenica jednog od najboljih igrača svijeta u – odbojci? Nije?

E pa onda, poštovani čitatelji, imate problema s jednim velikim grijehom. Riječ je o nevjeri.

Niste nam VJERNI!

Jer, proteklih nekoliko tjedana mogli ste pogledati more fenomenalnih utakmica iz odbojkaške Lige nacija, što ženske, što muške.

A imena koja sam na početku teksta naveo dolaze iz iranske muške reprezentacije koja trenutno šokira svijet ovog atraktivnog i brzog sporta za kojeg vjerujemo da vam služi kao sjajna zamjena za nogometne, teniske i ine radosti na koje ste inače navikli u našem programu…

Alexandre Loureiro/Getty Images

Možda vam je promaklo, Iranci trenutno drže vodeću poziciju u najjačem svjetskom natjecanju izuzev globalnog prvenstva i, naravno, Olimpijskih igara.

Riječ je o Ligi nacija, zamjeni za Svjetsku ligu, koju pratite već drugu sezonu zaredom na Sportklubu.

Danas ste, siguran sam, pogledali kako je iranska reprezentacija nastavila svoj nevjerojatan san – čistom pobjedom u derbi utakmici natjecanja protiv Rusije sa 3:0 izdvojila se na vrhu lige!

Da, dobro ste pročitali, Iran je trenutno svjetska odbojkaška sila broj 1!

Iako je Liga nacija poznata po tome da se za njena trajanja mnoge reprezentacije pojavljuju u mješovitim, pomlađenim, gotovo eksperimentalnim sastavima – što posebno vrijedi ove sezone s obzirom da su od kolovoza na rasporedu super-važne kvalifikacije za Olimpijske igre 2020. – uspjeh Irana je nevjerojatan.

Alexandre Loureiro/Getty Images

Iako u njihovoj reprezentaciji ima nekolicina igrača koji su vrlo iskusni i godinama nastupaju u najjačoj ligi svijeta, onoj talijanskoj, iako je Marouflakrani jedan od najboljih tehničara Serie A (osmi u poretku za proteklu sezonu) – ovaj rezultat je pomalo šokantan.

Iran je dosad u Ligi nacija pobjeđivao Rusiju, aktualne svjetske prvake Poljsku, Italiju, a poraženi su tek od Brazila i to u pet setove ljute borbe… Ali, nitko to nije mogao očekivati, čak niti sami Iranci koji su na trenutke kao da su i sami šokirani kvalitetom odbojke koju pružaju iz utakmice u utakmicu.

Iran se na svjetskoj sceni pojavio praktički tek početkom ovog desetljeća, 2016. prvi put su izborili Olimpijske igre i odmah osvojili fantastično PETO mjesto, tamo ih je u četvrtfinalu zaustavila kasnije srebrna Italija.

volleyball.world

Na svjetskim prvenstvima su se redovito počeli pojavljivati 2006., a na pretposljednjem (2014.) dohvatili su izvrsno šesto mjesto. U bivšoj Svjetskoj ligi standardni su od 2013., a najbolji doseg je četvrta pozicija. Standardni su članovi društva top 10, a desetu poziciju dohvatili su u prvom izdanju Lige nacija.

No, ove sezone kao da su potpuno esplodirali i praktički već u trećem tjednu natjecanja (od pet) osigurali nastup na završnom turniru koji će se sredinom srpnja održati u SJEDINJENIM DRŽAVAMA (Chicago).

A upravo kad spominjemo Amerikance, jednu od najvećih supersila ovog sporta, teško je ne primjetiti da su ih Iranci potpuno nadmašili u ovosezonskom izdanju LN! SAD su tek na šestoj poziciji s omjerom 5-4, ali treba i reći da su većinu vremena Ameri igrali u kombiniranoj postavi.

Ono što će Irancima biti jedna od najvećih zadovoljština, čak i ako dosadašnje fantastične prestave ne uspiju prenijeti na završni turnir, bit će pobjeda protiv Amerikanaca, svojih vječitih suparnike u sportu i diplomaciji.

Evo upravo je neki dan ponovno zaostražilo na relaciji Washington – Teheran, ali ne samo zato. Naime, prošle godine za trajanja Lige nacije i gostovanja iranske reprezentacije u SAD-u, Iranci su doživjeli vrlo ponižavajuć tretman od tamošnjih sigurnosnih službi.

Prema tvrdnjama izbornika Igora Kolakovića, srbijanskog stručnjaka koji ima vrlo važnu ulogu u uspjehu iranske odbojke, FBI je njegovim igračima tri sata postavljao glupa pitanja, pokazivao im fotografije potencijalnih terorista i ispitivao ih prepoznaju li ih…

Nakon tog tretmana, Iranci su postali samo još dodatno napaljeniji na Amerikance, a utakmicu s njima prvi put će igrati 30. lipnja u posljednjem susretu ligaškog dijela Lige nacija! Ovoga puta ne u Sjedinjenim Državama, već u pitomijem bugarskom Plovdivu.

TAJ SPEKTAKL ZNAM DA NEĆETE PROPUSTITI. Dakle, otkažite sve za 30. lipnja, 17 sati i uključite Sportklub!

Dogodi li se zaista da Amerikanci izgube primat od Iranaca u sportu u kojem su ih uvijek nadmašivali, možemo u šali reći da bi to mogla biti kap koja će preliti čašu ionako ne baš velikog strpljenja Donalda Trumpa