FEDERER je demonstrirao ogromnu moć i UBIO Davis Cup!

Vedran Ljubej 24. svi 201917:17 > 17:18
Matthew Stockman/Getty Images

Vijest dana iz teniskog svijeta nije odustajanje Nicka Kyrgiosa od Roland Garrosa već nešto što će mnogi prenijeti samo u obliku servisne informacije, a propustiti protumačiti njen dublji značaj...

Julian Finney/Getty Images for Laver Cup

Zato je tu Sportklub!

Naime, ATP se danas pohvalio kako će od ove sezone u svom kalendaru imati novi – a možemo to valjda i tako reći – turnir. Nije baš uobičajeno da se mijenja raspored događaja za trajanja sezone čiji se izgled modificira, ali organizacija teniskih profesionalaca upravo je to napravila.

Od ovog rujna Laver kup igrat će se pod pokroviteljstvom, marketinškom, logističkom i inom podrškom ATP-a! Ne bi stvar bila toliko čudna da nije riječ o čisto egzibicijskom natjecanju!

Kao što je ATP izvijestio, iako će zauzimati mjesto u kalendaru (20. do 22. rujna), neće se honorirati ATP bodovima niti na drugi način. Pa koji je onda smisao, jamačno se pitate?

Čestitam, dobro vam rade klikeri. Jer, potez je zaista presedan. Koliko znam, ispravite me ako griješim, još nismo imali slučaj da ATP ponudi svoje resurse eventu kojeg ne smatra dovoljno bitnim da ga inkorporira u svoj sustav natjecanja, bodovanja, vrednovanja ili koji nije ugrađen u natjecateljski sustav druge organizacije.

S Laver kupom napravio je nešto novo.

Nije tajna da iza tog momčadskog natjecanja, oblikovanog po uzoru na golferski Ryder kup, stoji um Rogera Federera. Ne taji se niti da ga je on i osmislio dok se divio nadmetanju svjetskih i europskih golfera.

Sve to možete saznati u nekoliko sekundi dok surfate internetom, ako ste malo slabiji u tome, trebat će vam poneka minuta.

Ono što ćete, zasad, još teže pronaći jesu implikacije i razlozi ovog poteza.

Kao što znate, od siječnja 2020. godine u kalendaru muškog profesionalnog svijeta naći će se jedno novo momčadsko natjecanje, tzv. ATP (Team) kup. Prije svega zamišljeno da, u suradnji s Australskim teniskim savezom, konkurira novo-formiranom Davis kupu.

Znate i da je najpoznatije nadmetanje reprezentacija prošle sezone, kad je Hrvatska bila pobjednik, otišlo u povijest u dotadašnjem, tradicionalnom obliku. No, novi oblik nije pretjerano objećavajuć, a posebno je loš termin održavanja. Na samom kraju sezone, u studenom, kada su svi igrači iscijeđeni i zadnje što im treba je još jedno ne baš toliko važno natjecanje za njihove karijere…

Da bi tom problemu doskočili, u ITF-u (svjetski tenis savez koji organizira Davis Cup i Grand Slam turnire) nadali su se dobiti bolji termin u kalendaru, a jedan od onih na koji su svakako ‘pucali’ bio je – rujan.

I sam Gerard Pique, financijski temelj novog Davis Cupa, izjavio je prošle godine za Le Figaro kako mu je cilj prebaciti to 119 godina staro prvenstvo reprezentacija na termin u 9. mjesecu!

Termin koji im je upravo okupirao Roger Federer svojim, budimo pošteni, potpuno sporednim natjecanjem u smislu tradicije i kompeticije, ali malo manje sporednim u smislu marketinškog potencijala.

Upravo ATP obvezao se novim sporazumom pomoći Federeru i njegovim suradnicima u smislu “marketinga, reklamiranja, osoblja, sudaca, fizioterapeuta”…

Po saznanjima agencije Team8, koju je s Tonyjem Godsickom 2013. oblikovao sam Federer i ispod nje pokrenuo Laver Cup, ali i suradnika iz Tennis Australije, a sada i ATP-a, Laver kup u dosadašnja dva izdanja (Prag i Chicago) izazvao je veliko zanimanje teniskih fanova diljem svijeta, a shodno tome i donio neku ‘pinku’ u džepove.

ŠTO SE TU ZAPRAVO DOGAĐA?
– Je li ovaj potez ATP-a, čiji čelnik Chris Kermode će krajem sezone odstupiti s te pozicije, potez kojim se želi parazitirati na Federerovoj, Laverovoj i genijalnosti nekolicine drugih članove Velike trojke, koji su se odazivali na prijašnja dva izdanja LC-a?

– Je li riječ o dodvoravanju Kermodea Federeru i njegovoj velikoj moći u teniskom svijetu, među igračima, a posebno među sponzorima koji stavljaju kruh na stol cijeloj teniskoj zajednici? Podsjetit ću vas na burne reakcije Federera, Nadala, Wawrinke i brojnih drugih velikih imena usmjerenih prema Đokoviću i Vijeću igrača kada se saznalo da je sadašnjem izvršnom predsjedniku ATP-a izglasano nepovjerenje za nastavak mandata.

– Je li moguće da na ovaj način Kermode i njegova struja žele učvrstiti položaj za buduće pokušaje povratka na poziciju ili za pokušaj rušenja jedne druge struje u vrhu teniskog svijeta, o čemu ću morati napisati poseban tekst. Zbog obveza ga odgađam već jedno dulje vrijeme, jer je vrlo kompleksna i skliska tema, zahtjeva puno vremena, ali čini se da ću konačno morati zasukati rukave…

– Možda se iza svega krije pokušaj Federera da stekne utjecaj nad korpusom za donošenje važnih odluka u vrhunskom tenisu, kojeg utjecaja se sam odrekao kada je izašao iz Vijeća i s godinama se odmaknuo od političkog djelovanja.

Sve su to nagađanja, ali jedna stvar gotovo pa je sigurna:

Ovim činom ATP i Team8, čitaj Federer, s aparata za održavanje života odspojili su teško, smrtno bolesnog pacijenta zvanog Davis Cup. Prognoze da će preživjeti borbu s ATP kupom već nisu bile dobre, a sada je na drugoj fronti načet novim moćnim neprijateljem…

Sam Roger, uostalom, izjavio je kako mu uopće nije drago da se jedan nogometaš (Pique) miješa u stvari vezane uz tenis i tako utječe na izgled njegove budućnosti i sadašnjosti.

Sad je počeo koristiti enormni utjecaj, odspojio kabel, isključio svjetlo bolesniku.

I još jednom sugerirao koliko je zastrašujuća njegova moć u svijetu tenisa…