BRADONJA, ne ideš ti nigdje, vidi što si sve napravio!!

Vedran Ljubej 10. svi 201915:13 > 15:17
Shaun Botterill/Getty Images

Bit će teško zaustaviti udare na Kloppa ako opet ostane bez trofeja. No, naš kolumnist, optimističan kakav jest, htio bi ukazati na druge mogućnosti interpretacije čak i takvih, za navijače Redsa nepoželjnih raspleta. Nadamo se da će uspjeti u naumu, jer tekst bio mogao biti vrijedan pažnje...

Getty Images/Shaun Botterill

Život gospođe Ulle Sandrock za tri tjedna mogao bi se dramatično promijeniti. Možda neće pakirati koefere čim prvi dan lipnja zaključi odvratni kišni i hladni svibanj, ali neće to moći ni dugo odgađati.

Ne bude bilo jednostavno organizirati selidbu s Otoka na oceanom odijeljeni Kontinent, a još manje je platiti, no recimo da će ova posljednja stavka biti u odgovornosti cijenjenog supruga spomenute dame. Riječ je, naravno, o Jürgenu Kloppu.

Ako se pitate gdje će to najenergičniji trener među trenerima za koji dan, onda niste baš u tijeku s događajima. Ili ne pratite Sportklub koliko biste trebali. Instalirajte našu aplikaciju na vaš mobilni uređaj, to je najsigurniji način da vam informacija poput ove više nikadne pobjegne…

Naime, još neki dan podsjetili smo vas na izjavu još uvijek aktualnog trenera Liverpoola koju je javnosti poklonio prije nekoliko godina:

– Molim vas dajte mi vremena, a kroz četiri godine ćemo uzeti trofej. Ako ne uspijem, otići ću raditi u Švicarsku – rekao je Klopp u listopadu 2015. godine kad je preuzimao klupu Redsa iz ruku, ili bolje reći, ispod stražnjice Brendana Rodgersa.

E pa rok se bliži kraju, sat otkucava. Poznajući ovog otkačenog lika, zaista bi mogao ispuniti obećanje ne uspije li uzeti barem Ligu prvaka, izvijesniji od trofeja koji mu još stoje na dispoziciji…

Što ako do toga zaista dođe? Što ako Jürgen, lud kakav jest, stvarno na svoju štetu raskine ugovor koji je 2016. produljen na šest godina?!

Ludost bi bila to veća, imajući na pameti vrlo svježu informaciju koju je plasirao Calciomercato – prema svježim izvorima iz Italije, Klopp je pred dobivanjem nove ponude od uprave prema kojoj bi osigurao još 10 milijuna eura plus bonuse kao kompenzacija za sporazumnu vrijednost do 2024. godine!

Getty Images/Shaun Botterill

Kako to odbiti?! Pa čak i ako je na kocki čast, ugled i više od svega – riječ možda najomiljenijeg stratega u nogometu…

…ajmo biti do kraja iskreni – Klopp bi bio totalni luđak, ali baš slučaj za kliničko promatranje, ako bi zaista odlučio držati se onog što je rekao na početku četveroljetke. Pa čak i ako u nedjelju City ne kiksa kod Brightona, čak i ako mu Spursi drugu godinu zaredom priušte da se osjeća kao da je bio u Rimu, papu vidi onije…

Znam navijače Liverpoola koji mu uzimaju za zlo što još uvijek nije dohvatio nijedan trofej, pa čak ni onaj Liga kup iz njegove prve sezone!

Dosad je izgubio tri od tri finala, što je za znanstvene prilike uzorak nedostojan trošenja kisika, a kamoli izvlačenja zaključaka. Za nogometne prilike, to je – iskustvo nas uči – jak razlog da se jednog od najuzbudljivijih mozgova kojeg je ova igra dobila, besramno zakotrlja prema nekom od prekrasnih potočića u ponajvećem svjetskom ‘slumu’, Kiberi

Eh, ali zato baš pišem ovaj tekst!

Kako bih pobrojao činjenice koje ni u ludilu ne treba zaboraviti kada će se za tri tjedna možda još jednom vješati “vječitog gubitnika” Kloppa. Jer to je, vjerovali ili ne, sasvim moguć rasplet. Tottenham ima otprilike 54% izgleda ne izgubiti to finale, ako je vjerovati najboljim bookmakerima svijeta, onima iz Pinnaclea!

Bacite novčić i dobit ćete odgovor hoće li Klopp konačno dohvatiti taj toliko željeni trofej…

Ako se nadate da će ga dohvatiti u Premier Ligi – odite na casting za neki Ebony and Ivory porno uradak. Koliki su vam izgledi da dobijete posao, tolike su šanse Redsima da otmu trofej Pepovom Cityju…

I zato, ajmo mi na fakte.

1. KOL’KO TROŠI, CITY JE NASLOV TREBAO OSIGURATI JOŠ PROŠLOG SVIBNJA
Otkad ga je Klopp preuzeo, u protekle četiri sezone Liverpool je na pojačanja potrošio 560 milijuna eura! Međutim, od izlaznih transfera prihodovao je 399 milijuna, što znači da je u tom razdoblju ostvario netu gubitak od oko 162 milijuna!

transfermarkt.com

Ako vam to zvuči mnogo, stavite vrijednost u kontekst ostalih klubova iz velike šestorke u Engleskoj! U te 4 sezone svi su, pa čak i vražji Bournemouth, na transferima ostvarili veći minus od Liverpoola! Svi, osim naravno Spursa!

City je trošio 568 milijuna više nego je zarađivao od igračkog kadra, a evo ih ipak samo jedan bod ispred chasera u najluđoj utrci za naslov koju je Engleska ikad vidjela!

2. SVAKA POBJEDA REDSE jE ‘KOŠTALA’ MANJE NEGO HUDDERSFIELD
Ajmo i sad malo zaviriti u Transfermark – tko je najviše platio stečenu pobjedu u ovoj sezoni! Pritom je naglasiti da je kao referentna vrijednost troškova uzeta suma potrošena na igrače u trenutnim rosterima klubova Premier Lige.

transfermarkt.com

Po tom kriteriju, Liverpool također stoji prilično dobro, ako ćemo ga uspoređivati s ostalima. United je, očekivano, na samom vrhu sa 38,4 milijuna eura uloženih u pobjedu, dok je iznenađujuće drugi Huddersfield. Liverpool je po tom kriteriju tek sedmi!

3. ISTINA, REDSI SU PUNO ULOŽILI U OVOGODIŠNJE REZULTATE, ALI…
Ako pogledamo tko je najviše trošio u prošloljetnom prijelaznom roku, tu je Liverpool jako visoko – zauzima drugo mjesto iza Chelseaja sa 182 uložena milijuna eura, što je dvostruko više u odnosu na Manchester City!

Međutim, ovo možemo okrenuti i u Kloppovu korist – ako je tako brzo uspio uklopiti tako kapitalna pojačanja u momčad, zar ne ide i to u prilog teze o njegovoj trenerskoj kvaliteti? Takva pohvala, primjerice, ne bi mogla upotrijebiti za Maruzija Sarrija!

4. AJMO MALO NA REZULTATE – A ONI SU ISPJEVALI ODU KLOPPU
Vrijeme je da pogledajmo kako izgleda ljestvica osvojenih bodova u Premier ligi otkako je klupu Liverpoola preuzeo Klopp 2015. (zbog jednostavnosti, uračunali smo cijelu 2015/16 u ovo razdoblje, iako je Nijemac klupu preuzeo tek u listopadu te sezone):
1. Manchester City 339
2. Liverpool 305
3. Tottenham 303
4. Chelsea 284
5. Manchester United 282
6. Arsenal 276

Drugo mjesto po osvojenim bodovima, a jedan jedini plasman u top2! Naravno, ovosezonski bodovni ulov značajno pomiče ovaj poredak u korist Kloppova rada, ali zašto bi to bila otegotna okolnost?

5. KLOPP S REDSIMA NE ISPADA U EUROPI!!
Pazite sad ovaj podatak: otkad je Jürgen preuzeo Liverpool, taj klub niotkoga nije izbačen u europskim natjecanjima! Jedina ispadanja u utakmicama izvan skupine doživljavali su u samim finalima: 2016. u finalu Europa lige od Seville i prošle sezone od Reala!

Ovo su klubovi koje je Liverpool izbacivao pod palicom Kloppa: Augsburg, Manchester United, Borussia Dortmund, Villarreal, Manchester City, Bayern, Porto, Barcelona. DESET OD DESET! Impresivno, zar ne?

6. NOVI LIVERPOOL NE ŠTEDI NA TRANSFERIMA, ALI TO NE ZNAČI DA TROŠI GLUPO!
Pogledajte samo iz kojih klubova su dolazila pojačanja Redsa, ako u obzir uzmemo uzvratnu utakmicu protiv Barcelone:
mlada momčad, Roma, Schalke, Southampton, Hull, Sunderland, Monaco, Man City, Stoke, Lille! Osam od tih klubova rangirano je izvan top 50 na Euro Club Indexu!

A stavimo sad to u kontekst, primjerice, Barcinih pojačanja: vlastiti mladi pogon, Sevilla, Valencia, Bayern, Liverpool!! Svi su iz društva top 50 po ECI!

7. KOLIKO PUTA U POVIJESTI BI LIVERPOOL BIO PRVAK S OVIM BODOVNIM SALDOM?
O nevjerojatnostima vezanima uz strašnu dominaciju u pobjeđivanju Cityja i Liverpoola prezentiranu tijekom ove sezone već se jako puno čitali.
No nije zgorega prisjetiti se jedne zaista nevjerojatne činjenice, a to možete napraviti ako otvorite sljedeći naš nedavni tekst.
Za lijenije među vama, evo spoilera:

Ako bi LFC pobijedio u zadnjoj utakmici Premier lige i dohvatio nevjerojatnih 97 bodova na kraju sezone, to bi značilo da je njegov prosjek osvojenih bodova po kolu iznosio 2,55!!

Ako bi se taj učinak usporedio sa svih 119 sezona u povijesti engleskog prvog ranga nogometa, došlo bi se to zaprepašćujućeg zaključka:

Liverpool bi s ovim bodovnim učinkom osvojio 117 naslova prvaka!?!!

ZAKLJUČAK
Kad stavimo na jedno mjesto sve uspjehe koje je Liverpool ostvario u razdoblju otkad ga je preuzeo Klopp, teško je ne zaključiti kako su to vrlo impresivni rezultati (3 finala i u najmanjem slučaju 1 drugo mjesto u prvenstvu) s obzirom na resurse koji su ulagani u pojačanja!

Stoga, Jürgene, ne brini za trofeje. Tvoj posao na Anfieldu vrhunski je odrađen! Ne bi bilo zgorega dohvatiti koji trofej, ali ako on i izostane, nešto mi govori da će prava žetva minulog rada i nedavnih pojačanja tek uslijediti.

Bila bi velika šteta da te plodove pokupi netko drugi samo zato jer si ti držao do svoje riječi. Pa odlučio pokazati svijetu tko je gazda i osvojio naslov s, ne znam, Lausanneom!