Klopp, bolje da si ta velka, dlakava jaja ostavio doma!

Vedran Ljubej 1. svi 201923:18 > 23:18
Michael Regan/Getty Images

Najprije ću vam reći jednu stvar - volio bih da netko ovog bradonju klonira. Jednog dana kad to postane legalno, volio bih da kloniraju Kloppa. Rječju: da ga Kloppiraju!

Matthias Hangst/Getty Images

Zato znanstvenici, požurite. Progresivni političari – poludite!

Još Kloppova nam dajte, nama, gladnom nogometnom puku!

Frajer je maestro, a kladio bih se i da je dobar igrač pokera. Mislim to zato što sam već bezbroj puta u njegovim postavljanjima utakmica primijetio da zna što je to PRORAČUNATI RIZIK. I svu filozofiju koja ide uz to…

U dva sata veličanstvenog nogometa koji je iza nas, mogli smo još jednom vidjet kakva je nogometna, a i ljudska duša ovog inovatora iz Stuttgarta.

Povezano

Od prve sekunde utakmice, ali doslovno prve, poveo je svoje trupe u totalni napad.

Već u prvoj minuti bilo je vruće u kaznenom prostoru Barce, sjetite se samo koliko se dobra prilika tada ukazala za Redse.

Odmah potom sjevnula je kontra. Ogroman prostor za braniti i juršnici u plavo-crvenim majicama koji znaju igrati na prostranom Camp Nou

Jürgen Klopp u najavi utakmice pokazao je neobičan nedostatak respekta prema monumentalnosti ovog terena i stadiona, tih trenutaka mislio sam si:

“Vidi se da nikad nije poveo neku svoju momčad na to igralište”.

Jer, Camp Nou nije samo teren gdje igra ponajbolja ekipa svijeta. Mit kaže kako je riječ o terenu koji dimenzijama odskače od većine drugih nogometnih terena, kako je tamo puno lakše igrati tehnički nogomet, a još je jednostavnije kažnjavati ultra-agresivni pristup protivnika…

Mit, koji je možda samo to, jer Etihad, na kojemu Redsi svake godine gostuju barem jednom, ima identične dimenzije kao CN (105 x 68 m).

Anfield je jednake širine, a kraći tek četiri metra.

Pa ipak, Klopp je utakmicu najavio ovako:

– Pred nama je velik posao: teren je velik, zaista znatno veći. Pet ili šest metara dulji od Anfielda. To može puno značiti u odlučujućoj zoni! (izvor)

No, kad ste zadnji put vidjeli nekog da se ovako postavio kao Liverpool večeras protiv Barcelone u njenoj kući, u njenom HRAMU?

Ja ne znam. Osvježite mi pamćenje ako možete…

I znate što? Umalo se Liverpoolu i njegovu strategu maksimalni rizik isplatio. Procijenio je utakmicu ovako:

“Ako krenem sa svojim udarnim kapacitetima postavljenima na maksimum, imat ću utakmicu na 50-50. Imat ću fifty-fifty situaciju da postignem taj MEGA vrijedan gol u gostima“.

I imao je. Trebalo mu je sreće, novčić se trebao okrenuti na pismo i Kloppa bi danas slavio cijeli svijet.

Ovako će ga svi, vjerojatno, kritizirati. Osim vašeg autora.

Jer, trebalo je ponovo izvući ta velika, dlakava jaja u epicentru nogometne genijalnosti, tamo gdje mreže para MESSIJA!

Klopp ih je izvadio, pokazao cijelom svijetu, kao da je na prvosvibanjskom roštilju i sam popio nekoliko boca pjenovitog napitka od hmelja i potom prelomio:

“Ja sam taj koji riskira, ja sam taj koji kroji svoju sudbinu”.

Kupio me, a siguran sam da nisam jedini, do kraja života kad je onako brutalno stisnuo Barcu u njen šesnaesterac tijekom prve polovice drugog poluvremena.

https://twitter.com/AwayDayFooty/status/1123697156970487808

Ne znam jeste li primijetili, ali ja jesam i još se ne mogu smiriti od tog prizora:

U jednom trenutku drugog dijela, Redsi su sa ČETIRI igrača napadali zadnju liniju Barcelone! I to kad je ona bila postavljena na 30 metara od gola!! Usred Camp Noua!

To se zove razmišljati pozitivno, tako se hvata taj gotovo pa DVOSTRUKO VRIJEDAN gol u gostima, na koncu konca, tako se stoji iza svojih riječi!

Koju sekundu prije nego će Messi postići svoj prvi pogodak u primarnom trenutku genijalnosti koju nije moguće predvidjeti, a kamoli zaustaviti, Liverpool je imao nekoliko vrlo ozbiljnih situacija u kaznenom prostoru.

Ova utakmica komotno je mogla završiti sa 1-1 ili čak 1-2 i nitko ne bi imao riječ prigovora.

Ovako, za Liverpool je priča svršena, a jedan od najuzbudljivijih trenera koje je nogomet ikad imao u povijest bi mogao otići kao onaj koji nikada nije osvojio ništa važno.

Toliko puta izračunao je da se TOTALNI RIZIK isplati, da vrijedi hvatati vraga za rep usred njegove vrele pećine. I toliko puta dobio je rogovima u te nabrekle testise…

Ponekad razum, matematika i logika nisu dovoljni. Ponekad igra instinkt. Onaj zbog kojeg je moj 5-godišnji nećak, OGROMNI navijač Liverpoola, danas u poslijepodnevnim satima rezignirano projecao:

“Baa-aa-rcaa će dan–aas poo-biii-jediti”

Instinkt koji govori:

Ne možeš gegenpressingom u Barcinu hramu….