Bjelica nek se zapita koliko je kriv za bizaran poraz

Vedran Ljubej 15. velj 20199:49
Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

Dinamo je izgubio 'u prijelazu'. Ista stvar dogodila mu se protiv Young Boysa, tada nadomak Lige prvaka. I tada je hrvatski prvak odigrao odlično prvo poluvrijeme pa u nastavku neočekivano otupio vlastitu oštricu...

Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

Kad izgubiš utakmicu nakon vodstva na poluvremenu, ne možeš biti zadovoljan. Kad izgubiš utakmicu u kojoj ti oba pogotka postigne branič, tada nemaš niti pravo biti zadovoljan! 

Ali, kad izgubiš utakmicu u kojoj u njenoj drugoj polovici napustiš princip zbog kojeg si i došao u situaciju da je dobiješ, e tada bi mogli postojati nešto dublji problemi od činjenice da je još jedna hrvatska momčad ili ekipa ponovno poražena na prilično bizaran način…

Jer, ne pamtim da sam vidio neku akciju, neku ozbiljnu priliku koju je svojim snagama kreirala Viktorija na ovoj utakmici, da je nadigrala protivnika iz Zagreba. Pamtim samo dva bezvezna gola koja su pala nakon što je lopta došla s iste strane terena. Koja su se dogodila zato jer su neki igrači zaboravili koje su im osnovne zadaće, a drugi da postoje i neki protivnički igrači u njihovoj blizini…

Bjelica je nakon poraza bio neobično konkretan, spominjao je imena, ali nije prozivao. Da, i to je moguće, ako se u komunikaciji s javnošću koristi mjera i dozator. Dinamov trener ga ima kad priča s novinarima i zato je omiljen.

No, Dinamov trener možda ga ima i tamo gdje ga ne bi trebao imati. Dosad smo ga uglavnom hvalili, a razloga za suprotno nije bilo. Od tamo… Hm, pa utakmice protiv Young Boysa!

Sjeća li se još netko tog ispadanja? Ona dva primljena pogotka u drugom poluvremenu u rasponu od tek nekoliko minuta?

Sjećate li se kako se Dinamo tada povukao unatoč vodstvu kojeg je stekao nakon briljatnih prvih 45 minuta, kako je (previše) prepustio igru protivniku i stavio sudbinu u ruke koje nisu njegove…

Nisu “modri” izgledali loše na samom početku drugog dijela večerašnje utakmice, ali nešto se očito promijenilo. Presing, koji je stvarao veliki problem Plzenu tijekom prvih 45 minuta igre, više nije bio tu. Viktorija je sve češće dolazila na polovicu, a Dinamo je bio sve manje opasan.

Je li to posljedica uputa koje je tijekom predaha izdao Bjelica ili je do zaokreta u odnosu došlo zbog instrukcija Pavela Vrbe? Ma tko će to znati, kako to izmjeriti, kako utvrditi?

Vječito je to nogometno pitanje o kokoši i jajetu, ali činjenica jest da se sličan obrazac u utakmici na ispadanje još jednom mogao prepoznati.

Ne treba otići u krajnost, jer Dinamo je odigrao još jednu čvrstu i kvalitetnu utakmicu s protivnikom koji je po kvaliteti tu negdje, a pogoci su zaista pali na manje više slučajan način.

No, sada dolazimo do onog važnog detalja – Bjelica je u izjavi nakon poraza isticao individualne greške koje treba ukloniti prije uzvrata. Često slušam i čitam takve osvrte na posljedice zbog kojih su se dogodile neželjene stvari u vlastitom šesnaestercu/reketu/šestercu…

I vrijeme je da se kaže – pojedinačne greške se događaju i događat će se, nijedan trener ne može ih spriječiti jer su dio računice. Kad protivnik ima previše lopte u nogama, kad mu se dopušta nesmetan dolazak na vlastitu polovicu, kad često dolazi pred gol, kad protivnikov lijevi bek nesmetano ubacuje, to je poziv za probleme. Ostalo će već napraviti božica Slučajnost.

I zato, ne treba se zavaravati. Dinamo je odigrao dobru, mušku utakmicu, ali je i opet izgubio. U “prijelazu”! I sve to uz samo dvije minute nadoknade… Zavjernici u redovima gubitnika među kladiteljima već su pronašli ‘kost’ koju će glodati, a nama ostalima preostaje nada da će i Bjelica shvatiti da nije savršen trener.

I da večeras, kao ni s Young Boysima, preokreti nisu došli ‘po Duhu svetom’.

Pitanje je, tek, iz čije je pernice istrčao Ludek Pernica.