Ubojice jedne, što ste to napravili?!

Vedran Ljubej 23. stu 201818:30 > 18:31
Naomi Baker/Getty Images

Finale Davis Cupa, posljednje u ovakvom formatu, već je na samom početku bilo zasićeno emocijama...

Teško je bilo ostati ravnodušan na suze koje su, tijekom intoniranja Marseljeze, nekontrolirano probile iz očiju Nicolasa Mahuta.

Tko bi znao što se u njemu događalo i zašto se slomio prije nego je i započeo posljednji Davis Cup kakvog ćemo pamtiti, ali to nije ni važno. Okružje je bilo spektakularno i nažalost – neponovljivo.

Krcate tribine trobojnicama, razdragana masa pjeva u glas, teško je bilo ne naježiti se ili potpuno slomiti.

Nadam se da ste taj trenutak dobro memorirali, jer nećete ga više vidjeti. Nema više. Gospoda iz ITF-a odlučili su se kockati (doduše tuđim novcem) i pobrinuti se da ovakve emocije više ne vidimo na zaslonima kao odmak od uobičajenog, počesto i dosadnog kadriranja s ATP i Grand Slam turnira.

Davis Cup u novom formatu izložen je brojnim kritikama otkad se javila informacija da je ovo posljednja sezona u kojoj će se finale igrati na ovaj način. Čelnici ITF-a brane svoju zamisao, smatraju kako će sjajnih navijačkih ugođaja biti i na završnim turnirima 18 najboljih reprezentacija, jer svaki savez država sudionika bit će u prilici poslati nekoliko stotina grlatih i raspoloženih navijača koji bi tako napravili sjajan doživljaj.

A kvalifikacijski turnir bit će održavani po sadašnjem principu, s domaćinstvima.

Hoće li to doista biti tako, teško je povjerovati. Bit će teško vidjeti krcate tribine protiv Kazahstana ili Kolumbije, no pustimo sada to.

Glavni razlog zbog kojeg su se čelnici svjetske teniske udruge odlučili prikloniti milijunima nogometaša Barcelone jest motivacija da u DC privuku one najbolje tenisače svijeta. Hoće li u tome uspjeti?

Koliko će tenisača biti spremno na kraju sezone prolaziti jedan potpuno novi ciklus mini-priprema samo za taj potpuno izdvojeni turnir koji im, na kraju krajeva, ništa korisnoga neće donijeti u pogledu njihova renkinga?

A samo mjesec i pol kasnije imat će priliku zaraditi i novac i ATP bodove na oživljenoj i nabrijanoj verzijiWorld Team Cupa, koji će biti izravan protukandidat ideji ITF-a.

U posljednje vrijeme počele su se javljati informacije upućenih kako bi moglo doći do spajanja tih dvaju novih natjecanja ili barem nekog oblika suradnje. Možda je to jedini način da se spasi Davis Cup kakvog poznamo i sve ono što je on značio svima nama koji smo ga s posebnim zanimanjem čekali.

Možda najveće tenisače nije pretjerano zanimao, ali morali su sudjelovati barem jednom u četiri godine kako bi mogli dobiti pravo nastupa na Olimpijadi. Neke države odgojili su svoje tenisače da štuju to natjecanje više od drugih, počesto i nauštrb vlastitih karijera. U tu skupinu spadaju finalisti posljednjeg izdanja ovog prastarog natjecanja.

Vidjeli smo to već kada je započeo današnji program u Lilleu. Mahut se slomio, znao je da živi trenutak kakvog više doživjeti neće. Jer gospoda u odjelima odlučila su se igrati lovaca opremljeni samo vilicama i kuhačama. Moglo bi bit da će zbog šnicle ubiti vola. I njegovog tatu i mamu. Cijelu jednu vrstu…