Trebali smo dobiti petardu, ali i takvi smo mogli u raj

Laurence Griffiths/Getty Images

Nije bilo ugodno doživjeti ovakav poraz od Engleza, ali moramo biti pošteni i u utakmici koja nije imala nikakvu sudbinsku težinu za hrvatski nogomet zaključiti - tako je najpravednije!

Catherine Ivill/Getty Images

Komentara utakmice uživo prisjetite se – ovdje.

Englezi su u tri utakmice koje su protiv nas odigrali od ovog ljeta kreirali popriličan broj prilika, a naročito su nam se šetali šesnaestercom na Rujevici i u prvih dvadesetak minuta današnje utakmice, u kojem razdoblju su bez problema mogli (možda čak i trebali) voditi sa 3:0. 

Konsolidirali smo se otprilike kad je umjesto Vrsaljka prinudno ušao Antonio Milić, je li to bila igra slučaja ili posljedica preseljenja Jedvaja na drugu stranu, pitanje je to za nekoga tko je u većem miru mogao pratiti utakmicu. 

Kad smo poveli nakon one Kramine majstorije, koliko vas je osjetilo čak i malu grižnju savjesti? Pa nismo baš zaslužili doći do vodstva nakon svega viđenog, jer i početkom drugog opet su počeli vrlo opasno napadati Englezi, a posebno je do izražaja – sada po lijevoj strani, tamo gdje je prinudno preseljen Jedvaj ulaskom Milića – dolazila brzinaRashforda

Ironično je da smo jedine pogotke Engleza ove godine u 270 minuta igre dobivali iz prekida. I da unatoč tome nemam pravo plakati nad sudbom kletom i nekakvom neponovljivom nesrećom. Jer, onaj slobodnjak na Svjetskom prvenstvu, uz promašeno čišćenje glavom baš Jedvaja prije 1:1, uz taj treći gol Kanea… Albion nam je bez ikakvog problema kreirao još otprilike deset baš pravih pravcatih gol situacija

I apsolutno je nepošteno da niti jednu nisu ugurali u mrežu, je li zbog svoje neposobnosti ili spleta okolnosti, tako je manje važno.

Ono što također treba reći, bez ikakve namjere da se traži alibi i pod tepih gura dosta loših stvari koje smo vidjeli u posljednja dva nastupa protiv top reprezentacija:

1. Prije istrčavanja na Wembley imali smo 2,5 dana stanke. U to uračunajte put u Englesku, put na stadion, akomodaciju itd. Tražio sam, tražio, ali nisam našao kada se Hrvatska posljednji put našla u situaciji da u tako kratkom vremenu mora odigrati dvije toliko teške utakmice. 

2. Na Wembleyu smo igrali bez Rakete, a nakon prve trećine utakmice ostali smo i bez vrlo važnog Vrsaljka. Hrvatska u postmundijalskoj eri momčad je u nastajanju, brojnim igračima još nisu utvrđene njihove idealne pozicije, ali materijala ima. No, koliko god kvalitetan on bio, izostanak igrača ovakve kvalitete mora se osjetiti, a to je bilo vidljivo i na posjedu…

Pa ipak, neke stvari unatoč objektivnim okolnostima vrlo su upozoravajuće:

1. Drugu utakmicu zaredom dogodilo se da nam protivnik u prvom poluvremenu apsolutno kontrolira igru, u jednom trenutku prvog dijela Englezi su imali nevjerojatnih 71% lopte u nogama, što je podatak koji je nakon otprilike 25 minuta igre izbacila Opta. To je strašno i na tragu viđenog na susretu sa Španjolcima. Tu utakmicu dočekali smo pripremljeni, neiscrpljeni putovanjem i prijašnjim nastupom i na taj problem treba obraniti posebnu pozornost, jer oba susreta odigrao je od A do Ž naš mozak momčadi, Luka Modrić.

Catherine Ivill/Getty Images

2. Opet smo pogotke dobivali iz prekida, i to je problem koji traje, traje, traje… još od Svjetskog prvenstva i pitanje je kad će i kako biti zaustavljen. Kad se neke stvari uporno ponavljaju, više ih ne možemo svrstavati u red slučajnosti, već indikatora s kojima treba adekvatno postupati. 

Na kraju zaključak premijernog nastupa Hrvatske u Ligi nacija i ispadanje u Ligu B ipak treba provući kroz kontekst onog katastrofalnog nastupa u prvoj utakmici protiv Španjolske i teškog poraza od 6:0. 

Isto tako, ne zaboravite – nekoliko minuta prije nego je Engleska večeras izjednačila, imali smo veliku priliku da udvostručimo prednost i praktički završimo cijelu priču. Da su Vlašić i Brozović bolje reagirali, Hrvatska bi sada imala plasman na završni turnir prve Lige nacija! 

Pa to bi bio senzacionalan uspjeh s obzirom na Elche, s obzirom na okolnosti i sve navedeno u ovom tekstu. Nemojmo to u sljedećih nekoliko sati i dana smetnuti s uma.