Superliga će pojesti samu sebe i cijeli nogomet!

Vedran Ljubej 5. stu 201814:15 > 14:15
Philipp Schmidli, Getty Images

Superliga je opet aktualna, nogometni zviždači otkrili su nam najprljaviji od planova ikad viđenih u povijesti nogometa. Pročitajte osvrt našeg blogera...

Dok čitate o tome kako hrvatski i ini stručnjaci stoje postavljeni na zadnje noge, dok komentiraju informacije o tajnim sastancima i planovima najmoćnijih nogometnih klubova o stvaranju dugo najavljivane Superlige… Mogao bi vas obuzeti lažni osjećaj optimizma.

Pročitat ćete i sve komentare ispod takvih uradaka, jer to je aktualna tema, a i jako vas interesira u kojem pravcu ću nogomet, barem ovaj moderni. Za kojeg izdvajate nekoliko ‘glavi’ mjesečno kako bi vam se redovito ukazivao na TV zaslonima.

Glasat ćete u anketi i vidjeti gotovo unisonost razmišljanja. Pa tko bi, normalan, bio za takvo jedno natjecanje u kojemu bi sudjelovali samo bogati? To se ne može dogoditi!

Ali, razočarat ću vas. Moram vam, poput zlog antipoda Siniše Glumičića iz najboljih dana, ukloniti taj lažni osmijeh s lica. Superliga dogodit će se prije ili kasnije!

Zašto? Zato jer novac i njegova moć piše povijesne knjige, a najbolji način da nešto saznate ili predvidite jest da pratite njegov trag. Možda je Football Leaks samo sredstvo u puno mračnijoj igri, možda su Barcelona, Real, PSG i City smisleno pustili sve te dokumente u optjecaj putem navodnog ‘dubokog grla’ i uglednog Spiegela.

Možda su upravo htjeli napraviti ovu hajku, kako bi bijes dopreo do vodećih struktura europskog i svjetskog nogometa.
Bijes i strah.

Ne znam jeste li zaboravili, ali ja nisam. Prije otprilike pola godine, prvi čovjek Juventusa otvoreno je govorilo o svojim idejama u pogledu izgleda Lige prvaka u skoroj budućnosti. Manje skupine, veća koncentracija kvalitete, igranje nacionalnih prvenstava s mladim igračima…

Ovo što smo saznali prošlog tjedna možda zvuči preekstremnom izvedenicom planova, a možda je riječ tek o sredstvu prinude, ili možda bolje reći iznude, koje će Uefu prisiliti da odstupi od maksime “Lova za sve”, kojom su u ovom desetljeću ljutili velikane… Superliga je možda tek sredstvo zastrašivanja kojim bi se Liga prvaka prilagodila najmoćnijima.

Najveći klubovi odavno se ne ponašaju samo kao sportski kolektivi i institucije, a zamisao kako nije baš optimalni model poslovanja dijeliti novac s nekakvih prolaznicima iz Danske, Hrvatske ili Srbije nije nova.

Zašto bi se odricali makar i desetak milijuna eura koliko će ti liliputanci dobiti za svaki nastup, kada će ti novci ionako biti zamračeni u nekom od uobičajenih socio-ekonomskih procesa karakterističnim za situacije u kojima se izgladnjeloj osobi pod nos stavi pun stol hrane…

No, kakve god argumente velikani imali i kojima god sami sebe zavaravali, dok vam pokušavaju prodati ideju o totalnom proizvodu od kojeg ćemo svi biti na dobitku, nisam siguran jesu li u svojim glavama do krajnje konzekvence razradili jedan ozbiljan problem kojem bi mogli biti izloženi od onog dana kada ostatku kontinenta odluče zatvoriti vrata svog rajskog vrta:

Nedavno smo, sjećate se toga sigurno, mogli pročitati kako je CIES Football Observatory došao do podataka koji su u našem podneblju izazvali puno ponosnih reakcija! Čak tri balkanska kluba našla su se u Top 5 klubova Europe koji su proizveli najviše mladih igrača (15 do 21 godina), a koji trenutno nastupaju diljem liga ‘Petice’.

Od velikana koji bi – prema informacijama s kojima nas je upoznao Der Spiegel – trebali biti osnivači i zaštićeni članovi Superlige, u društvu najvećih proizvođača pronašli smo samo Real Madrid i Barcelonu, s tim da La Masia nije bila ni unutar Top 10! 

Što s ostalima? Trebalo je dobro zagrebati i pronaći PSG i Manchester United na trostruko slabijem učinku od našeg Dinama! A Cityj, Milan, Arsenal, Bayern… njih gotovo da nismo pronašli ni među časnim spominjanjima!

Zaključak je neizbježan – jednog dana kada se u pogon pusti najmonstruoznije od svih sportskih natjecanja koja su ikad viđena, trenutačno će se ogromna vreća s Uefinim novcem početi dramatično prazniti. U kakvom god obliku Liga prvaka preostala ili nekakvih zamjenski Kupovi kupova i slične tvorevine, sponzori, TV kuće i gledatelji neminovno će otići tamo gdje su najveće zvijezde, gdje se igra najpoetičniji nogomet!

No, koliko će to razdoblje potpunog guštanja trajati, drugi je par čarapa s kojima se nitko neće htjeti zabavljati dok ne počnu smrditi poput zaboravljene lešine na kolinju.

Reći ću vam koliko – sve dok se ne isprazne svi oni bazeni koje su Superligaši svih ovih godina bjesomučno eksploatirali. A ispraznit će se. Možda neće Ajaxov, kojemu zbog ugleda njegove nogometne škole predviđam prekvalifikaciju s nogometne na farmersku djelatnost. Možda će još nekolicina fantastičnih pogona u Europi preživjeti redefiniciju nogometa. Dovraga, možda će se čak i sami velikani početi na jedan studiozan i ozbiljan način početi baviti proizvodnjom mladih igrača…

Ali, jedno pitanje teško će riješiti – u koje spremnike će gramzivim rukama posezati jednom kad klubovi iz sredine hranidbenog lanca počnu gasiti svoje pogone i masovno prelaziti u amaterluk. Glavne face neće htjeti trčati ‘njivama’ domaćih liga, a tko će gledateljima tada prodati prijenose jadnika koji se preostanu boriti za naslove. I što će ti naslovi, na kraju krajeva, donositi?

Nastup u još jednoj Ligi prvaka koja nema nikakve veze s prvacima i stvarnošću, poput one Fibine?

Jesu li gospoda iz ureda na visokim katovima razmišljali o tim stvarima. Ako jesu, bilo bi zgodno da nam ponude svoje odgovore…