Mogu mu staviti soli na rep…

Vedran Ljubej 18. lis 201817:31 > 17:32
Kevin Lee/Getty Images

Novak Đoković ponovno je u top izdanju. Što će mu ono donijeti u bližoj i daljoj budućnosti, pokušao je predvidjeti naš bloger...

Kevin LeeGetty Images

Nastupom u Šangaju Novak je zaokružio jednu cjelinu. Sjećate li se ovog proljeća, Pariza, drugog Grand Slam turnira u sezoni? Nole je izgledao najbolje nakon duljeg razdoblja, a onda mu je na put u četvrtfinalu stao Cecchinato.

U godini u kojoj je dotad gubio i od Marcosa Daniela, nitko nije pao sa stolca zbog te vijesti. Tog dana igrao je dobro, no nešto je nedostajalo.

Gotovo pola godine kasnije, taj isti talijanski tenisač pojavio se kao suparnik u ranijoj fazi pretposljednjeg Masters 1000 turnira u godini i nije imao nikakvih izgleda. Na drugoj strani stajao je potpuno drukčiji Đoković. Onaj kojeg je svijet tenisa dobro upoznao tijekom ovog desetljeća.

Nepobjedivi!

Pet mjeseci i jedno Vajdino vraćanje bilo je dovoljno za povratak na staze dominacije. I tko će s tog puta sada maknuti Novaka, najaktualnije je pitanje tenisa!

Osjećam se dužnim potegnuti ga.

=>za dobrobit njegovih najvećih rivala, ali i

=>svih onih kojima će ga ždrijeb projicirati kao suparnika u četvrtfinalu velikog turnira.

=>u ime svih Taro Daniela današnjeg tenisa. Nekada bi izlazili na klanje i koristili te susrete poput treniga, s već ugovorenim letom za sljedeći grad u kalendaru…
Ove godine, doista su pokušavali, osjećali su da nešto s Novakom nije u redu!

=>zbog svih nas koji uživamo u tenisu! To je sport koji može ponuditi dramatične i neponovljive trenutke kakve drugi sportovi ne mogu. Ne na taj način.

=>na kraju krajeva, i zbog samog Novaka! Prisjetite se samo trenutka kada je, prije dvije godine, konačno dohvatio taj toliko sanjati Roland Garros i kompletirao “Career Slam”. Nakon toga već u Wimbledonu nije bio isti, a tada je krenula golgota koja kulminirala upravo negdje protiv Cecchinata ovog proljeća…

Đoković je bio potpuno prazan, zasićen, nemotiviran, usredotočen na pogrešne stvari. Po njemu, tada, bile su to konačno prave stvari kojima je davao cijeloga sebe. Ljude je promatrao kao prazne čaše koje je trebalo napuniti kanisterom ljubavi, a tenisko borilište odjednom mu je više nalikovalo dvorani za grupnu terapiju nego modernoj gladiotorskoj areni.

Takvom uškopljenom, tupih zubiju, prevelik izazov predstavljao mu je čak i Taro Daniel. Kada je postalo izvjesnim da bi ga Japanac mogao izbaciti u početnoj fazi Indian Wellsa, Đoković nije mrzio sebe, nije prezirao protivnika, nije širio ruke na njegove dobre poteze, iritirao sve oko sebe nakon svojih pogrešaka. 

Netko ili nešto gotovo preko noći ukrao mu je moć skrivenu u ponajvećim testisima viđenim u ovom gospodskom sportu. Javnost je voljela upirati prstom u gurua Imaza, jednu od najzabavnijih pojava koje je tenis u povijesti imao, no ja nisam bio sklon konzumirati tu priču.

Novak je dosadio samome sebi, umorio se od pobjeđivanja i odlučio uzeti predah.

Hoće li se tako nešto ponoviti u skoroj ili malo udaljenijoj budućnost? Marjan Vajda svojski će se potruditi da toga više ne bude, a njegov utjecaj je nemjerljiv. I dok će Vajda biti voljan za suradnju, “ljubav i mir” će čekati u predvorju. A Nole će biti na neljudskoj razini. I pobjeđivati. Osvajati. Dramatično popravljati odnose s ostalim suparnicima u raspravama o Najvećem u povijesti. 

U isto vrijeme, Roger će biti još koji mjesec stariji i sporiji, a Nadalova koljena sve manje sposobna podnositi učestale napore.

Đoković trenutno ima 14 osvojenih Grand Slam naslova, do Federera ga dijeli još velikih šest komada. To je godina i pol konstantnog osvajanja! Je li to moguće? Itekako jest, smatram da je i realno očekivati da ovakav Nole do završetka 2020. godine dostigne Rogera po broju najvećih naslova!

https://twitter.com/tennisnewschan1/status/1052870662266732544

U proteklih pet mjeseci pokazao je da iznad ostalih, jedino mjesto na kojemu je doživio poskliznuće bio je Montreal (Tsitsipas). Sve ostalo je dobio!

Što se, u međuvremenu, događalo s konkurencijom? Roger je igrao sve lošije, a Nadal se opet prisjetio da nema koljena kao prosječan 34-godišnji muškarac.

Svi ostali dugoročno nemaju što tražiti u rečenici s apsolutnim vladarom tenisa u posljednjih 5-6 godina ovog desetljeća, uz malu ogradu prema našem Borni, koji je pružio vrlo zanimljiv otpor u finalu Mastersa i vjerujem kako nije još dohvatio maksimum svog tenisa.

Đoković danas ima 31 godinu, na misteriozan način zaliječio je misterioznu ozljedu lakta, a drugih većih problema nikada nije ni imao. Njegovo super elastično tijelo trebalo bi ugodnije stariti od tijela prosječnih tridesetgodišnjaka i s time na umu, možemo očekivati Đokovića na ovoj razini još 2 ili 3 godine bez problema.

A to bi trebalo biti dovoljno.

I nakon toga, rasprave o GOAT-u mogle bi zauvijek biti stavljene ad acta.