Vedran Ljubej

11.09.2018 | 15.52

Što to povezuje Raketu, Raquel i jednu svinju?

Stoti nastup Ivana Rakitića za hrvatsku nogometnu reprezentaciju odlučili smo obilježiti malo 'drukčijim' posvetnim tekstom.

rakitić

Kevin C. Cox/Getty Images

Romeo je na svijet došao 2006. godine. Imao je lijepo djetinjstvo, proveo ga je valjajući se u vlastitom izmetu i grickajući prirodni kukuruz, bez GMO-a. Gazda ga je obzirno tovio, ali kada je došlo vrijeme, nije imao milosti - nož pod vrat, vrat na kuku! Romeo je pokušao pobjeći, no na kraju je morao kapitulirati uz nekoliko dubokih krikova. Došlo je vrijeme da ispuni svoju svrhu - s jabukom u ustima uveseli masne, zazubicama obrasle brade!

Nije, međutim, znao da će ga put kamiona jedne izvozno-uvozne tvrtke s juga Europe odvesti do stola malog švicarskog mjestašca gdje se dulje od planiranog zadržala ponosna iseljenička obitelj. Tog dana bila je posebno radosna i odlučila začiniti to stanje u skladu sa svojim porijeklom - obiljem mesa i pića.

Razlog je bio jak, dika njihove kuće, 17-godišnji plavokosi Ivan, postigao je prvi bundesligaški pogodak. I to u velikom derbiju...

Četiri godine kasnije, isti plavokosi mladić ušetao je u bar jednog hotela u srcu Andaluzije. Upravo je postigao usmeni dogovor s predsjednikom kluba za kojega je nekad nastupao njegov veliki dječački uzor. Trebao je samo zadovoljiti na liječničkom pregledu i stvar bi bila gotova.

Ivan je osjećao veliku nervozu. Odlučio ju je razbiti pićem ili dva...

Tih trenutaka želudac mu se spremao zapetljati u mornarski čvor. Karijera mu je došla u stadij iz kojeg je potrebno napraviti iskorak, ali, kako baš u državu čiji jezik nije znao, čiji način života mu je bio stran, a nogometna škola potpuno drukčija od one koja ga je ispalila u orbitu, u zonu gdje lebde samo najveći?

Tih minuta Ivan nije bio svjestan da je pravi razlog igranke u utrobi bio posljedica signala koji su, ispod naše realnosti, stizali iz budućnosti. Odmah nakon ulaska u navedeni kafić, naime, zauvijek će mu se promijeniti život...

Nekoliko mjeseci kasnije, postao je standardan igrač najvećeg lokalnog nogometnog kluba, za kojega je prije gotovo dva desetljeća igrao još jedan sjajan nogometaš iz njegove domovine. Poput Ivana, i on je ponosno nosio blond frizuru i vješto baratao loptom. Tih dana, ostvario je dječačke snove, postao je poput svog idola s televizora.

No, razdirući nemir još je bio prisutan! Svakoga dana Ivan bi odlazio u isti onaj kafić s početka priče i čekao da nelagoda prestane. Čekao je da jedna djevojka konačno izgovori rečenicu koja će umiriti probavne smetnje:

"Si, saldré contigo".

rakitić

Dan Mullan/Getty Images

Sedam godina je prošlo, Ivan je sada nezamjenjivi član jednog od najvećih klubova svijeta. Ovoga ljeta doživio je vrhunac karijere igrajući u finalu Svjetskog prvenstva s reprezentacijom i činilo se da je to trenutak kada je ostvario sve. Trenutak savršen za podignuti ruku visoko, zahvaliti se i ostaviti u nasljeđe sliku o sebi s vrhunca...

Dva svjetska i dva europska prvenstva nakon ulaska u mali hotelski bar, ista ona djevojka ponovno mu je izgovorila rečenicu koju je želio čuti:

"Ivan, te esperaré! Tu patria te necesita".

Djevojka imena Raquel odlučila je pričekati ga još koje ljeto. Kao što je i on, prije sedam godina, svakoga dana strpljivo čekao nju. Znala je kako je suprugu mogla reći "Dosta!" i ostao bi zabilježen kao jedan od najvećih nogometaša koje je njegova domovina ikada imala.

Mogla je usmjeriti Ivana na obitelj, djecu, svjesna da će već nakon dvije lošije kvalifikacijske utakmice ponovno biti jedan od onih koji u repku "dolazi na odmor"...

No, imala je čudan osjećaj u donjem predjelu abdomena. Nije to tada znala, ali primala je potprostornu poruku iz budućnosti.

Iz nama nepojmljive realnosti, inkarniran u viši stupanj bivstva, za upravljačkom konzolom svog odašiljača ponovno je sjedio on. Romeo!

Usmjeravao je Ivana i njegovu obitelj prema zadanom putu, prema stotoj utakmici u dresu najdraže reprezentacije, domovine koju je prepostavio bogatijoj, ugodnijoj i 'jednostavnijoj' Švicarskoj.

Prema Španjolskoj, državi koja mu je dala sve!

Prema Elcheu, mjestu odakle je krenuo onaj kamion s početka priče.

Krug je zatvoren.

Ivane, čestitamo povodom stotog nastupa za hrvatsku nogometnu reprezentaciju.

Napomena: neki dijelovi ove prispodobe ne odgovaraju činjenicama iz stvarnosti, već su radi dramaturškog efekta proizvedeni u umu autora. Pokušajte pogoditi koji su to dijelovi. Točni odgovori bit će nagrađeni.

Komentari (0)

Komentar je uspješno poslan.

Slanje komentara nije uspjelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

* Sva polja su obavezna

Oni su pravi razlog zbog kojeg će Trump napasti Iran!

Oni su pravi razlog zbog kojeg će Trump napasti Iran!

Oni su pravi razlog zbog kojeg će Trump napasti Iran!

Koliko Amerikanci ne vole ovu naciju, moglo se vidjeti prošle godine otprilike u ovo vrijeme, ususret početka ljeta. Tada je FBI tri sata maltretirao trenutno najbolju reprezentaciju Lige nacija!!!

Trebali smo dobiti petardu, ali i takvi smo mogli u raj

Trebali smo dobiti petardu, ali i takvi smo mogli u raj

Trebali smo dobiti petardu, ali i takvi smo mogli u raj

Nije bilo ugodno doživjeti ovakav poraz od Engleza, ali moramo biti pošteni i u utakmici koja nije imala nikakvu sudbinsku težinu za hrvatski nogomet zaključiti - tako je najpravednije!
Loading...