Tko bi se kome trebao ispričati?

Vedran Ljubej 9. ruj 20181:19 > 1:43
Jaime Lawson/Getty Images for USTA

Fantastičan podvig dvadesetgodišnje Naomi Osake na US Openu u potpunosti je zasjenilo pomračenje uma jedne od najvećih igračica tenisa u povijesti...

Jaime Lawson/Getty Images for USTA

Ma najveće! Koga briga hoće li dohvatiti Margaret Court i njenih 24 naslova na Grand Slamovima. Duboko u srcu svi znamo da je današnji tenis plazma TV za ono što se igralo kada je Australka skupljala trofeje. A takvim tenisom već desetljeće i pol vlada naša Rena…

Pa ipak, nešto unutra ne da joj mira. Mora riješiti stvari na vječitim popisima kako dvojba ne bi postojala čak ni u najporemećenijim i najrastrojenijim umovima. Opozicije ne smije biti!

Zbog toga se bila spremna odreći velikih stvari, i ne samo u svoje ime. Tijekom ove godine vukla je poteze koje, iz ljudske perspektive, nije jednostavno razumijeti.
Na kraju nije dohvatila cilj.
Grand Slam broj 24.

Razvalila ju je djevojka imena Naomi koja je u njoj vidjela veliki uzor. Baš kao što će to jednog dana biti slučaj i s Alexis Olympijom, njenom kćeri. Unatoč svemu što se događalo u finalu US Opena 2018. godine.
Mama Serena izvan kontrole…

Ne znam pamtite li trenutak s istog ovog turnira otprije devet godina. Ja ga nisam zaboravio. Te večeri na Flushing Meadowsu mlađa Williams ponovno je bila u neočekivanoj situaciji. Suparnica je bila bolja, na rubu pobjede, ulaska u finale. A nije tako smjelo biti. Bila je to “obična” Kim Clijsters koju je do tog trenutka pobjeđivala serijski.

Izgubila se… I zaprijetila azijskoj gospođi kako će joj zakucati lopticu duboko u grlo. Tada je diskvalificirana. O tom skandalu pisalo se i pričalo još dugo vremena, očekivala se velika kazna, ali ona je izostala.

Večeras je Carlosu Ramosu najprije rekla da je lopov, a zatim mu i zaprijetila da više nikada neće suditi njene mečeve. Zlostavljala ga je, a onda dobila što je tražila – treću opomenu, kazneni gem za vodstvo protivnice 5:3 u drugom setu. Opet je bila na rubu diskvalifikacije.

Julian Finney/Getty Images

Gdje je i zbog čega je došlo do kratkog spoja u glavi Serene, nije teško detektirati. Ramos ju je opomenuo zbog razbijanja reketa, ali i to je bila već druga opomena, jer je prvu dobila zbog nedozvoljenog coachinga.

Njen trener Patrick Mouratoglou kasnije će pred ekranima priznati da je zaista prekršio pravila, rukama joj je sugerirao kako bi trebala stajati u izmjenama, a ostaje pitanje je li njegova štićenica to uopće vidjela. Što je i nevažno, vidio je Ramos i postupio sukladno pravilima.

Ono što se zatim događalo pogodilo je u dušu Serenu koja nam je svima vrlo glasno i jasno htjela dati do znanja da nije varalica i kako ne želi odgajati njenu kćer u tom duhu. Bila je povrijeđena, ali ovoga puta svoju vlastitu kćer upotrijebila je kao sredstvo. I to je možda najgore od svega što je večeras napravila. 

Pritom je i prijetila glavnom sucu, ponašala se nedostojanstveno svojeg imena i nasljeđa te u potpunosti upropastila događaj mladoj Osaki, senzacionalnoj igračici koja će vladati još godinama koje dolaze.

Serena je kroz mnogo toga prošla u proteklih godinu dana i ja je razumijem. Ono što ne mogu shvatiti jest zašto se, pobogu, nakon najljepšeg događaja u životu, u poznim godinama odlučila prisiljavati na nešto za što njeno tijelo više nije spremno. Pokazalo joj je to pri kraju ovog finala, pod utjecajem tjelesnog napora, nagomilanog stresa i stvari za koje zna samo ona. Izrekla je rečenice koje će požaliti, a ovoga puta i skupo platiti.

Chris Trotman/Getty Images for USTA

I treba! Jednom joj se progledalo kroz prste, sada se ne bi smjelo. Ispriku od Ramosa sigurno neće dobiti niti bi se to smjelo dogoditi pa čak i da je bio u krivu. A nije.

Na kraju priče, nadam se da će Serena shvatiti kako bi jedna velika isprika ipak trebala biti upućena. Možda ne Carlosu ili Osaki. Možda ni nama, gledateljima niti cijeloj teniskoj zajednici. Čak niti svojoj Alexis, koja će na bolan način, vjerojatno putem Youtubea, jednog dana u skoroj budućnosti naučiti da je varanje loša osobina. Ali, da postoje i lošije. Mama ih je demonstrirala.

Pa kome bi se onda Serena Williams trebala ispričati?
Sebi! 
Najbolja je tenisačica u povijesti, ali moglo bi bit’ da smo to znali svi – osim nje same.

Trenutak je da zaklopi povijesne almanahe i pomiri se s istinom kakvom ju je oblikovala ona Sila koja joj je podarila prekrasnu i zdravu Alexis Olympiju.

Pođi u miru Serena.
Vrijeme je.