Biste li, molim vas, kolektivno sjašili!

Vedran Ljubej 31. kol 20181:08 > 1:23
Kevin C. Cox/Getty Images

Nick Kyrgios opet je napravio neku glupost. A naš bloger opet nije popio tabletu za smirenje...

Al Bello/Getty Images

Dobro jutro, kako ste danas? Jeste li popili svoju jutarnju kavu? Popušili prvu cigaretu, obavili što već obavljate kad sunce udari o prozore i pošalje vam signal kako je onaj san s dvije plavuše zabilježen samo u vašem umu?

E pa ako jeste, vrijeme je da vas šokiram – Nick Kyrgios opet je u središtu pažnje! U sinoćnjem meču protiv Herberta ponovno je imao fazu kada se “nije trudio”, otišlo je to do te mjere da je uvijek opušteni Mohamed Lahyani sišao sa stolca i održao Australcu jedno podulje predavanje o njegovom utjecaju na imidž tenisa, o tome kako to nije dobro za njega i karijeru… Trla baba lan!

Zamislite, kada si je jedan takav ‘kuler’ dopustio prijeći određene granice, vjerojatno i pravila, znate da je Nick vrlo visoko na ljestvici dežurnih krivaca za vješanje!

Ako ste možda zaboravili kakve je sve gluposti tijekom karijere znao činiti, prisjetite se u ovom tekstu. Nemam ni vremena ni volje prolaziti kroz to ponovno, uostalom – pa sve već znate!

Nick je ovakav, Nick je onakav. Dođe mu žuta minuta pa se uopće ne trudi, raspucava loptice preko one stvari, svađa se sa svima oko sebe… prevari našu ljupku Ajlu… I onda joj se na koljenima vrati!

Ali, na koncu, kome on time najviše šteti?

Ajmo sada malo u prošlost. Sjećate li se tenisa otprije, recimo, dvadeset godina. Kada je jedan od najboljih igrača svijeta bio Goran Ivanišević? Sjećate li se njegovih mentalnih propada i brojnih setova koje jednostavno odlučio – istankirati?!

I znate što? Nije bio jedini. Nikako, tada je “raspucavanje” loptica do gubitka seta bila vrlo popularna metoda da se izbace frustracije, ali ne samo to! Na taj način igrači su racionalizirali svoje energetske resurse, ali i pokušavali izbaciti protivnika iz ritma u koji ušao.

Postojao je neki ratio, doduše, treba reći i da su igrači to ipak činili na nešto dostojanstveniji način. Kyrgios kad uđe u svoje stanje, gubi svako samopoštovanje i to je zapravo najviše njegov problem.

Pustite, molim vas, na stranu priču o utjecaju na ugled tenisa i ostale gluposti. Nick ima pravo raspolagati svojim tijelom kako on želi. Praktički cijeli život posvetio je ovom sportu, odrekao se bezbroj stvari kojih se drugi mladići nisu morali odreći i vjerovali ili ne – nije mu bilo lako. Uostalom, podsjeća nas na to iz tjedna u tjedan. 

Opći dojam playboya sugerirati će suprotno, ali vjerujte, za nekoga koji se samo zafrkava, izlazi van do jutra, zatvara šankove – pa ima prilično dobar renking, zar ne?

Uvjeravam vas da nije baš takav klošar kakvim se želi prezentirati, ali i da jest – tko smo mi da mu sudimo i govorimo kako će se ponašati prema svojoj stečevini?

Za kraj, ako se možda ne slažete sa stavom kojeg sam zauzeo u ovom tekstu, postavit ću vam samo jedno pitanje:

Koliko ste dosad u životu odigrali mečeva s ulogom od nekoliko desetaka tisuća dolara? Na temperaturi iznad 30 stupnjeva Celzijeva koje satima tuče ravno u temperamentno čelo? Izloženi psihofizičkom stresu poput marinca u prašumi punoj mimikriziranih Vijetkongovaca?

Nijedan? Hvala na iskrenosti.

I zato nemojte biti toliko strogi.

Nemojte ostavljati lajkove ispod Lahyanijeva predavanja.

Nemojte popisivati peticije za izbacivanje Nicka iz tenisa.

Jer, niste li ne tako davno plakali da tenisu nedostaju igrači s karakterom, zabavljači i luđaci poput Gorana i Taranga koji su nekoć tenis činili malo manje jednoličnim mjestom? Kojima je bilo dozvoljeno izgubiti i dva seta namjerno!

Jeste.

Nisam zaboravio.

I zato, molim vas…

…Imajte ugodan dan 🙂