Tragično su ispali, ali nije tragedija

Vedran Ljubej 28. kol 201823:09 > 23:25
Valerio Pennicino/Getty Images

Dinamo je poražen od Younga Boysa, pročitajte kako na taj ishod gleda naš komentator i novinar...

U porazu kojeg će u Dinamu teško biti progutati moguće je pronaći nekoliko olakotnih okolnosti. Ako ništa, uvijek je tu džoker “hračni suca”. Iako je Assale na Marinu Leovcu u 63. minuti demonstrirao fantastičnu tehniku i maštovitost i napravio ga nogometnom budalom, treba biti do kraja pošten i reći da preteže dojam kako je igrač iz Obale Bjelokosti vrlo vješto nasamario suca. 

Gledajući “na suho”, golim okom, svi smo se odmah složili s odlukom arbitra iz Nizozemske. Uostalom, i za iznuditi kazneni udarac glumom također treba imati talenta i određenih komponentni inteligencije.

No, pustimo sada to.

Puno veći problem dogodio se krajem prvog poluvremena kada je stožerni igrač Dinamove igre, Arijan Ademi, morao napustiti teren zbog ozljede. Švicarci nisu znali kako bi taj detalj iskoristili u preostalom vremenu prvog dijela, no ubrzo je došla na vidjelo važnost 15-minutnog predaha koji postoji u svakoj nogometnoj utakmici.

Gerardo Seoane očito ga je iskoristio na najbolji način, jer švicarski prvak od prve sekunde nastavka postavio se potpuno drukčije, sakrio loptu Modrima (posjed u drugom dijelu: 58-42% za Švicarce), držao konce u svojim nogama i stvarao konstantni pritisak. Bilo je pitanje vremena kada će negdje puknuti, kada će netko napraviti glupost ili briljantan potez. Ili kombinaciju toga…

Srdjan Stevanovic/Getty Images

Najveći problem, po mojem skromnom mišljenju, ipak se sakrio u pristupu s kojim je Dinamo odlučio odigrati posljednju četvrtinu ovog dvomeča. Young Boysi su pritisli, ali i naš predstavnik u tome im je znatno pomogao, vidjelo se to u rijetkim prilikama kada bi dolazili do lopte – u polukontre ili njihove pokušaje istrčavao bi uglavnom samo Gavranović uz sramežljivu podršku ostalih.

Je li Nenad Bjelica naložio svojim igračima da se tako drže na terenu, teško je povjerovati, ali svejedno je njegova odgovornost. Bez obzira na Ademija, bez obzira na vjerojatno pogrešnu odluku suca u 63. minuti.

Jer samo nekoliko trenutka kasnije, nastala je kraterčina pred samom lijevom stativom Zagorca i to nakon – kornera! Onda kada takvih rupa ni u primisli ne bi smjelo nastajati…

I što sada? Smak svijeta definitivno nije. Od Dinama ionako nitko (posebno ne Joško Jeličić,khm-khm) nije ništa očekivao u ovoj europskoj sezoni, a oni su bili pola sata udaljeni od zaista velikog uspjeha. Nisu uspjeli, (europski) život ide dalje u puno manje primamljivoj Europa ligi.

Pod uvjetom da se ne proda pokojeg važnog igrača prije nego to natjecanje uopće počne, postoje konkretni razlozi da se od EL očekuju lijepi rezultati. Tome u prilogu ide nekoliko šmekerskih poteza s današnje utakmice, a  posebno ističemo loptu Gojaka za Olma u toj 7. minuti kada je pao gol za 1:0. Takvu viziju nemaju svi. Takve igrače nemaju svi.

Treba ih zadržati pa vidjeti što život donosi.