Zašto utakmice NBA lige ne bi započinjale s hendikepom?

Vedran Ljubej 4. lip 202019:16 > 19:18
Scott Halleran / Staff

"Moj ozbiljan prigovor i zabrinutost zbog tog prijedloga ide u sljedećem smjeru - tko će jamčiti da taj parket nije zaražen koronavirusom?", stoji u ovom tekstu koji bi vas mogao zanimati...

U četvrtak navečer po CET vremenu potvrđene su informacije koje nam je neki dan proslijedila američka sportska televizija ESPN. Prema njima, NBA liga nastavit će se u srpnju u Orlandu, a na toj lokaciji u završnici sezone sudjelovat će 22 momčadi.

Ne bih ovdje ulazio u ostale servisne pojedinosti, možete ih pronaći ovdje, a danas su se pojavili i novi detalji kojima pristupite ovdje.

POVEZANO: OVO JE PLAN – ZA PLAYOFF NIJE DOVOLJNO BITI OSMI!

Ono što je možda promaklo fan bazi NBA lige jesu prijedlozi prema kojima bi se u doigravanju trebala kompenzirati oduzeta prednost domaćeg terena. Momčadi koje su naporno radile u dosadašnjem dijelu sezone i skupljale pobjede, ne bi uživale u svim benefitima koje donose utakmice pred vlastitim navijačima. Primjer Milwaukee Bucksa možda je i najbolji, jer se njihov teren smatra jednim od najviše domaćinskih u ligi…

“Izvori” su ESPN-u kazali da se u visokim krugovima lige razmišlja o sljedećim metodama kojima bi se taj nedostatak pokušao nadoknaditi u utakmicama playoffa, ako do njih uopće i dođe (više o tome kad naiđete na znak zvjezdice).

1) Momčadi s boljim plasmanom u osnovnom dijelu sezone (dalje: nositelji) imali bi prvi posjed na početku druge, treće i četvrte četvrtine. 

2) Nositelji bi mogli odrediti jednog igrača u momčadi koji bi iz igre bio isključen sa 7 prekršaj, a ne 6 kao što je to slučaj propisan regulama 

3) Nositelji bi dobili dodatni trenerski challenge kojim bi mogli staviti prigovor na neku sudačku odluku tijekom utakmice

4) Ovo je posebno zanimljivo i tu ćete pronaći zvjezdicu: nositelji bi mogli prenijeti parket na kojem igraju domaće utakmice u dvoranu u Orlandu kako bi, ovlaš, zadržali osjećaj prednosti domaćeg parketa*. 

Handout / Handout

* Moj problem s ovom idejom nije samo u tome što smatram da je parket možda i najblaži faktor u ukupnoj priči o prednosti domaćeg terena (a što je s ukupnom percepcijom prostora i suodnosu obruča, vrlo uske mete koju se gađa, s tim prostorom?).

Moj ozbiljan prigovor i zabrinutost zbog tog prijedloga ide u sljedećem smjeru – tko će jamčiti da taj parket nije zaražen koronavirusom? 

Povezano

Liječnici nam od početka pandemije trube kako se virus prenosi i putem različitih površina, na nekima navodno preživljava i 9 dana, tako da je vrlo upitno kako bi se sterilizirao taj parket i tko bi se za to brinuo! I bi li tim procesom bio oštećen i možda izgubio svoja prijeko potrebna svojstva da je uopće moguće igrati košarku na njemu na siguran način!

Spominjale su se i neke druge zamisli, sigurno da ideja nije razrađena, ali koliko sam primijetio po izjavama osoba iz košarkaških krugova, navedeni prijedlozi baš i nisu naišli na “plodno tlo”.

Općenito je u sportskim krugovima jako puno konzervativnog razmišljanja, čak i u NBA ligi koja je jedna od perjanica američkog sporta. Koji je prvi napravio fantastičnu simbiozu između sporta i analitike, što je možda ponajviše do izražaja došlo baš u NBA-u…

Zato sam prilično skeptičan da će čelnicima i odboru, koji će na kraju donijeti odluku o tim posebnim pravilima, uopće pasti na pamet da u pogon stave možda i najlogičnije od svih kompenzacijskih pravila:

=> Pravilo započinjanja utakmice s hendikepom u smislu unaprijed ostvarenog broja koševa!

Znam koji je prvi “protuargument” koji će vam sada pasti na pamet:

– Ali, to nije sportski i nije pošteno!

Baš suprotno, cijenjeni čitatelju. Mislim da je riječ o najpoštenijem rješenju za sve, a u nastavku ću pokušati u kratkim crtama i obrazložiti stav.

a) Predložene mjere, koje nam je prenio ESPN, budimo pošteni, imat će minimalan, ako i takav, učinak na konačan ishod. Čak i da sve redom budu primijenjene i uvedene. Jedan igrač smjet će napraviti 6 prekršaja? Neš ti prednosti! Nemam sada vremena izračunati točno u postotak (ili bolje reći promil) koliki bi bio benefit tog pravila, ali uvjeren sam da tu pogodnost momčadi u stvarnosti ne bi ni osjetile. Kao ni sve ostale, koje bi imale, manje-više, tek kozmetički efekt.

b) Uvođenje startanja s hendikepom, za početak, ne bi uopće trebalo biti teško primijeniti. U današnje vrijeme, NBA liga prepuna je analitičkih alata putem kojih možete secirati igru svakog igrača i svake momčadi do najsitnijeg detalja. 

Danas možete znati točno koliki broj driveova pojedini igrač napravi prema košu tijekom jedne utakmice, štoviše, mjeri se koliko je metara pretrčao i koliko je puta ukupno dirao loptu (!)… U tim vremenima možda je najbazičnija računska operacija saznati koliki broj koševa prednosti pojedina momčad ostvaruje u odnosu na druge. 

Čak i službena NBA stranica ponudit će brojne statistike momčadi, a jedna od njih je i neto razlika ofenzivnog i defenzivnog rejtinga!  

NBA.com

Cijeli poredak s gornje fotografije pronađite na ovoj poveznici.

Zašto organizatori lige jednostavno ne bi uzeli u obzir neki od sličnih pokazatelja i na temelju njega odredili koliku prednost će svaka momčad imati tijekom pojedine utakmice u seriji u kojoj je domaćin?

Mogućnosti za upotrebu je mnogo, “hendikep” bi se mogao primjenjivati samo u domaćim utakmicama, ali bi tada i morao biti računat samo na temelju domaćih utakmica…

Sve u svemu, uvjeren sam da bi matematičari i statističari kojih je u NBA ligi MNOGO, vrlo brzo pronašli rješenje.

Puno teže bilo bi “prodati ga” samim igračima, trenerima i javnosti, jer tako nešto nikada nije primijenjeno u povijesti košarke, a niti drugih najpopularnijih svjetskih sportova. Barem koliko je meni poznato.

Ali, isto tako, nikada momčadi nisu bile niti u situaciji u kojoj se nalaze sada. Nikada nije zabilježeno da 8 momčadi iz cijele lige jednostavno budu prekrižene, da im bude onemogućena dodatna zarada na ime kojekakvih stavki tijekom ove sezone pa opet, to će se dogoditi, potvrđeno je!

NBA, doduše, raspravlja o nizu mjera kojima bi se taj potez ublažio za one koji su “ispali”, ali ono što želim reći jest:

I to je već veliki presedan!

I dodjeljivanje lopte jednoj momčadi na početku četvrtine kao i ostale predložene mjere također nikada nisu zabilježene.

Cijela situacija specifična je i koliko god se svi trudili napraviti sve kako se ovogodišnji prvak u povijesnim knjigama ne bi evidentirao uz tu omalovažavajuću zvjezdicu pored svog imena, toliko je problema koje putem treba riješiti da se čini kako će to biti neminovno.

A ako će već postojati zvjezdica, ako će se već eksperimentirati s raznim novotarijama, zašto se ne bi probalo i s onom najlogičnijom?