Je li odluka ATP-a zaista usmjerena protiv Đokovića?

Vedran Ljubej 19. ožu 202019:29 > 19:30
Cameron Spencer / Staff

Jučerašnja odluka organizacija teniskih profesionalaca i profesionalki da se sve teniske turnire odgodi do 8. lipnja izazvala je različite reakcije...

Iako logična u svojoj srži, odluka koju su ATP i WTA iskomunicirali u zajedničkom priopćenju, sadržala je i još jednu važnu informaciju – tijekom navedenog razdoblja zamrzavaju se rang liste, tj. ljestvice!

Što to, zapravo znači?

Još otkako je uveden računalni način rangiranja igrača i igračica, tamo 1973. godine, bodovi na ljestvici osvajali su se i gubili na temelju pravila o protekla 52 tjedna. Tim pravilom utvrđeno je da se u obzir za poredak najboljih igrača svijeta može uzimati samo učinak ostvaren u tom razdoblju.

Međutim, svježom odlukom iz vrha tenisa to se pravilo prvi put od uvođenja stavlja izvan snage. Zamrzavanjem ljestvica onemogućuje se gubitak bodova u tjednima koji slijede, tijekom kojih neće biti turnira i to se odnosi na sve igračice i igračice.

Na konkretnom primjeru predočit ćemo što to zapravo znači:

Rafael Nadal neće izgubiti 2000 bodova za osvojeni Roland Garros, 180 za polufinale Barcelone, 360 za polufinale Monte Carla, 360 za polufinale Madrida, 360 za polufinale Indian Wellsa, 1000 za osvojeni Rim. Svi ti rezultati dolaze iz 2019. godine, a uskoro bi Rafi sjeli ‘na naplatu’.

Ta gomila (točnije: 4260) bodova koje Nadal očito ne bi mogao braniti uzrokovala bi zastrašujući pad njegova renkinga. Bodove bi gubili i drugi, a koliko, ovisi o tome kada bi teniska sezona bila nastavljena. Teško da bi netko nadmašio Španjolca u ovom oportunitetnom trošku zbog kojeg bi mu i izgledi za velikim rezultatom bili dramatično smanjeni na prvom turniru koji bi bio odigran.

Riječ je o tome što bi imao slabiju poziciju nositelja, a samim time i znatno teži put do najvećih rezultata. A da se ne lažemo, Fedaloviću je trenutno jedino važno osvajanje Slamova i njihova međusobna utrka za najboljeg u povijesti…

Broj osvojenih GS titula u raspravama o tome tko će biti (ili već jest) GOAT mnogima je presudan faktor, no neki veliku težinu stavljaju i na jedan drugi element. A to je broj tjedana provedenih na prvom mjestu ljestvice.

Trenutno tamo čvrsto sjedi u 2020. godini neporaženi Novak Đoković. Da nije uvedena mjera koja je uvedena, on bi u razdoblju do 8. lipnja izgubio ipak znatno manjih 2635 bodova. Ne želim sad ulaziti u to kako bi u tom slučaju izgledala ATP ljestvica početkom ljeta, ali ono što je očito jest:

Srpski tenisač zbog zamrzavanja statusa neće moći uživati u plodovima goleme prednosti koju je izgradio i nešto manjeg broja bodova koje mora braniti u odnosu na konkurenciju. Da se ne lažemo: upravo u tjednima i mjesecima koji dolaze, sve do Wimbledona, Nole bi samo zbrajao dodatne tjedne u poretku vremena  na čelu ATP ljestvice.

Iznenadili biste kolikoj količini ljudi je taj podataka važan dok čeprkaju ne bi li pronašli “najboljeg ikad”.

Uglavnom, već kroz koji tjedan Đoković bi u tom poretku preskočio Samprasa i zauzeo čvrsto drugo mjesto, a prilično bi ugrozio i Federerov rekord koji trenutno iznosi 310 tjedana. Novak je 29 tjedana iza. Dohvatljivo, itekako!

Iako će neki zaključiti da će se tjedni koji slijede računati kao vrijeme koje je Đoković proveo na mjestu broj 1, to u stvarnosti neće biti tako pa možemo zaključiti da je u tom smislu trenutno najbolji igrač svijeta prilično zakinut.

Federer je dobio nešto dodatno vremena, a njegovo vrijeme izvan tenisa zbog operacije koljena (povratak baš u lipnju, hm…) neće ga koštati praktički ništa!

No, je li opravdano govoriti da je ovim potezom švicarski tenisač protežiran nauštrb srpskog? Ionako u teniskoj zajednici često možete naići, naročito na našim prostorima, tezu kako zapadni svijet i teniska vrhuška više vole svoju zlatnu koku Rogera i u nešto manjoj mjeri Nadala…

ultimatetennisstatistics.com

Postoje i osobe, koje se ovim stvarima ne bave, ali svejedno tvrde da je najpoštenije što se u datoj situaciji moglo napraviti jest – zadržati pravilo 52 tjedna. U tom slučaju, ako bi odgoda tenisa potrajala godinu dana, u ožujku 2021. svi igrači imali bi 0 bodova i kretali bi u borbu za svoj status.

Tako nešto uzrokovalo bi brojne posljedice, a sigurno je da najveći tenisači svijeta ne bi voljeli biti u situaciji da sve moraju graditi ispočetka. Na prvom turniru tako ne bi bilo nositelja i moglo bi se dogoditi da se u prvom kolu sastanu baš Đoković i Nadal…

Međutim, Novak bi – u tom crnom hipotetskom razvoju događaja, s jednogodišnjom suspenzijom sporta – postao najbolji na svijetu što se tiče broja tjedana provedenih na prvoj poziciji ATP ljestvice…

essentiallysports.com

I nepravda prema Nadalu, koja je opisana na početku teksta, ne bi više postajala, jer bi se svi zatekli u istoj situaciji. Kretanje od nule.

Ovako, ako bude sreće i milosti s nebesa, sezona će se nastaviti u lipnju, Đoković se neće pomaknuti ni tjedna na toj važnoj ljestvici, ali na onoj ipak važnijoj zadržat će svoj status. Svoju polaznu točku.

I Velika Trojka moći će nesmetano, daj bože, krenuti u nastavak nadmetanja za najboljeg u povijesti…