Gdje vam je svima plan B? Pa i kriket ga ima!

Vedran Ljubej 17. ožu 202015:36 > 15:40
Scott Barbour / Stringer

U kriketu, sportu čija pravila ne poznaje 9999 od 10000 državljana Hrvatske, ovako nešto ne bi se moglo dogoditi. Naime, tamo se od druge polovice 90-godina prošlog stoljeća primjenjuje nešto što se kasnije uvriježilo pod imenom Duckworth-Lewis-Sternova metoda.

Ryan Pierse / Staff

Vjerovali ili ne, postoji određena mogućnost da Liverpool ostane bez naslova prvaka. Iako je samo još teorija ta koja bi mu stajala na putu gubitka titule u preostalih 7 utakmica prvenstva…

…kad bi se ono, nekim čudom, ovog proljeća nastavilo. Dojma smo da od toga neće biti ništa ili barem u skorije vrijeme. Što znači da se mora iznaći neko rješenje za sezonu 2020/21.

Čini se da nitko na pozicijama gdje se donose odluke u sportu ne misli kako bi se rat protiv pandemije mogao produljiti na cijelu ovu, a možda i sljedećih nekoliko godina. Pa se nastoji pronaći opcija za novu sezonu, bez da se itko osjeća (pretjerano) oštećenim ili zakinutim.

To je nemoguće postići.

Iako je Uefa danas oformila radne skupine koje će pokušati osmisliti kalendar za nacionalna prvenstva, u četvrtak bi se trebali sastati predstavnici svih 20 premierligaša i za okruglim stolom donijetu odluku o tome što će se dogoditi s trenutnom sezonom ako ne bude mogla biti nastavljena. Hoće li se poništiti ili će se priznati rezultati kakvi trenutno jesu…

Evening Standard donio je popis klubova koji će glasati za pojedine opcije. Njihove informacije, naravno, nisu potpuno pouzdane, ali služe kao dobar orijentir. Na tom skupu Premer lige bit će potrebno skupiti čak 14 glasova od 20 kako bi se tekuća sezona poništila, dakle, dvotrećinsku većinu.

Zvuči kao težak put, ali ako su izvori E. Standarda dobri, moglo bi biti jako gusto za Liverpool.

Što mene osobno, a vjerujem i mnoge vas koji pratite nogomet i niste nužno navijači Redsa, čini izuzetno bijesnim. Gotovo nevjerojatno i nemoguće, a svakako neprihvatljivo zvuči da će, primjerice, Manchester United, povijesno najveći i najmrži suparnik Liverpoola, izravno odlučivati o tome hoće li klub s Anfielda prvi put nakon 30 godina zasluženo ponijeti naslov engleskog prvaka.

Richard Heathcote / Staff

No, pustimo to sad na stranu. Situacija je takva kakva jest, no ono što mene posebno ljuti – zapravo, više me čudi, jest činjenica da u pravilniku jedne takve megakorporacije i organizacije nema zapisane stavke kojom se uređuju ovakve situacije.

Što, zar nitko nije predvidio mogućnost vanjskih utjecaja, npr. potresa, poplava, pad meteora, ostalih prirodnih katastrofa? U ligi gdje se okreću milijarde?! To ne samo da je glupo, već je i nevjerojatno neodgovorno. A cijenu će, zbog nečije potkapacitiranosti, platiti oni koji s tim, valjda, nemaju nikakve veze…

Ostavljam mogućnost da u pravilnicima postoji uredba kojom je i situacija poput ove barem djelomično pokrivena, ali ako je tako, zašto se ta uredba ne primjenjuje? Zašto nitko nije iskomunicirao jasan hodogram kojeg treba primijeniti?

Pa valjda zato jer on ne postoji.

Priznajem, nisam naizust naučio pravilnik engleske PL, nisam ga nikad niti otvorio, a nemam ni namjeru trošiti sate na takve stvari, jer to nije ni važno za bit ovog teksta.

A ona je sljedeća:

Nepripremljeni su!
Ne samo osobe koje upravljaju Europskom unijom i praktički cijelim (zapadnim) svijetom, sve je zatekla jedna izvanredna pojava zbog koje se, eto, ne može igrati nogomet, košarka, pa čak ni tenis koji nije kontaktni sport.

David Rogers / Staff

Sve to može rezultirati još jednom velikom nepravdom, da Liverpool ostane bez trofeja. A sve se možda moglo izbjeći.

Primjerice, u kriketu, sportu čija pravila ne poznaje 9999 od 10000 državljana Hrvatske, ovako nešto ne bi se moglo dogoditi.

Naime, tamo se od druge polovice 90-godina prošlog stoljeća primjenjuje nešto što se kasnije uvriježilo pod imenom Duckworth-Lewis-Sternova metoda.

Ni sam dovoljno ne poznajem taj sport, shodno tome ne razumijem do kraja ni ovu vrlo kompliciranu metodu, ali to i nije potrebno za uhvatiti njenu svrhu – izbjeći situacije poput ove kad se umiješaju više sile!

DLS metoda koristi se kako bi se utvrdio konačni pobjednik susreta u kriketu, ako je isti prekinut zbog vremenskih nepogoda i nije ga u nekom razumnom vremenu moguće nastaviti.

Je li tako nešto moguće koristiti u nogometu i drugim sportovima? Na čemu bi se bazirao takav jedan model, što bi uzimao u obzir kao važno? Je li uopće pošteno raditi svojevrsne simulacije budućnosti, je li to nešto što bi u skladu s duhom sporta?

Pakawich Damrongkiattisak / Stringer

Čak i ako ne bi, ne bi li manja šteta nastala narušavanjem tog nekog neopipljivog ‘duha’ od one koja nastaje oduzimanjem rezultata koji su, povijesno neosporno, ostvareni. Liverpool je ove sezone pobijedio u 27 od 29 utakmica i to ništa ne može promijeniti. Norwich je dobio njih samo 5 i zato je zadnji.

Bournemouth visi o koncu, sudba mu ovisi samo o golu razlike u odnosu na Watford, ali tako je kako je. Nije sve u životu uvijek pravedno, ponekad moraš donijet manje lošu odluku. Poništavanje prvenstva sigurno bi bila više loša, više nepravedna. Jer bi poništila sve što se već dogodilo, a ima itekakvu težinu.

Povezano

Pitanje je usvajanju statističkih i predikcijskih modela za dobivanje pobjednika izvan sportskih terena kompleksno je i za njegovo rješavanje i eventualnu implementaciju sličnog sustava u nogomet, košarku… trebali bi se okupiti znatno veći umovi od moga.

Što stvara veću nepravdu…

No, ponekad netko treba ukazati prstom na problem koji je toliko očit da ga nitko ne primjećuje.

U ovom slučaju, sve je poteklo od nedostatka jasno definirane strukture. Raspisanih i razrađenih svih mogućnosti, koliko god one bile malo vjerojatne.

Nedostatak planiranja, dugoročne vizije. Ad hoc princip toliko je svojstven za djelovanje sportskih saveza, a najbolje se možda ogledao u proteklih sezone-dvije početne faze usvajanja VAR-a u ligama diljem svijeta.

Ako se već neki DLS sustav teško može primijeniti u nogometu, jer je upitno koliko je pošteno suditi o budućim Bournemouthovim utakmicama na temelju prethodnih, barem se može i mora početi angažirati stručnjaci koji znaju kako se napisati tvrdi pravnički tekst. Ako treba i ustavne stručnjake…

Jer ovo je kaos, a u takvom metežu ne pobjeđuje (uvijek) pravda…