Primarijus Karlović: Ne smijte se, igrat ću do pedesete

Saša Ozmo 17. sij 201910:18 > 10:20
Michael Dodge/Getty Images

Posebno je impresivan bio jedan Karlovićev ravni bekhend (vidjesmo i to od Ive) nakon kojeg se press centerom začulo “uhuhuhuh“ u oduševljenju...

Aleksandra Krunić nakon poraza u drugom kolu od Qiang Wang pokazala nam je kovertu u kojoj su bili uredno verificirani svi njeni troškovi u Australiji (Brisbane, Sydney i Melbourne).

“Postoje dva ‘šaltera’ – jedan na kojem dobiješ papir sa iznosom koji si dobio i porezom koji uzimaju, a drugi je porezna uprava. Na tom drugom se prijavljuju svi troškovi – koliko plaćaš trenera, koliko su plaćene karte, smještaj, svi troškovi. Onda to oduzmu od porezne osnovice, a troškovi ovdje jesu veliki. Zatim se ponovo vraćam u prvu kancelariju i dobijem konačnu sumu koju sam zaradila“, objasnila je Krunić.

Ako se dio novca uzima u gotovini (Aleks kaže da ona rijetko kad to čini, a iz Australije se ne može iznijeti više od 10.000 u gotovini), to proceduru još malo komplicira i uključuje treći ured. Ali eto, čak ni sportaši ne mogu pobjeći od birokracije.

“U Australiji je komforno što odmah prijavim što treba i što mi na licu mjesta smanje porez. U SAD-u npr. imam čovjeka koji se time bavi – njemu šaljem sve račune i avionske karte, oni prvo oduzmu porez od cjelokupne zarade pa poslije vraćaju dio na osnovu podnijetih papira. Je u Australiji najniži nagradni fond, jer je njihov dolar najslabiji, ali prihvate sve troškove i odmah je sve rješeno“.

foto: Milan Ninović

Porez u SAD-u iznosi 30%, u Australiji je 32% do 90 tisuća australskih dolara, a 37% preko tog iznosa. Za plasman u drugo kolo, prije odbijanja poreza, Krunić je u Melbourneu zaradila 105.000 ‘australaca’ tj. 66 tisuća eura.

A odličnu šansu podići taj iznos na 97 tisuća dolara za ovaj turnir imao je Ivo Karlović. Čekajući Aleks, taj meč smo pratili preko zaslona, a doktor Ivo je stvarno bio nadomak nestvarnog podviga. U veljači će navršiti 40 godina, ne zaboravite to, a uspio je ostati u meču nakon 0-2 u setovima u ogledu s Nishikorijem pa da sljedeća osvojiti sa po 7:5.

Povezano

I to tako što je oba puta napravio break bez izgubljenog poena, a posebno je impresivan bio jedan ravni bekhend (vidjesmo i to od Ive) nakon kojeg se press centrom začulo “uhuhuhuh“ u oduševljenju.

Propustio je 0-40 Karlović u petom setu, a u super tie-breaku odigrao je dva nestvarna udarca i poveo sa 7-6 uz dva servisa. Međutim, usporio je sljedeći prvi servis i izgubio poen, zatim je promašio prvi servis, a do kraja nije više uzeo ni poen i Kei se drugi put u nizu provukao.

Svejedno, duboko poštovanje za Karlovića koji je odlično započeo novu sezonu i nema namjeru stati. “Još osam-devet godina“, odgovorio je Karlović na pitanje još koliko će još igrati.

Novinari su se nasmijali, na šta je on dobrodušno dodao: “Nije smiješno“.

Poslije je u ozbiljnijem tonu rekao kako ne zna kad će biti kraj, ali da ne vidi razlog prekidati dok je u glavnim ždrijebovima Slamova.