ATP Cup: Što je to? Ima li smisla i biste li gledali?

Saša Ozmo 15. stu 201818:47 > 18:51
Julian Finney, Getty Images

Novo momčadsko natjecanje u tenisu pod nazivom ATP Cup prvi put održat će se početkom 2020. godine. Poslije konferencije za medije u londonskoj O2 Areni znamo o tome mnogo više, ali nepoznanica još ima, dok su najveći problemi i dalje prisutni. Ima li ATP Cup budućnost?

Predstavnici medija pozvani su u O2 Cineworld, prostranu kino salu. Brojni novinari smjestili su se u udobne stolice, kamere su postavljene i šou je mogao početi. Najavna špica novog natjecanja (pod radnim naslovom “for the love of country“), zatim kompilacija izjava tenisača od dvije i pol minuta u kojima hvale budući turnir i sa čežnjom govore o nastupu pod zastavom svoje zemlje. Kao što možete pretpostaviti, sve to napravljeno je na vrhunskom nivou, dojam je ostavljen, ali treba vidjeti koliko je grandioznu formu zapravo ispunila suština.

“Osnovna želja bila nam je da počnemo sezonu praskom, veoma jakim događajem. Cilj nam je da tenis privuče još više publike i da se bolje proda. Četiri i pol godine radimo na ovome, želimo da naš sport ostane svhež i moderan“, rekao je predsjednik ATP-a Chris Kermode.

Tolika je konfuzija na raznim nivoima u tenisu trenutno da vjerujem da je i vama koji pomno pratite teško popratiti što se zapravo događa. Zato, počnimo od osnova.

Organizatori su zajednički ATP i Teniski savez Australije, a prvi ATP Cup održat će se od 3. do 12. siječnja 2020. godine, dakle u prvom tjednu sezone. Sudjelovat će 24 ekipe (nacija) koje će biti podijeljeni u šest grupa po četiri. Potom slijede četvrtfinale (vjerojatno pobjednici grupa plus dva najbolja drugoplasirana, ali to još nije pojašnjeno), polufinale i finale.

Julian Finney, Getty Images

Jedan meč čine dva singla i parovi (na dva dobivena seta), a plasman osigurava najbolje plasirani tenisač iz zemlje – npr, Marin Čilić je sedmi na svijetu i Hrvatska bi imala pravo nastupa. Zapravo, da ATP Cup počinje danas, na njemu bi se našli Srbija, Španjolska, Švicarska, Argentina, Njemačka, Južna Afrika, Hrvatska, Austrija, Japan, SAD, Rusija, Italija, Velika Britanija, Grčka, Kanada, Bugarska, Gruzija, Belgija, Južna Koreja, Francuska, Australija, Mađarska, Čile i Slovačka.

Nagradni fond iznosi 15 milijuna dolara, a ono što su i igrači istakli kao veoma važno, postoje i ATP bodovi (“to je veliki podstrek za nas“, rekao je Đoković). Može se osvojiti maksimalno 750 ATP bodova, ali još nije točno definirano kako. 

Clive Brunskill Getty Images

Australian Open počet će tjedan dana poslije ATP Cup-a, dakle 20. siječnja 2020. godine, a prvi tjedan sezone bit će modificiran. Turnir u Dohi i dalje će postojati (neće se svi igrači ni plasirati za ATP Cup), Pune je pomaknut za tjedan poslije Australian opena, dok je za sada neizvjesna sudbina Hopman kupa (Perth) i Brisbanea. ATP Cup održavat će se u tri grada u Australiji i do kraja tekuće godine znat će se točno koji su to gradovi, pa možda domaćinstvo bude kompenzacija.

U uvodnom dijelu konferencije prisutni su bili i Novak Đoković, u svojstvu predsjednika Savjeta igrača, kao i prvi reket SAD-a John Isner.

“Predstavljati svoju zemlju velika je privilegija za sve nas, san je imati zastavu zemlje na majici i braniti njene boje. Ekipno nartjecanje uvijek donosi osvježenje i dobro je što će biti prije Australian Opena“, rekao je Đoković.